Najdi forum

Šampinjoni

Pozdravljene-i!
Rabim malo vaših nasvetov in prosim, če mi katera- kateri pomaga- svetuje. Ker mi v kleti veselo rastejo šampinjoni in jih bo občasno preveč, bi si jih rada shranila v slanico, da bi bili takšni, kot jih lahko kupiš. Če ima kdo s tem izkušnje, prosim za nasvet. Iz skrinje mi niso preveč všeč, vseh pa tudi ne bi dala v kis, ker bi jih rada imela še za razne omake- pizze. Pa tudi za vsak drug recept bom hvaležna. LP

Evita,hej! Ti pa res nisi od muh. Rada bi ti pomagala,toda z vlaganjem gobic nimam prevec izkusenj.
Prepisem ti iz moje knjige.Upam,da velja za vse gobice.

Izberemo majhne trde sveze pobrane gobice.Dobro jih operemo v slani vodi.Prekuhamo jih v vecji kolicini slane vode,stresemo na reseto in dobro odcedimo.
Kis,malo soli,muskatni cvet,zrna popra in cvet kopra prekuhamo in se v vroci kis damo gobice,odstranimo z ognja in ohladimo.Gobice damo v steklene kozarce,prelijemo z ohlajeno tekocino(od prej),dobro zapremo (pergament,celofan) in shranimo v suhem,hladnem in temnem prostoru.

Tu ni navedenih nobenih kolicin.Tudi bi ti rada naredila samo v slanici,tu je pa se kis.

Tudi v moji drugi knjigi je samo v kisu.So pa te kolicine.

1 kg gobic,2 dag soli,1 l vode,2 zlici navadnega kisa(tega damo v vodo,ko prvic kuhamo gobice),1/2 l navadnega kisa in zacimbe.

Jaz ne bi komplicirala.Skuhala bi jih v slani vodi in zalila s prekuhano osoljeno vodo;zaprla. Poskusi en kozarcek in bos videla,ali se bo pokvarilo.
Lp Babi

Babi, hvala! Sem že sama premišljevala in bom res naredila tako, kot si na koncu predlagala. LP

poglej na kulinariki, mala enciklopedija gob, vlaganje s soparjenjem. morda ti bo v pomoc.

HY evita
pusti jih nekaj , da dorastejo , SPANIRAJ , ter shrani v skrinjo ,
čudovita jed , za nenapovedan obisk , ker lahko še istočasno
pečeš -pomfri . Kar se pa -gob,kot gob ,tiče in ti ni všeč slanica
in kis- blanširaj , ter shrani v skrinjo .
P.S.
Za v skrinjo , lahko tudi gobe v omaki – BREZ SOLI !!!
Če ne bi veljalo -bi sedaj , težko pisal , (max. -2 meseca)
OGI

Hvala, sem šla res na kulinariko in je ogromno napisano o gobah. Ne vem kako to, da kar pozabim nanjo. Veliko ljubši mi je ta forum.
Sem se odločila, da jih bom vložila kar v kis in v slano vodo, potem pa še pasterizirala.LP

Lahko narediš polnjene z pršutom in sirom. Šampinjon prerežeš na pol daš vmes majhne tenke koščke pršuta in sira. Povežeš skupaj z zobotrebcem . Potem paniraj. Tako pripravljene sm že dala v skrinjo

jaz polnim cele. odrezem bet in “izdolbem” kar se ostane:) . polnim jih navadno s sirom,dodam cesen,petrsilj…lahko pa so polnjeni tudi s prsutom. lp petra

HY EVITA
Ne rabiš pasteriliziranja , če si se odločila za kis ali slanico , jih tople
vstaviš v kozarce , odvisno od sistema vlaganja , lahko jih malo prevreš ,
ali pa surove – gobe , da ne bo pomote , zaliješ , v kozarcih pripravljene
s slanico ali kisom -prevretim , razmerje – kis -voda , icer piše na etiketi ,
priporočam pa 1/3.5 -4 ,plus začimbe .
L. P. OGI

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close