šampinjoni v omaki
Zanima me neki. Ali lahko v omako k zrezkom dam vložene šampinjone v slanici ki jih odcedim?
Doma imam jurčke ipd. pripravljene v skrinji za take zadeve, ampak tam kamor sva povabljena jurčkov, njen partner ne mara. Pa midva bova kuhala njima za novo leto zato sprašujem, ker znam delat samo z domačimi gobami, pa ne vem al naj kupim vložene šampinjone v slanici al kaj naj naredim. Svežih se ne bi lotila ker nism imela še stika s svežimi in njihovo pripravo. Kako pa bi pripravila sirovo omako. Kakšen sir bi morala uporabit, baje da imata navadni sir sam ta je pomoje sam za na vrh zrezka predn postrežem.
bi pa rada onadva vidla kako se taka zadeva kuha tko da mi bodo pod prste gledal:) Se je moj dragi preveč hvalu da sva v taki situaciji.
Riuc !
“Nekaterih stvari ne moreš narediti,
dokler se jih ne naučiš,
spet drugih se ne moreš naučiti,
dokler jih ne narediš.”
Nihče ni znal kuhati od rojstva in kaj ni lepo dobiti res dobre recepte izkušenih gospodinj na tako prijaznem forumu, kot je ta?
Lep dan vsem in vse lepo v teh zadnjih dveh dneh leta 2003!
Vladka
Jej, jej, jej…….tudi moja mama pravi, da bi za Silvestrovo naredila nekaj posebnega, ampak na koncu je najbolj naredit že preizkušeno jed. Osebno se mi zdi, da bi zraven full pasala gorgonzolova omakica, ker gorgonzola paše z gobicami, pa še malce pikantna je, tako da jaz bi si lizala še prste. Glede gob…jaz bi absolutno uporabila sveže šampinjone, če jurčkov že ne mara. Magari poskusi en dan prej, da dobiš prakso. Ni noben problem. Daš malo olja, pa sesekljanega česna……pol dodaš sveže šampinjone, da se pocvrejo in spustijo vodo, pol pa daš malo mokice, da se zgosti in dobiš omako. Moja mama da tudi peteršilj, ampak osebno mi ni všeč, ker prekrije okus. Z gobami iz slanice pa še nismo delali, tako da ti ne morem pomagat. Pa upam, da se bosta izkazala. :)) Srečno leto 2004!
Teja
Hej,Barbi! Tudi sveze sampinjone ni tezko narediti.Jih narezas na tanke rezine,v ponev daj malo olivnega olja in malo masla,vrzes narezane sampinjone,pomesas,da se malo poprazijo,dodas nasekljan cesen in petersilj,malo podusis,popopras,posolis,se rahlo sled musk.oreska in cisto na koncu dodas malo tekoce sladke smetane.To je vse.Enako naredis s tistimi iz slanice.
Kaj rabis sirovo omako za testenine ali za kaj drugega?
Najboljsa sirova omaka za testenine je tale:
100g gorogonzole,50g masla,50g sladke smetane,nasekljan petersilj,poper,sol
V kozicki pristavimo maslo in smetano.Solimo in popopramo.Odstavimo takoj,ko opazimo,da zacenja vreti(delaj na nizji temperaturi).
Mehkejso pikantno gorgonzolo(Blu…) z vilicami dobro zmeckamo in jo umesamo med masleno omako,pomesamo,da se gorgonzola kolikor mogoce stopi,dodamo petersilj in s tem prelijemo testenine.Jed mora vroca na mizo.
Mogoce sem ti kaj pomagala. Uzitka pri kuhi in lepo se imejte Babi
Tudi jaz bi ti svetovala, da kar poskusiš s svežimi šampinjoni… Sploh ni nič težkega. Tako kot pravi Teja: olje, prepražiš malo čebule (tako dela naša mama, jaz bi dala raje česen, kot je predlagala Teja), na lističe narezane šampinjone in pustiš, da gobe spustijo vodo (ni potrebno dodajat vode!!) na malo nižji temperaturi (dušiš). Soliš, dodaš kislo smetano, v katero si vmešala moko (lahko tudi vsako za sebe), po želji popraš in to je to.
Če bi pa želela delat gobovo omako, v kateri je tudi sir, pa priporočam naslednje… (priprava ni zahtevna, ne smeš pa obupati poleg 😉 )…
Na olju prepražiš malo čebule, dodaš par strokov česna (lahko ga je več!, okus se zelo lepo slada s šampinjoni), narezane gobice in takoj dodaš tudi par kock topljenega sira. Pustiš, da se vse skupaj poduši (šampinjoni posteklenijo) in sir popolnoma raztopi (vmes dobiš nekakšno žvečilno od sira, a brez skrbi – slej kot prej se tudi sir raztopi in nastane lepa mazava omakica). Dodaš sol, malo kisle smetane (po okusu – meni je všeč) in zgostiš z drobtinami (po potrebi).
Sicer pa obe varianti gobovih omak lahko brez skrbi pripraviš tudi z vloženimi šampinjoni – okus bo v tem primeru manj intenziven (bolj pust), omake pa hitreje pripravljene, ker šampinjonov v slanici ni potrebno tako dolgo dušiti (no, sveže šampinjone dušiš nekje 15 minut, bi rekla).
Pa dober tek!
Lp, mishika
Vsem ki me napadate oz ki tisti ki me je napadel.
Ne da ne znam kuhat sam vedno sem delala SAMO z gobami ki sem jih sama nabrala in dala zamrznit. Nikol mi ni prišlo na misel da bom v taki situaciji ker sem pričakovala da ma ta mož rad vse gobe ne pa samo šampinjone. Pa me je zanimalo ker resnično nisem vedela ali smem uporabit šampinjone v slanici ali ne, ker ne bi rada komu za novo leto podarila kakšno zastrupitev s hrano.
Aja pa vem tud to da je sveže gobe pametno nasoliti,saj tako hitro in dobro spustijo vodo.
Kar se moje kuhe tiče: tist kar skuham sama pojem le če je zadovoljilo moj okus, premorem dovolj samokritike da vem kdaj je stvar neokusna in takrat niti mami in bratu ne pustim da to kar mi ni všeč da jesta. Roma v WC ali na kompost. Take ponesrečene situacije so redke. Se ne mislim hvalit.Branim se pa lahko. Me zanima kdo je tak mojster ki se je rodil vseveden.
Potek kuhanja v tem primeru sem naredila neštetokrat samo ne s šampinjoni, ker pri nam pač ne rastejo. Izkoristim to kar lahko pridelam in naberem v gozdu in ne poskušam zapravljat. Zakaj bi kupovala gobe če jih imam doma. Zame so gobe gobe, ampak nekateri pa jedo samo npr.šampinjone.
Ta forum je namenjen tudi kakšnemu vprašanju in ne samo pametovanju. Večina mi je z odgovori pomagala, nekateri vsevedneži pa me napadate brez osnove in širite slabo voljo. Še enkrat hvala vsem ki ste mi pomagali ostali pa ……………… .:( sam veš kdo si.
Pa še to ne štejem veliko let in nisem se učila v tem poklisu, sem začela različne stvari kuhat nekje od 14 leta samostojno brez nadzora. V sedmih letih sem se naučila tako kuhat da sem sposobna samostoja bit tud na tem področju. Pri 21 letih poznam malo takih ki so izhajali iz podobnih koliščin (ki niso imeli kakšnega izvrstnega kuharja za učitelja od malih nog) pa sploh ne znajo ničesar skuhat, še špagete komajda. Nisem vedela take ljudje obstajajo ampak sedaj vem da je tempo življenja takšen da nekateri enostavno se nimajo časa hrani posvečat (pripravi) niti s tem ne želijo zgubljat časa. Pač Vsi smo različni. Eni imamo za učitelje mame in babice nekateri nikogar ali pa niso zato zainteresirani. Izjave ki so negativne me malo potarejo. Sprašujem pa riuc-a da nja pove če zna pečt kruh v ta pravi krušni peči in pozna starejša izročila. Kot ste rekle drage dame, včasih moraš tud eksperimentirat. Men je na žalost samo žal da sem postavla vprašanje.
Pa lepo kuho vam želim
Ja, prav imaš. Tudi jaz sem ponosna, da pri svojih 23 letih znam kuhat in pečt, medtem ko veliko ljudi ne ve niti jajca spečt. Je pač tako, da nekatere ljudi kuhanje veseli, druge pa ne. In je normalno, da se tu pa tam kaj ponesreči. Na napakah se učimo. In naj ti ne bo žal, da si postavila vprašanje. Ta forum je namenjen prav temu. Žal pa je veliko ljudi, ki znajo samo kritizirat. Kaj češ…oni imajo pač vedno prav. Negativne izjave pa nimajo te kaj potret…..to so konstruktivne. Name so tudi na začetku vplivale, pol pa sem se nasmejala, sedaj pa vem, da vsak ima svoje mišljenje in da NIKOLI se ne bodo vsi strinjali z mano. Veš, preko interneta je lahko kritizirat! :)) Ne sekiratj se. Pridna bodi, pa lepo kuhaj! :)) Pa pa!
Teja
Forum je zaprt za komentiranje.