Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo samostojni podjetnik v bolniški

samostojni podjetnik v bolniški

Ali mi pripada, kot nosilki dejavnosti, kakšna refundacija s strani Zavoda za zdarvstveno zavarovanje, če grem v bolniško, zaradi otroka?

Ali moram, če sem na lastne stroške v bolniški, priložiti bolniški list na DURS?

Kako se refundacija sploh uveljavlja?
Kako pa je za zaposlene, če gredo v bolniško, npr. za nego otroka? A jim jaz izplačam in obračunam bolniško, potem pa vložim za refundacijo ali oni poravnajo?

Hvala za vaš trud in odgovore.

Kopirano s strani ZZZS:
Postopek uveljavljanja pravice do nadomestila plače

Nadomestila plač izplačujejo zavarovancem v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja njihovi delodajalci. Zavod povrne delodajalcem izplačana nadomestila po predložitvi zahtevka, kateremu morajo priložiti:
pravilno in popolno izpolnjeno Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela in druge obračunske dokumente. Hrbtno stran potrdila pa lahko nadomesti računalniško izpisana specifikacija zahtevka, ki vključuje vse podatke, zahtevane na hrbtni strani potrdila, in je potrjena z žigom in podpisom odgovorne osebe pri delodajalcu.

V primeru, ko delodajalec zahteva refundacijo nadomestila za dan, ko delavec prostovoljno daruje kri, je delodajalec zahtevi za refundacijo dolžan priložiti potrdilo na posebnem obrazcu, ki ga predpiše Zavod o tem, da je delavec daroval kri.

Natančna navodila za pripravo obračunov nadomestil plač se nahajajo v Pravilniku o obračunu bruto nadomestil plač med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in o načinu vlaganja zahtevkov delodajalcev za povračilo izplačanih nadomestil.

Pravilnik vsebuje poleg povzetka zakonskih in podzakonskih določb tudi vse formule za izračun, v prilogi pa preglednico po razlogih zadržanosti, vzorec potrdila delodajalca za primer prostovoljnega darovanja krvi in vzorec zahtevka za refundacijo bruto nadomestil plače in morebitnih prispevkov od razlike do minimalne plače.

Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa je pripravil tudi pripomoček za lažji izračun bruto nadomestila in za pripravo zahtevka za refundacijo.

Paziti moraš še na ta člen:
Nadomestilo plače ne more biti manjše od zajamčene plače in ne višje od plače, ki bi jo delavec dobil, če bi delal.

Navodila za izpolnitev obrazca in obračun (zavod ima tako čudno stran, da jaz ne znam prilepiti linka 🙁 ) najdete na strani zzzs.si , nato greste zgoraj v pravice, splošno, vrste pravic, nadomestila in tam najdete zgoraj prilepljeno besedilo in aktivni link do pravilnika.

Hvala lepa, Dominika, za tvoj trud.

Prosim 🙂

Pozdravljeni

Pred kratkim sem ustanovil svoj s.p pa me zanima če kdo lahko poda seznam stavri, ki jih lahko generalno štejem v stroške. Moja osnovna dejavnost so informacijske rešitve in svetovanje

lp Roman

v stroške gre načeloma vse, kar je nujno za opravljanje dejavnosti (prispevki, članarine, obrazci, računovodsek storitve, poštne storitve, najemnina, potni stroški, stroški dela, telefonija, elektrika, …., določene zadeve gredo v stroške le do določene meje (kilometrina, dnevnice, malica, …po Uredbi).

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, kako je z bolniškim v primeru, da mora podjetnik na obvezno zdravljenje. Imam s.p. (posredništvo pri prodaji) in moja plača je odvisna od prodane količine. Ker v primeru zdravljenja ne bom mogel voziti (prodajati), ne bom prejemal plače. Zanima me, kako je v tem primeru z bolniškim in kdo krije stroške zdravljenja? Upam, da dobim čim natančnejši odgovor…

Lp!

Do 30 delovnih dni – ti sam.

kako pa potem naprej?

Zgoraj navedeno, preko zzzs.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close