samostalnik srednjega spola
Pozdravljeni!
Mi najde v naslednji povedi kdo samostalnik srednjega spola, lepo prosim?
Miki Muster, ki je po izobrazbi akademski kipar, je s svojim stripovskim ustvarjanjem polepšal dneve številnim generacijam mladih, njegovi najbolj prepoznavni junaki Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik pa so že zdavnaj postali del domače popkulturne mitologije.
Še pojasnilo zapisa vejic, lepo prosim.
Hvala in lep pozdrav
Najlepša hvala za odgovor. Zmedlo me je, ker imam v nadaljevanju vprašanja navodilo, da naj le-ta samostalnik sklanjam v vseh številih, pa se meni zdi, da je to pojem, ki se lahko sklanja samo v ednini. Torej ustvarjanje, ustvarjanja, ustvarjanju, ustvarjanje, pri ustvarjanju, z ustvarjanjem.
Ni mi pa jasno, da bi se sklanjalo v dvojini in množini (dvoje ustvarjanj, dvojih ustvarjanj…) nelogično, kajne?
hvala in lp
Po mojem je mogoče tudi ustvarjanje sklanjati. Kot je omenil že Zvedavec, v teoriji je mogoče, res pa je, da v praksi zadeva nima večjega pomena oz. preprosto ni v rabi. Verjetno je trik samo v tem, da zna učenec pravilno sklanjati samostalnik srednjega spola. Podobno je na primer s samostalnikom finale, marsikdo ga sklanja kot samostalnik srednjega spola, je pa dejansko samostalnik moškega spola, podobno še pedal, copata idr., za razne naloge torej izvrstne zanke.
Miki Muster, ki je po izobrazbi akademski kipar, je s svojim stripovskim ustvarjanjem polepšal dneve številnim generacijam mladih, njegovi najbolj prepoznavni junaki Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik pa so že zdavnaj postali del domače popkulturne mitologije.
Zaimek ki uvaja ločeni stavek znotraj glavne povedi Miki Muster je s svojim stripovskim ustvarjanjem polepšal dneve …, zato sta na začetku (pred ki) in na koncu (za kipar) tega stavka ustrezni vejici.
Vejica pred njegovi pa povezuje dva priredno zložena stavka: Miki Muster je … polepšal dneve številnim generacijam mladih + njegovi najbolj prepoznani junaki … so … postali del … mitologije.