Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis samostalnik ribarjenje

samostalnik ribarjenje

Je samostalnik ribarjenje pojem ali stvar(predmet)? Naj bi bil stvar, ker se ga lahko vidi, vendar jaz menim, da je to pojem, saj je lahko le v ednini in po mojem se ga ne da videti, kot pravi učiteljica.

Verjetno misliš na to, ali je ribarjenje dejanje ali pa nekaj oprijemljivega kot npr. riba, mar ne?

Ribarjenje je dejanje in ga ne štejemo. No, vsaj ni mi znano, da bi rekli, treh ribarjenj pa ne maram, rečemo pa ribarjenja ne maram. Drugo je seveda, ko rečemo npr. dveh ribarjenj se ni udeležil. Tu gre za pomen dogodka, prireditve ipd. in štejemo dogodek/dogodke, ne ribarjenje kot tako.

Besednovrstno pa je to glagolnik, in sicer od glagola ribariti in je srednjega spola, torej tisto ribarjenje.

Pravzaprav gre za tole : Samostalnike delimo na osebe, živali, predmete (stvari), rastline in pojme. Med pojme pač spada nekaj, kar ne moremo prijeti ali ne prešteti. Ribarjenje bi večina učencev dala med pojme, učiteljica pa je rekla, da je to zanjo stvar. Torej!? HVALA!

Hja, ne vem, po kakšnih merilih učiteljica razume ribarjenje kot stvar. Verjetno že ima neko podlago za tako razmišljanje. Meni se ne zdi, da bi to bila stvar. Potem je stvar tudi nakupovanje. Hmmm, malo čudno za moje pojme.

Pravi, da se ribarjenje vidi. Po tej logiki bi lahko rekli tudi, da je noč stvar, pa je menda pojem. LP!

Naj omenim še, da gre za učiteljicorazrednega pouka, ki ni slovenistka, ampak tako trdi. Tako je pač naučena.

Glede na to, da gre očitno samo za mnenje, bom napisala še svojega. Pri ribarjenju lahko vidiš ribiča, ribiško palico, vodo, plovec in podobne stvari. Ko ribič ujame ribo, lahko mogoče vidiš na njegovem obrazu veselje, a veselje kljub temu ni stvar, stvar je še vedno samo njegov vesel obraz. Ko se uboga riba zvija, lahko rečeš, da vidiš življenje, a v resnici vidiš ribo.
Nikakor se ne strinjam z učiteljico. In če se tudi večina tu ne bo – kaj potem?

New Report

Close