Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Sama v Neapelj, Rim

Sama v Neapelj, Rim

Nimam sopotnika pa sem se odločila, da začnem sama potovat okrog.
Planiram najprej Neapelj, Rim in tam okrog. Je to varno potovanje za samsko žensko?

Tako kot povsod drugje.
Jaz sem prepotovalal celo Evropo, veliko od tega sama.
Ti pa močno priporočam, da nosiš denar in dokumente okoli pasu in ne v torbicah ali ruzakih…

Kar se tiče domačinov ni noben problem so normalni ljudje pripravljeni vedno ustrežt in pomagat tudi policija tam ve kaj je njihovo delo.
IZOGIBAJ se v velikem krogu točk kjer so naseljeni muslimanarski begunci in njihovih zbirališč. V Neaplju sicer vedo, da zaradi mafije nesmejo niti prdnt v Rimu pa imej oči odprte.

Kake izkušnje imate pa tako na splošno samske popotnice? Mislim ženske, ki same potujete. Lahko tudi take, ki niste samske, ampak samo same potujete.
Imate kake težave ali vam je ok?

Meni je super potovati sama iz enega razloga – tako vsaj spoznaš lokalne ljudi, se zapleteš v pogovore itd. Ker če si v družbi (tudi tako sem potovala) potuješ v neke vrste “mehurčku” svoje družbe, kar je sicer tudi čisto ok, imaš s kom deliti doživetja.
Jaz sem si spanje vedno organizirala vnaprej, od doma, prav tako kakšen vlak ali podobno, da ne izvisiš ob polnoči kje z ruzakom na rami, sredi tujega mesta, pa ne veš ne kod, ne kam.
Drugih težav se zdajle ne spomnim, lahko pa direkt vprašaš, kaj te skrbi.

Nikoli in nikdar nisem imela nobenih težav, je pa res, da sem precej previdna. Naprimer nikjer se NE ustavljam na kakih manjših počivališčih, kjer je majhna frekvenca ljudi ali pa so v večini samo kamionisti. Po nekih stranskih in temnih ulicah NIKOLI ne grem zvečer.
Edina težava je recimo Francija, ker znajo slabo angleško ali pa kak drug jezik in je mal težje se sporazumet.

Lahko bi skupaj potovala, tudi sam si namreč ne bi želel potovati sam, če bova dva pa bo posledično veliko bolj varno in zabavno, imaš morda kakšen kontakt, da se dogovoriva glede podrobnosti?

Za Rim ni problem, za Neapelj pa rajši ne. Težijo nonstop… poglej si kakšen video na yt in preberi kaj od Neaplja…

Po mojih izkušnjah, so v Italiji najbolj problematične okolice železniških postaj in podzemnih železnic, dokumente in denarje treba res imet na pasu, pod oblačili in ne v torbah ali ruksakih. Italija je preplavljena s priseljenci (predvsem Afričani in Romuni), ker pa je dela za njih premalo ali nič, se žal poslužujejo tudi uličnega kriminala in žeparstva, afričani imajo načez (sploh na zgoraj omenjennih točkah) preprodajo drog in prostitucijo, Romuni pa žeparjenje na turističnih točkah in prometnih sredstvih. Železniške postaje v večjih italijanskih mestih so res scary. Sicer so pa Italijani načeloma prijazni do tujcev – in pri njih ne moreš jesti slabo. 🙂

------------------------------------------------------------------------------------------------------- [i]Do what you can't.[/i]

V samem Neaplju sicer nismo bili, smo bili pa 20 minut stran – pa nisem videla niti enega priseljenca. Tako da to vi iz izkušenj ali kar na počez? Bolj svarijo pred italijanskim kriminalom.
Ob nepeljskem zalivu drugače živijo popolnoma normalni ljudje, veljajo pa enake varovalke kot kjerkoli po svetu, v mestih pa sploh. So pa Italijani tako prijazen narod, da jih sploh ne morem prehvalit. Angleško ne poznajo povsod, se pa res trudijo, da ti pomagajo. Jaz imam same pozitivne izkušnje, smo pa potovali kot družina.
Za Rim pa ne vem.

OK, resno vprašanje. Zakaj nektere mislite, da potovanje po Evropi ni varno za samske ženske? Kaj točno bi bil predstavljalo nevarnost?

To me spominja na vprašanja v stilu: ali je potovanje za samsko žensko po Sloveniji varno?

Odgovor za začetnico teme: povsod po Evropi je potovanje za samsko ženski varno. Oziroma toliko varno, kot če bi potovala z možem.

OBAKRAT , ko sem bila okradena v Italiji, ni bilo nobenega priseljenca daleč naokoli in predvsem Neapelj je “slovel” po svojih žeparjih že v 19. stoletju.
Pač obnašaš se samozaščitno in to je vse. Potovanje naj bo dogodivščina, spoznavanje ljudi in krajev, ne pa en sam strah in zavračanje.

Neapelj je edino evropsko mesto, pa jih nisem videla malo, skoraj vse prestolnice in še druga, v katero ne bi šla nikoli več. Italijo imam grozno rada, sem jo prepotovala po dolgem in počez, ampak Neapelj je bil pa zame prevelik kaos. Čeprav sem bila z možem.
Okoli Neaplja so pa krasni kraji, Sorrento, Capri, Ischia …
V Rim bi šla pa komot sama kadarkoli.

Jaz sem tudi po novem samska in me mika naokrog. Ampak tudi ne bi sama. Koliko imašti let? Jaz sem 50+

Bila sama po Rimu in Napoliju. Nikjer nobenih težav. Osebno in vozno karto si fotokopiraj. Originalno imej v sefu. Plačuješ itak lahko s kartico. Obe mesti sta noro dobri, še bolj Neapelj. Rada imam ves jug Italije. Obvezno pojdi v podzemlje mesta, vsaj mene je navdušilo mesto pod mestom. Če imaš čas, pojdi iz Neaplja na otok Capri. Je res in.

Sem bila v tistih koncih. Podnevi in na turisticnih tockah ne bo tezav, ponoci in v soseskah, ki so dalec od turisticnega vrveza, pa jaz ne bi bila prvec pogumna. Jaz sicer nisem bila sama, a sva s kolegico malce zasle s poti in se znasle v tipicni neapeljski, bolj revni soseski. So naju obkolili nadvse nadlezni moski in naju niso spustili naprej. K sreci so prisli mimo ravno policaji, tako da so se umaknili. Neprijetno.

Dobre ste vse, ki hodte same po svetu, vsaka vam čast. Pri men ni šans da grem nekam sama.

V Neaplju smo bili z agencijo, tri noči smo spali v hotelu tik ob glavni avtobusni in železniški postaji. Še preden se začne mračiti (!) ženska v tistem kvartu sama nima kaj hodit ven, niti do kioska po cigarete. Nas tri babice so proti večeru na ulici za hotelom obstopili mulci in nam vlekli torbice z ram. Rešilo nas je vreščanje in beg – kolikor smo pač še lahko tekle … Ponoči smo izpred hotela VSAKO noč slišali policijske sirene, enkrat krike in streljanje. Kot v filmu, res. Ne hodite po Neaplju z vidnim nakitom za vratom in po rokah! To so nam zabičali v recepciji hotela. Nisem paničarka, nikoli nisem bila, treba pa je vedeti določene stvari, da se znaš pazit.
Čez dan in proč od ‘štacjona’ pa je bilo varno, prijazno in ljudje so izjemno ustrežljivi. Da ne omenjam lepot, Vie Spacce, cerkev, samostana, Vezuva, izleta na Capri z motoscafom, vse je bilo nepozabno lepo.
Srečno, kakorkoli se že odločite.

Ojla 🙂

Mene zanima tole tvoje potovanje…sam nimam izkušenj s potovanji iz tega razloga, ker nikoli ni bilo časa, vendar menim, da bi to treba spremeniti.

A mi lahko pustiš svoj kontakt?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close