SAM SVOJ MOJSTER
Zadnje čase ugotavljam, da gospodarska kriza ni povzročila zgolj tega, da so ljudje začeli an veliko varčevat, ampak je pri marsikom ni zgolj spodbudila tudi kreativno razmišljanje oziroma iskanje kreativnih rešitev za vskdanje življenje.
Kaj vse lahko naredimo sami iz predmetov, ki nas obkrožajo, namesto, da čisto vsako malenkost kupimo?
Tukaj je nekaj slikovnih predlogov, dobrodošle pa so vse kreativne ideje, tiste, ki ste jih že realizirali in tiste, ki na uresničitev še čakajo.
Nekaj idej, primernih recimo za vrt
[img]http://i1346.photobucket.com/albums/p696/BikiniMon/ideje/944399_538213276243548_1779648173_n_zps3a5a6e8b.jpg[/img]
[img]http://i1346.photobucket.com/albums/p696/BikiniMon/ideje/17506_577362815661927_1660269311_n_zpsc29f7028.jpg[/img]
[img]http://i1346.photobucket.com/albums/p696/BikiniMon/1000287_542718102459732_1326867762_n_zpsf95bff61.jpg[/img]
No ja. Primeri so že ok, ampak vsi ti predmeti niso nujni in se jim lahko v času recesije odpoveš. Ljudje, ki se ukvarjajo z mislijo, kako bodo prišli skozi mesec, nimajo energije, da bi bili ustvarjalni. Raje napiši, kako iz kile moke narediti dve kili:). Če človeku kruli v želodcu, ne more razmišljati korak višje.
To lahko ti napišeš, kako sčaraš iz kile dve kili. Jaz zaenkrat še ne znam čarat. Definitivno pa znam iz moke speči kruh, pa še marsikaj drugega. 🙂
Opažam pa, da marsikdo, ki tarna kako preživeti skozi mesec, drugega kot kupit kruh ali sendvič, ne zna. Potem pa smo tam, kjer smo.
V recesiji šparajo tudi tisti, ki imajo službe in ki niso na robu preživetja. Ponavadi začnejo varčevat prav pri stvareh, ki niso nujne.
“krize” so imenitne ravno zato, ker ljudje optimizirajo, racionalizirajo potrošnjo
iz sebe “potegnejo” sebi neznane veščine in domišljio
viški produkcije, lahkotnost dostopanja do njih (ki so posredno pripeljali do krize) pa se ponovn uporabijo namesto, da onesnažujejo okolje
+1[/quote]
Jaz vem učinkovit primer kako iz 1 kile moke nardit 2 kili…. pojej pol manj in vsega bo 2x več 😉 tudi moke…
lp[/quote]
Haha, ti jaz povem nekaj boljšega. Prodaj 1kg riževe moke in za denar, ki si ga zaslužil, kupi 2kg navadne moke.
Samo ne me zdaj vprašat, kako se pričara riževo moko. Takšna vprašanja naslovite na kakšno kitajsko restavracijo. 🙂
Bikini. Ne gre se za to, da ne znajo iz moke spečt kruh, ampak enostavno nimajo dovolj časa / energije za take pi*darije. Raje skočiš v Eurospin, pa vržeš stran 1 eur. Če so že kje varčni so pri tem kje bodo kupovali hrano. “Najboljši sosed” se marsikomu zdi predrag in gredo raje v Hofferja, Spina, Lidla in ostale tuje trgovince.
Peka kruha je racionalna le, če to delaš za veliko družino. Sicer imajo ljudje že druge računice in kupijo en dan star kruh. Znano je, da tisti, ki se spopadajo s hudo finančno krizo, ne jedo kvalitetne hrane. Prej bodo kupili najcenejše testenine in jih razkuhali do maksimuma in še čez kot da bi se šli eko pridelavo najrazličnejših domačih dobrot.
Prvo se da tisto, s čimer razpolagaš, ker ne moreš preko svojih zmožnosti. Nekaterim uspe v vsej bedi sploh ohranijo svoj smisel in še vidijo poslanstvo na zemlji. Danes je neprecenljivo duševno zdravje. In zadnje čase opažam, da je vse več “zombijev” na cesti.
Sama sem sicer neizprosna in ne toleriram nobenih izgovorov ali da bi podpirala lenobo…no go. Ampak nismo si vsi enaki, nekateri se bodo zlomili pod težo bremena, drugim bo to odskočna deska, da naredijo nekaj iz sebe in osmislijo svoj lajf.
Niso vsi brez dela, je pa dost folka na minimalcu, to pa ja. Premalo plačana dela so ponavadi kakšna fizična dela v proizvodnji. Plače grejo dol, nadure se pa pridno seštevajo, včasih je potrebno še ob praznikih delat. Kje bo tak človek ob 3eh zjutraj peku kruh ?
http://www.youtube.com/watch?v=KESyoPHt2kw
“Kruh hočem rezat, noben me nau ustavu…”
Se strinjam. Sem nekaj podobnega tudi sama pisala v eni temi na tem forumu pred meseci.
Ampak tako je v življenju. Jaz sem tudi že bila brez službe za nekaj mesecev, nisem pa bila brez dela, sem se takoj lotila realizacije njarazličnejših idej in preživela. In niti en dan nisem bila prijavljena na zavodu za zaposlovanje. Smo pa seveda ljudje različni. Jaz to razumem. Ne mislim pa in niti ne morem nosit breme krivde za vse tiste, ki ne zmorejo bit kreativni, ki za to nimajo dovolj energije itd. da se izkopljejo iz svoje zagate. Če si sposodim tvojo primerjavo z moko, jaz ne znam čarat moke. Lahko pa komu pomagam iz te moke potegnit maksimum, če me bo prosil za pomoč.
In tudi ta tema ni namenjena čudežom. In če se komu zdi absurdna, ker ne ve kaj bo imel jutri za kosilo, če sploh kaj, lahko ta nekdo odpre temo o tem kako preživet mesec s kilo moke.
Na krizo se pripravlja se pred krizo. Kdor se je “pozabil”, pa se naj drugic “spomni”. Namrec, marsikdo je pred krizo menil, da ne more preziveti skromneje (sindrom, “nic mi ne ostane”). No, kriza mu bo ze “pokazala”, da se da z manj. Morda ga celo za drugic kaj nauci. Da varcuje/ustvarja, ko (se) lahko.
Precej manj fer pa je kriza do mladih. Zafuk…i (ali kaj ze) so tako “stari”. Mladih se ni bilo. Niti jih je kdo kaj vprasal. Se mene ni. Zavozili so ekonomijo, se zadolzili, pokradli. Mlade razvadli. Sedaj pa… oops.
Jaz nisem ne mlad ne star. Premlad, da bi pobasal kaksno “Jazbiskovo” stanovanje. Na sreco pa dovolj star, pameten in delaven, da sem imel priloznost se pred krizo kaj ustvariti, jo predvideti in se nanjo dobro pripraviti. V njej celo uzivati. Ampak kljuc je v pripravi. 😉
Na krizo se pripravlja se pred krizo. Kdor se je “pozabil”, pa se naj drugic “spomni”. Namrec, marsikdo je pred krizo menil, da ne more preziveti skromneje (sindrom, “nic mi ne ostane”). No, kriza mu bo ze “pokazala”, da se da z manj. Morda ga celo za drugic kaj nauci. Da varcuje/ustvarja, ko (se) lahko.
Precej manj fer pa je kriza do mladih. Zafuk…i (ali kaj ze) so tako “stari”. Mladih se ni bilo. Niti jih je kdo kaj vprasal. Se mene ni. Zavozili so ekonomijo, se zadolzili, pokradli. Mlade razvadli. Sedaj pa… oops.
Jaz nisem ne mlad ne star. Premlad, da bi pobasal kaksno “Jazbiskovo” stanovanje. Na sreco pa dovolj star, pameten in delaven, da sem imel priloznost se pred krizo kaj ustvariti, jo predvideti in se nanjo dobro pripraviti. V njej celo uzivati. Ampak kljuc je v pripravi. ;)[/quote]Hočeš povedat, da si se ti tako pripravil, da te bodo sedaj lahko dobro obdavčili?….
Ja hvala enako…. :/
Jaz nisem ne mlad ne star. Premlad, da bi pobasal kaksno “Jazbiskovo” stanovanje. Na sreco pa dovolj star, pameten in delaven, da sem imel priloznost se pred krizo kaj ustvariti, jo predvideti in se nanjo dobro pripraviti. V njej celo uzivati. Ampak kljuc je v pripravi. ;)[/quote]Hočeš povedat, da si se ti tako pripravil, da te bodo sedaj lahko dobro obdavčili?….
Ja hvala enako…. :/[/quote]
pametni imajo/bomo kmalu imeli račune v Avstriji in drugje… pol pa naj obdavčijo karkoli želijo naši butalci!
Hočeš povedat, da si se ti tako pripravil, da te bodo sedaj lahko dobro obdavčili?….
Ja hvala enako…. :/[/quote]
pametni imajo/bomo kmalu imeli račune v Avstriji in drugje… pol pa naj obdavčijo karkoli želijo naši butalci![/quote]Ma žal ni tako simpl….
Če so nam obdavčili dež, ki nam pada na glavo oz streho hiše, sedaj nam bodo še hiše in stanovanja kar pomeni, da boš dolžen državi samo zato, ker živiš….. absurd.
In če ne boš mogel plačevat boš izgnan iz lastnega stanovanja/hiše….
No potem bo verjetno imel kdo glavo na kol nataknjeno…. mi je prav žal…. 🙁
pametni imajo/bomo kmalu imeli račune v Avstriji in drugje… pol pa naj obdavčijo karkoli želijo naši butalci![/quote]Ma žal ni tako simpl….
Če so nam obdavčili dež, ki nam pada na glavo oz streho hiše, sedaj nam bodo še hiše in stanovanja kar pomeni, da boš dolžen državi samo zato, ker živiš….. absurd.
In če ne boš mogel plačevat boš izgnan iz lastnega stanovanja/hiše….
No potem bo verjetno imel kdo glavo na kol nataknjeno…. mi je prav žal…. :([/quote]
Še dobro am doma še 2 pištoli in 300 metkov od 2. svetovne vojne od deda…. kmalu bo to prišlo spet prav… še dobro da paranojična babica ni vse odnesla k policiji…
Aja ne JE ODNESLA SMOTANA ŽENSKA….
no pol pa bomo šli na črni trg….
Forum je zaprt za komentiranje.