SALMONELA
Sem ti hotela kar sam razloziti, pa sem nasla boljso varianto na strani http://www.sigov.si :
Kaj je salmoneloza?
Salmoneloza je okužba s salmonelami. Po kratki inkubacijski dobi, ki traja od 12 do 72 ur, okuženi zboli, razvije se vročina, bolečine v trebuhu in driska. Bolezen traja nekaj dni do enega tedna. Zdravljenje z antibiotiki v večini primerov ni potrebno, pomembno pa je, da bolnik zaužije dovolj tekočine. Zdravljenje v bolnišnici je potrebno v primeru, ko bolnik močno bruha, tekočine pa ne more nadomestiti.
Kaj so salmonele in kje se nahajajo?
Salmonele so bakterije. Poznanih je zelo veliko vrst, najbolj pogosto pa okužbo povzroči Salmonella enteritidis. Salmonele se nahajajo v številnih živalskih vrstah: toplokrvnih domačih in divjih živalih, našli pa so jo tudi v nekaterih mrzlokrvnih živalih.
Kako se lahko okužimo s salmonelami?
Okužimo se z uživanjem hrane ali vode, ki vsebuje salmonele. Izvor salmonel so različna živila, kot so meso (perutnina, svinjina, redko govedina ali ribe), jajca, mleko in mlečni izdelki ter tudi surova zelenjava in sadje, ki se je okužilo s salmonelami med pripravo obroka. Zelo pogosto so izvor salmoneloze sladice, ki vsebujejo surova jajca. Če take sladice (kremne rezine, tiramisu, jajčne kreme itd.) hranimo na sobni temperaturi, se salmonele v njih močno razmnožijo.
Izvor salmonel je lahko tudi bolnik s salmonelozo, ki ima slabe higienske navade. To pomeni, da si po uporabi stranišča ne umije rok, ampak se dotika različnih površin in jih onesnaži. Nekateri ljudje namreč tudi po preboleli okužbi izločajo salmonele še več mesecev in čeprav sami nimajo več bolezenskih znakov, predstavljajo možen izvor okužbe za druge ljudi. Take ljudi imenujemo klicenosci salmonel.
Ali je salmoneloza resna in nevarna bolezen?
Večina ljudi preboli salmonelozo brez zapletov, v nekaj dneh. Pri zelo majhnih otrocih, ki jih bruhanje in driska izsušita do mere, ko je njihovo življenje ogroženo, pa je lahko salmoneloza zelo resna bolezen. Tudi pri starejših in kronično bolnih je salmoneloza lahko zelo resna bolezen. Ogrožene bolnike je treba zdraviti v bolnišnici, kjer se jim s pomočjo infuzij nadomešča izgubljena tekočina, prejmejo pa tudi antibiotik.
Kako preprečimo okužbo?
Okužbo lahko preprečimo s pravilno pripravo hrane, to pomeni, da ne križamo poti priprave surovih živil in kuhane hrane. Tako na primer pečeno meso ne režemo na tistih delovnih površinah (na primer rezalna deska), ki smo jih uporabili za pripravo surovih živil. Prav tako ne uporabljamo istega pribora (nožev, vilic…) s katerimi smo se dotikali surovih živil. Za rezanje zelenjave, predvsem tiste, ki jo bomo zaužili surovo, ne uporabljamo deske, kjer običajno režemo meso, saj lahko zelenjavo na ta način onesnažimo s kužnimi klicami. Pravilna priprava hrane pomeni tudi, da moramo meso res dobro prepeči, saj tako uničimo salmonele, ki se morda nahajajo v živilu.
Pripravljeno hrano moramo zaužiti v kar najkrajšem času ali pa jo pravilno shranimo v hladilniku. Vso hrano, ki vsebuje surova (termično neobdelana) jajca, ki so lahko izvor okužbe, moramo hraniti na temperaturi +4° C – torej v hladilniku. Tudi drugo pripravljeno hrano hranimo v hladilniku, pred uporabo, jo ponovno dobro pregrejemo. Zelenjavo in sadje dobro operemo preden ga zaužijemo.
Osnova za preprečevanje salmoneloz so dobre higienske navade tistih, ki pripravljajo hrano. Oseba, ki ima drisko ali bruha, ne sme sodelovati pri pripravi hrane. Redno in natančno umivanje rok po vsaki uporabi stranišča in pred pripravo hrane je osnoven, preprost in učinkovit način preprečevanja salmoneloze in večine drugih okužb s hrano.
Prpravila:
Maja Sočan, dr. med.
Inštitut za varovanje zdravja RS – Center za nalezljive bolezni
Forum je zaprt za komentiranje.