Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sajenje kivija – pomoč

sajenje kivija – pomoč

Za senco bi rada posadila kivi, pa me zanima, če je zdaj pravi čas za to in kako se sadi. Kupila bi dve ženski, dve moški?!

Hvala.

Sedaj je ravno pravi čas za to. Jaz sem ga ravno včeraj sadila in sicer morata biti moški in ženski, posadiš jih pa normalno v zemljo in vsak dan zalivaš.

Raje kupi tri zenske in en moski, v nasadih je se vecje razmerje.

Kivi se mocno razrase, tako da moras imet dovolj prostora. Je pa cudovita rastlina, nima skodljivcev, le zalivat in dognojevat ga moras kar redno. Kupi si kaksno knjizico, mislim, da je eno izdal Kmecki glas.

pozdravcek,

proxima

Ima škodljivce in še kako. Mačke ( vsaj moje) sproti pojejo vse poganjke. Moj sosed ga ima že kakih pet let in je doslej uspel pobrat le en kivi in še ta je visel nekje na nedostopnem kraju.

Hej!

Jzst, haha!

Zadnjic mi je znanka prinesla nekaj mladih poganjkov za moja mackona. Prava norija…sta grizljala, se valjala po njih, postavljala na glavo in stepla sta se za majhno vitico. Prava DROGA :)))))) Tako norita samo se za baldrijanove koreninice.

Mi ga nimamo, ker je sadovnjak proc od doma in z zalivenjem bi bil kriz.

Lep pozdrav

Hihi:))

To moram pa nemudoma probat pri svojih mackonkah.

Te mi sicer razvlecejo vse zacimbnice, od drobnjaka do bazilike, zadnjic so mi “pospravile” kos za smeti (ki se zapira s pokrovom in pedalom!:) in ven povlekle bananine lupine, ampak tega pa se nisem videla.

pozdravcek,

proxima

Proxima, me res zanima, ce so samo primorski muci nori na te poganjke ali se kateri drugi.

Ko sem nabavila napravo, kjer si brusita kremplje (se raje na usnjenem pocivalniku), je bila prilozena vrecka nekih macjih zelisc. Ze ob tistem sta norela. Potem sem v knjigi prebrala o baldrijanovih koreninicah. Vcasih jih poiscem sama, najveckrat pa kupim. Moram pa varno skriti, ker zvohata in si sama postrezeta. Voda, v kateri je varekina, ju zelo privlaci. Ko pomijem balkon s tem, se potem cel dan valjata po njem.

Sicer sta strastna uzivalca sadja in zelenjave.
Motovilec cistim tako, da ju odstranim dalec iz kuhinje; najraje bi vanj sedla.Jagode pa sesata ( jaz drzim za pecelj) in s hrapavim jezickom izzulita, potem pa se moje prste polizeta. Saj se dobro umijem, ko je koncano:)))

Lep pozdrav

🙂

Tole je razvedrilno branje :-)). Babi, me pa res zanima kako potem macka funkcionirata ko obdelata kakšno baldrijanovo korenino – kaj ni baldrijan za pomirjanje??

Pri starših doma imajo kivije, pa jih mački nič ne povohajo. Morda so tudi ene sorte kivijev bolj slastne kot druge :-)). Moji imajo tisto sorto, ko so plodovi majhni – kot grozdki.

Pozdravček.

Hej!

Koreninice so zdrobljene in pojesta malenkost, ko vtrem s prsti v prerogico…bolj se valjata,skaceta in prerogico cuvata, da drugi ne pride do nje. Vcasih se tudi malo stepeta.
Seveda se konca z umiritvijo in zasluzenim pocitkom. Koliko zaslug ima baldrijan, koliko njuno ravsanje?

Lp

Od sestre maček pa obužuje olive. Najprej se z njo igra, si jo več ur kotali po tleh in jo poje. Pa pride zopet fehtat.

Tisto zelisce, ki ga vtares v praskalnik in podobno, je macja meta (catnip), baje na polovico mack ucinkuje kot blag halucinogen, na druge pa nima ucinka. Zanimivo, da se tudi zivali drogirajo. (Sloni, pa tudi opice, na primer, imajo piko na odpadle sadeze, ki alkoholno fermentirajo – vcasih se jih tako nazrejo, da so vec ur cisto omoticni).

Zvijaca o baldrijanu je pa se starejsa – moja mati ve povedat, da je bila stara vaska zvijaca, da si pokapljal komu podplate z baldrijanovimi kapljicami, potem so pa vsi vaski macki hodili za njim kot podgane za hamelinskim piskacem. Ne vem pa natancno, kaksen ucinek ima nanje. Ce deluje na ljudi kot blago pomirjevalo, cisto mozno, da ima na macke prav nasprotnega.

Ste me cisto “razrajcali”, bom raziskala, eksperiment s kivijem pa sledi, cim bo sosedov dovolj pognal, da ga bom malo nafehtala, zdaj je se malce prenezen. Rabutat si ga pa ne upam:))

pozdravcek,

proxima

Na mojga mackona pa baldrijan ne deluje, se je kar stresel od studa, ko sem mu prinesla baldrijanove kapljice. S kivijem pa bom poskusila in porocala, me prav zanima.
Lep podzdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close