sajenje kivija – pomoč
Hej!
Jzst, haha!
Zadnjic mi je znanka prinesla nekaj mladih poganjkov za moja mackona. Prava norija…sta grizljala, se valjala po njih, postavljala na glavo in stepla sta se za majhno vitico. Prava DROGA :)))))) Tako norita samo se za baldrijanove koreninice.
Mi ga nimamo, ker je sadovnjak proc od doma in z zalivenjem bi bil kriz.
Lep pozdrav
Proxima, me res zanima, ce so samo primorski muci nori na te poganjke ali se kateri drugi.
Ko sem nabavila napravo, kjer si brusita kremplje (se raje na usnjenem pocivalniku), je bila prilozena vrecka nekih macjih zelisc. Ze ob tistem sta norela. Potem sem v knjigi prebrala o baldrijanovih koreninicah. Vcasih jih poiscem sama, najveckrat pa kupim. Moram pa varno skriti, ker zvohata in si sama postrezeta. Voda, v kateri je varekina, ju zelo privlaci. Ko pomijem balkon s tem, se potem cel dan valjata po njem.
Sicer sta strastna uzivalca sadja in zelenjave.
Motovilec cistim tako, da ju odstranim dalec iz kuhinje; najraje bi vanj sedla.Jagode pa sesata ( jaz drzim za pecelj) in s hrapavim jezickom izzulita, potem pa se moje prste polizeta. Saj se dobro umijem, ko je koncano:)))
Lep pozdrav
🙂
Tole je razvedrilno branje :-)). Babi, me pa res zanima kako potem macka funkcionirata ko obdelata kakšno baldrijanovo korenino – kaj ni baldrijan za pomirjanje??
Pri starših doma imajo kivije, pa jih mački nič ne povohajo. Morda so tudi ene sorte kivijev bolj slastne kot druge :-)). Moji imajo tisto sorto, ko so plodovi majhni – kot grozdki.
Pozdravček.
Tisto zelisce, ki ga vtares v praskalnik in podobno, je macja meta (catnip), baje na polovico mack ucinkuje kot blag halucinogen, na druge pa nima ucinka. Zanimivo, da se tudi zivali drogirajo. (Sloni, pa tudi opice, na primer, imajo piko na odpadle sadeze, ki alkoholno fermentirajo – vcasih se jih tako nazrejo, da so vec ur cisto omoticni).
Zvijaca o baldrijanu je pa se starejsa – moja mati ve povedat, da je bila stara vaska zvijaca, da si pokapljal komu podplate z baldrijanovimi kapljicami, potem so pa vsi vaski macki hodili za njim kot podgane za hamelinskim piskacem. Ne vem pa natancno, kaksen ucinek ima nanje. Ce deluje na ljudi kot blago pomirjevalo, cisto mozno, da ima na macke prav nasprotnega.
Ste me cisto “razrajcali”, bom raziskala, eksperiment s kivijem pa sledi, cim bo sosedov dovolj pognal, da ga bom malo nafehtala, zdaj je se malce prenezen. Rabutat si ga pa ne upam:))
pozdravcek,
proxima
Forum je zaprt za komentiranje.