Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice SAJ NI RES, PA JE

SAJ NI RES, PA JE

Po vseh mojih krikih po pomoči in vseh prijaznih sporočilih, bi vam rada povedala, da sem hvaležna vsem, ki se trudite okrog mene. Bi pa rada povedala še nekaj. Napisala sem že, da z otrokoma že tri leta nismo zmogli nikamor na letovanje… Imam pa sosedo, ki si je ta čas, ko je hčerka dobila odobreno desetdnevno letovanje v mladinskem zdravilišču ob morju (zaradi zdravstvenih težav), privoščila dopust nekje v Afriki. Kaj bi sama z možem doma, ko je hčerka dobila brezplačno letovanje. Deklica je športnica in razen občasnih blagih težav z astmo (tako pravi mati), je z njo vse v redu. In so šli in se tudi že vrnili. Konec meseca pa grejo vsi skupaj v Dubrovnik “na pravo morje”, kot ona pravi. Da ne omenim, da sta z možem že v februarju bila teden na Irskem. Lepo jim gre. Nisem jim nevoščljiva. Res ne. Meni je, kljub pomanjkanju, sedaj veliko lažje kot prej, ko je v družini bil alkohol tisti, ki nam je krojil vsakdan. Privoščim jim in kot sosede jih imam rada. Dobri ljudje so in niso sami krivi, da pri nas tako sistem deluje. Ko sem se šla sama zanimat za to, da bi otroka lahko na takšen način letovala, sem dobila odgovor, da ni nobene možnosti, ker sta bila premalo bolna. Ker pa sem zaposlena, tudi preko socialne ne moreta. Ni nikogar, ki bi lahko ocenil, kdo zmore sam plačati letovanje za svojega otroka?

Zdravo Patriša, ne poznam tvojih starih postov in tudi ne tvojega nicka, tako da ti pri nastali situaciji ne morem pomagati z nasveti. Rada pa bi te le opozorila na to, da v MB še nisem slišala za pediatra, ki ne bi bil pripravljen napisati priporočilo za otrokovo letovanje preko RK v Punatu. Ne glede na socialno stanje doma. Tako je v Mariboru, ali je drugod po Sloveniji drugače???

Poznam otroke, ki so letos letovali v Punatu, pa vem 100%, da celo šolsko leto niso bili niti 1x bolni. Njihov pediater je brez problema napisal priporočilo, ker je morje za VSE otroke zdravo. Se pa to letovanje za otroka plača, ne vem kakšne plačilne lestvice uporabljajo pri izračunih -ali kar enake, kot jih oddamo za davčno napoved ali kaj druga, ali celo vsi starši plačajo enako ceno za otroka, ne glede na njihove dohodke ??? V glavnem, slišala sem, da je letovanje cenovno zelo ugodno.

Pokliči na Rdeči križ, pozanimaj se za letovanje v Punatu, upam da ti bo uspelo otrokoma urediti po več letih počitnice ob morju.
LP in vse dobro ti želim

Ok, Patriša, nisem mislil odgovarjati na tvoje poste v stilu – najdi forum, kjer rešujejo socialne težave in stiske, tudi upravičene.

Pa bom vseeno tvegal množičen izbruh odgovorov, da sem trdosrčen.

1. Pomoč. Slovenija je toliko socialna država, kot nobena na tem svetu, če pogledaš, koliko ima socialnih transferov. 12 % proračuna gre samo za neposredne socialne transfere prebivalstvu, to je 105.000 SIT na leto. Približno enak znesek gre za transfere v blagajno ZPIZ za pokojninsko zavarovanje. Tako da cca 60 % proračuna Slovenije (proračun je 1,65 biljona SIT, torej skoraj 1 biljon SIT, 800.000 SIT na prebivalca Slovenije letno) država namenja za socialne in druge pomoči.

2. Zase sem računal. Pred 10 leti sem imel plačo cca 200.000 SIT današnje vrednosti. Predpostavil sem, da imam tako plačo 40 let (seveda imam sedaj kak tolar višjo, ampak to sem zanemaril), da plačujem prispevke ves čas, da je obrestna mera 4 % na leto (na nivoju vezane vloge v banki) in da dobivam pokojnino 15 let (statistična smrt prebivalca Slovenije) in da mi pripada NAJVIŠJA PO ZAKONU DOVOLJEN POKOJNINA. V TEM ČASU BI POD TEMI POGOJI DOBIL IZPLAČANO 30 % ZNESKA, KI SEM GA V 40 LETIH VPLAČAL!!! Torej, poleg socialnega transfera države, plačam še 40.000 mesečno za pokojnino nekoga drugega.

3. Vrtec. Moja dvojčka stara 9 mesecev bosta šla v vrtec. Mesečno me bosta stala 75.000 za enega, torej 150.000 SIT za oba. Če iščem varuško, je za 150.000 SIT mesečno ne dobim!!! V Ljubljani. Glede na to, da je mesečna obveznost za vrtec odvisna od dohodkov in nekateri ne plačujejo nič, to spet pomeni, da plačujem vrtec najmanj še 3 otrokom, glede na razmerja cen.

4. Otroška oprema je bila do sedaj obdavčena z nižjo stopnjo davka (DDV). To spet pomeni, da je del potrošnje bil manj obremenjen, kot ostali deli inje svojevrsten transfer denarja staršem – ostali prebivalci Slovenije so obremenjeni bolj, kot nekateri.

5. Seveda nisem zajel vseh transferov, ki so v državi. Študentje, da vam bo jasno – ko pridete v službo, boste plačniki teh transferov tudi vi!!!

6. Sedaj pa seštej. Starši otroka, ki imajo 200.000 plače, plačajo mesečno (eden) 40.000 v pokojninsko blagajno za druge, 75.000 SIT socialnih in pokojninskih transferov v proračun, 30.000 SIT v socialno blagajno vrtca in (ocenjeno – do sedaj) 20.000 SIT DDV zaradi socialnih stopenj DDV, torej skupaj 195.000 SIT mesečno za socialne transfere. Vsi ti prejemki se prejemnikom transferov niti ne poznajo, ker se upoštevajo skozi zmanjšanje stroškov prejemnika, ne pa kot povečanje dohodka!!! In ta znesek je obdavčen (dohodnina). Torej, glede na dohodninsko lestvico cca 30 % (res pa je, da je ta dohodnina upotštevana tudi pri transferih, ni pa vsa). No, za leto 2005 je pa Evropska Unija, poleg vsega tega, itak dala še denar v Evropski socialni sklad. Raje ne bom govoril o številkah.

7. Američani imajo sistem, kjer se socialni transferi ne prikazujejo kot olajšave pri plačilu. Njihova socialna služba da prejemniku bone za hrano, bone za vrtec in podobno in vse skupaj potem prišteva njegovem dohodku. V čem je razlika? Pri nas poslušamo, da imajo ljudje 40.000 plače in da s tem ne morejo preživet. OK, prištejmo tem dohodkom še tisti del, ki ga dobijo kot transfer, pa bomo videli realno stanje. To je tudi eden od razlogov, zakaj imajo na zahodu nominalno toliko višje plače – v dohodek se jim štejejo tudi taki transferi, potem vidimo, da nekdo z 90.000 plače in 2 otrokoma od države dobi še 100.000 – 200.000 SIT mesečno na ta način – pa skozi to, da bo na starost imel pokojnino, višjo, kot je vplačal denarja sam.

8. In sedaj gospa gleda v sosedov pisker, kam hodi na dopust!!! Po tistem, ko sosed plača več kot 200.000 SIT mesečno za reševanje socialnih težav drugih! Ne zanima me vaše socialno stanje, niti razlogi zakaj ste v tako stanje prišli. Žal so tudi ljudje, ki potrebujejo socialno pomoč iz kateregakoli razloga. In za take je slovenska socialna služba več kot dovolj razvejana.

Verjamem, da bo tole naletelo na neodobravanje, mogoče celo kaj hujšega, ampak tudi ta račun bo Slovenija enkrat plačala, pa če hočemo ali ne…

lp

bv

Med pisanjem prejšnjega posta me je vrglo ven, zato ne morem popravit – sem samo pisal in premalo gledal na preglednost…

In nedopustno – vir vseh podatkov so izračuni in Proračun RS za leto 2004

Ok, Patriša, nisem mislil odgovarjati na tvoje poste v stilu – najdi forum, kjer rešujejo socialne težave in stiske, tudi upravičene.

Pa bom vseeno tvegal množičen izbruh odgovorov, da sem trdosrčen.

1. Pomoč. Slovenija je toliko socialna država, kot nobena na tem svetu, če pogledaš, koliko ima socialnih transferov. 12 % proračuna gre samo za neposredne socialne transfere prebivalstvu, to je 105.000 SIT na prebivalca na leto. Približno enak znesek gre za transfere v blagajno ZPIZ za pokojninsko zavarovanje. Tako da vrednostno za cca 60 % proračuna Slovenije (proračun je 1,65 biljona SIT, torej skoraj 1 biljon SIT, 800.000 SIT na prebivalca Slovenije letno) država namenja za socialne in druge pomoči.

2. Zase sem računal. Pred 10 leti sem imel plačo cca 200.000 SIT današnje vrednosti. Predpostavil sem, da imam tako plačo 40 let (seveda imam sedaj kak tolar višjo, ampak sem zanemaril, da plačujem sorazmerno več), da plačujem prispevke ves čas, da je obrestna mera 4 % na leto (na nivoju vezane vloge v banki) in da dobivam pokojnino 15 let (statistična smrt prebivalca Slovenije) in da mi pripada NAJVIŠJA PO ZAKONU DOVOLJEN POKOJNINA, ki mi ne bo praipadala (dobil bom cca 60 % najvišje pokojnine). V TEM ČASU BI POD TEMI POGOJI DOBIL IZPLAČANO 30 % ZNESKA, KI SEM GA V 40 LETIH VPLAČAL!!! Torej, poleg socialnega transfera države, plačam še 40.000 mesečno za pokojnino nekoga drugega.

3. Vrtec. Moja dvojčka stara 9 mesecev bosta šla v vrtec. Mesečno me bosta stala 75.000 za enega, torej 150.000 SIT za oba. Če iščem varuško, je za 150.000 SIT mesečno ne dobim!!! V Ljubljani. Glede na to, da je mesečna obveznost za vrtec odvisna od dohodkov in nekateri ne plačujejo nič, to spet pomeni, da plačujem vrtec najmanj še 3 otrokom, glede na razmerja cen.

4. Otroška oprema in hrana je bila do sedaj obdavčena z nižjo stopnjo davka (DDV). To spet pomeni, da je del potrošnje bil manj obremenjen, kot ostali deli inje svojevrsten transfer denarja staršem – ostali prebivalci Slovenije so obremenjeni bolj, kot nekateri.

5. Seveda nisem zajel vseh transferov, ki so v državi. Študentje, da vam bo jasno – ko pridete v službo, boste plačniki teh transferov tudi vi!!!

6. Sedaj pa seštej. Starši otroka, ki imajo 200.000 plače, plačajo mesečno (eden) 40.000 v pokojninsko blagajno za druge, 75.000 SIT socialnih in pokojninskih transferov v proračun, 30.000 SIT v socialno blagajno vrtca in (ocenjeno – do sedaj) 20.000 SIT DDV zaradi socialnih stopenj DDV, torej skupaj 195.000 SIT mesečno za socialne transfere. In ta znesek je obdavčen (dohodnina). Torej, glede na dohodninsko lestvico cca 30 % (res pa je, da je ta dohodnina upotštevana tudi pri transferih, ni pa vsa). Vsi ti prejemki se prejemnikom transferov niti ne poznajo, ker se upoštevajo skozi zmanjšanje stroškov prejemnika, ne pa kot povečanje dohodka!!! No, za leto 2005 je pa Evropska Unija, poleg vsega tega, itak dala še denar v Evropski socialni sklad. Raje ne bom govoril o številkah.

7. Američani imajo sistem, kjer se socialni transferi ne prikazujejo kot olajšave pri plačilu. Njihova socialna služba da prejemniku bone za hrano, bone za vrtec in podobno in vse skupaj potem prišteva njegovem dohodku. In oni potem s temi boni kupujejo varstvo in blago na trgu.

V čem je razlika? Pri nas poslušamo, da imajo ljudje 40.000 plače in da s tem ne morejo preživet. OK, prištejmo tem dohodkom še tisti del, ki ga dobijo kot transfer, pa bomo videli realno stanje. To je tudi eden od razlogov, zakaj imajo na zahodu nominalno toliko višje plače – v dohodek se jim štejejo tudi taki transferi, potem vidimo, da nekdo z 90.000 plače in 2 otrokoma od države dobi še 100.000 – 200.000 SIT mesečno na ta način – pa skozi to, da bo na starost imel pokojnino, višjo, kot je vplačal denarja sam.

8. In sedaj gospa gleda v sosedov pisker, kam hodi na dopust!!! Po tistem, ko sosed plača več kot 200.000 SIT mesečno za reševanje socialnih težav drugih! Ne zanima me vaše socialno stanje, niti razlogi zakaj ste v tako stanje prišli. Žal so tudi ljudje, ki potrebujejo socialno pomoč iz kateregakoli razloga. In za take je slovenska socialna služba več kot dovolj razvejana.

Verjamem, da bo tole naletelo na neodobravanje, mogoče celo kaj hujšega, ampak tudi ta račun bo Slovenija enkrat plačala, pa če hočemo ali ne…

lp

bv

Zadnja sprememba (05-08-04 09:43)

hmmm…
marsikaj si lahko kupimo z denarjem.
Občutek do sočloveka pa ti ne da ne fakulteta, ne denar, ne položaj v službi… je v bistvu prirojen in pogojen z okoljem, v katerem si odraščal. In tu smo Slovenci žal še daleč daleč za drugimi državami.

P.S.
btw. navedbe pod točko 3 niso točne, drugi otrok pade avtomatsko v en plačilni razred nižje

Problem je, da tisti ki se ne znajdejo toliko, da bi imeli kaj pod palcem, se ne znajdejo tudi kako bi kaj dobili od države. Za vsako stvar se je treba namreč boriti oziroma zahtevati kar ti pripada, žal ti nobeden ničesar ne ponudi!
Torej Patriša – akcija. Če ste res v tako slabem socialnem stanju, sem prepričana da vašemu otroku pripada morje. Kje in s kom boste morala pa sama izbrskati.
LP

Nine, če si že odprla drug vidik, predlagam, da ga podpreš s kakim argumentom. Nekam v zraku visi, kar si napisala.

BTW. Moja info je taka, kot sem napisal, če je napačna, se znesek razlikuje za največ 20.000. Torej, namesto 150.000 SIT mesečno za dvojčka, pride 130.000 SIT.

Ampak še vedno velja, da so razredi odprti do 0, torej da posamezniki ne plačajo 0. Tako da s tem nisi nič spremenila.

Bojan,

pozabljaš eno stvar:

Namen socialni transferjev je ravno to: da “bogatejši” pomagajo “revnejšim”.

Strinjam se vodnarko, veliko ljudi, ki imajo kar nekaj pod palcem, to dobro skrivajo (razni s.p. ji itd) in “kradejo” transferje tistim, ki so pomoči res potrebni.

Po mojem mnenju si VSAK otrok zasluži 1 teden počitnic na morju.

Ja, Nina1, izrecno sem napisal, da se s transferi strinjam. Če prebereš še enkrat.

Izrecno sem pri tem napisal tudi, kaj me pri tem moti.

Glede tega – vsak si zasluži 1 teden morja pa – OK, si zasluži, kdo in kako bo to plačal, je pa nekaj kar je treba pri taki trditvi tudi povedat.

lp

bv

Jaz se z vsemi strinjam. Bistvo socialnih transferjev je da šibkejši pomagajo šibkejšim. Hkrati se pa mora vedeti od kje in komu gre kaj. Ker pa se mora vsak borit za svoje pravice je že to nekaj da je Patriša povedala svoj problem in ga poskuša rešiti s pomočjo ostalih boljše kot pa da se sploh ne bi borila. Čeprav je Amerika bolj kruta do šibkih mislim da se bi moral najti način za rešitev problemov, kako pa zdejle ne vem…….

…….da uspešnejši pomagajo šibkejšim………….sory

Pozdravljen Bojan,

delno se strinjam s tvojim postom. Zanima me nekaj a res ne najdeš za 150 jurijev nikogar ki bi pazil tvoja dvojčka? Pri nas na Štajerskem jih punce, nezaposlene mame, babice, …. pazijo za veliko manj denarja kot si ti napisal.
Od fanta sestra ima malega prav tako v vrtcu in plačuje bajne vsote za vrtec, mali pa je skoraj vsak drugi teden bolan. Ne vem kolikokrat se ji že rekla naj si raje vzame varuško ker jo bo cenovno ceneje prišlo pa še bolan ne bo non-stop. Ampak ona pač trdi, da te ne bo znal komunicirati in ne vem še kaj.
Jaz na tvojem mestu bi poiskala varuško, probaj preko študentskih servisov, oglasov, znancov, … Marsikdaj kakšna starejša ženska z veseljem to dela. Če bi jaz bila iz LJ bi bila takoj pripravljena delati.

Bojan ti pa si eno razocaranje!!!!!!!!!!!

Največji problem je, da ljudi dajo jesti ribe, ne naučijo pa jih uloviti….

Ne nakladaj, da boš plačal vrtca za dva otroka 150. tisoč tolarjev – 200.000 pA ZASLUŽIŠ?!?
A ne boš uveljavljal zmanjšenega palačila za vrtec ali kaj? Tudi č oba starša zaslužita cca 200.000 neto, to pomeni, da boste za dva otrka plačala vrtca od 60 do 70 tišoč, nikakor pa ne celotne ekonomske cene!!

To z vrtcem se tudi meni zdi sumljivo…

Mogoče je bojanv k ceni vrtca prištel pripevek občine, ki predstavlja razliko med tvojim plačilom in ekonomsko ceno, ampak v tem primeru gre za (socialni) transfer, ki gre tokrat tudi v korist bojanv.

No, prepričan sem, da bo bojanv vse to kmalu pojasnil.

Drugače pa se popolnoma strinjam z bojanv! Nepreglednost socialnih transferjev zamegljuje realno podobo blaginje oz. neblaginje naših prebivalcev. Na račun socialnih transferjev so razlike v materialnem stanju posameznih družin dosti nižje, kot jih prikazuje uradna statistika. Kar se tiče vrtca, sem mnenja, da mora biti le-ta (sploh v državi z zaskrbljujočo nataliteto) zastonj za vse državljane Slovenije, njihovo financiranje pa naj prevzame država. Potem se lahko ukinejo nekateri socialnitransferji, in slika bo precej čistejša.

Ampak oblasti transparentnost poslovanja nikoli ni po godu- zamegljena statistika je lepo okolje za manipulacijo z množicami.

Bv, a je tvoja placa se kej visja kot si reku? Ker tale tvoj racun se izide sele ce pades v najvisji razred…

Ce pa bi blo res, da imata ca. 200.000 neto (400.000 bruto), pa te vrtec nebi smel stati vec kot 107.000. (ce sem jaz to prav zracunal)

Nemo, od kje si pa ti tvojo cifro dobil? Sumljivo poceni… Povej kje je tako, bv bi sigurno v ta vrtec svoja dvojcka dal 🙂

Bojan, ti si živ obup…

Na ta način ne bomo nikamor prišli ker Bojan ni nikogar zmerjal kot nekdo na naslednjem postu, ampak se je spoprijel s problemom pa čeprav verjetno nima pravega zaključka. Zato če imaš Lorena resnični namen pomagati se spoprijemi s problemom in povej na kakšen način bi naj kdo pomagal. Ker po netu se lahko vsak priduša in zgraža kako so drugi kruti ampak ko mora nekdo konkretno pomagati pa se večina ljudi umakne. (ker na koncu bomo prišli do vprašanja zakaj nam plača v naši državi ne zadošča za človeka vredno življenje)

lordwales priporoča obisk pishologa – če imate plačano prostovoljno zdravstveno zavarovanje je zastonj !

če jaz zmorem z MINIMALNO PLAČO na dopust , zmore vsak zaposlen !

Dragi Bojan!
Naša družba je zašla v preveč izrazito racionalno smer… in če bomo še nadalje razvijali ta stil mišljenja in ga privzgajali otrokom, smo na dobri poti, da kot civilizacija umremo. Žal! Zanemarjamo osnovne zakone univerzuma, da se enrgija pretaka in da eventuelno dobimo kot bumerang nazaj tisto kar dajemo od sebe… Morda bi bilo pametno kdaj stopiti iz svojega izrazito materialnega sveta in uniformiranega mišljenja okostenegela pripadnika t.i. ‘sodobne’ družbe, ki prisega na ta neživljenjski sistem, ki smo si ga zgradili in s katerim smo ubili moči, ki so nam bile dane – med njimi so empatija, ljubezen in zmožnost bivanja na drugih ravneh zavesti. Ne omejujte se na zakone, socialne trasferje, davke ipd – to so orodja za zasužnjevanje človeške rase in ohranjanje uniformiranih umov… Žal smo v tem svetu prisiljeni živeti in se rigidnemu sistemu, kakršnega smo si pač ustvarili, moramo prilagoditi vsaj navzven – to pa ne pomeni, da mu moramo prilagoditi tudi način mišljenja… vsaj toliko svobode pa že premoremo, da lahko poskušamo preseči te ozke ovire in dojeti, da je svet mnogo več kot kopica zakonov, uredb, pravil, številk in vsega ostalega, kar nam tako lepo kroji vsakdan.
Bojanv – zavedaj se enega: kar daješ, to dobiš… že stari ljudje so govorili: pazi, kaj govoriš, še več – kaj misliš, ker za tabo prihajajo tvoji potomci. Če se ne motim imaš ti dva – si predstavljaš, da bosta nič kriva in nič dolžna morala žeti plodove tvoje domišljavosti!???? Morda bosta čez trideset let onadva v položaju Patriše – in to zahvaljujoč tvojim lahkomislenim sodbam – kot živ dokaz tvojih izračunov… jaz bi se tovrstnih komentarjev prihodnjič raje izognila in raje rekla ‘hvala lepa’ energiji univerzuma ali Bogu, kakorkoli že hočeš reči, da ti je naklonila relativno lepo in urejeno bivanje brez takih ali podobnih težav… Težave namreč znajo pasti kot strela z jasnega in lahko zadanejo tudi tja, kamor najmanj pričakujemo…
Pa veliko sreče tebi in tvoji družini!

Bacmaz, bravo!!!!

Povedal si to, kar bi tud jaz. Bv je svoje razmisljanje potrdil z izracuni (v nekater stevilke sicer malo dvomim, a nic zato) in je predvsem zelel opozoriti na to, da bogatejsi precej pomagajo revnejsim, cesar se slednji ne zavedajo dovolj.

Prav tako pa se je (po mojem mnenju upraviceno) obregnil ob pisanje o sosedih, ki pocnejo to in ono. Ce se sosedi bolje znajdejo in kljub visjemu standardu uspejo svojega otroka poslati na letovanje, pa z moje strani le cestitke. Malo dvomim, da jim Patrisa to res privosci, a na osnovi enega posta o tem ne zelim odlocati.

Ni pa za vse kriv slab sistem, pac pa je treba izkoristiti moznosti, ki jih tak sistem daje (kakrsenkoli pac je). Zal mnogim to ne uspe.

Slovenija je in bo socialna drzava in prav je tako. S tem se, kakor jaz vem, strinja tudi bv.

Lorena, v enem drugem postu pises, da dobro poznas Patriso. Namesto da zmerjas druge, ki poskusajo polemizirati na podlagi dejstev, si raje vzemi cas zato, da Patrisi pomagas poiskati kaksno ugodno moznost za letovanje njenih otrok. Zagotovo obstaja!

Upam, da vama uspe…

LP

Matic

Dragi K_ris… o socialni državi tu ni ne duha ne sluha…
Sploh veš kaj je to – SOCIALNA DRŽAVA????? To je v tem svetu kvečjemu Dubai in še morda kakšen Arabski Emirat – za njihove državljene seveda… ki imajo zagotovljene popolnoma vse socialne pogoje za bivanje vključno z brezplačnim zdravstvenim in pokojninskim zavarovanjem, poklonjenim stanovanjem oz hišo ob poroki s strani države in brezplačno električno oskrbo, vodooskrbo in interno telefonsko mrežo… toliko o socialno urejeni državi!

HAHAHAHA

Sem mislu, da mi bos dala vsaj kaksno skandinavsko drzavo za primer. Ti pa Dubaj. LOL

Zdej mi je pa jasno kaj je socialna drzava 😛

Da drzava tistim najvisjim socialnim razredom prebivalcev da stanovanje oz. hiso. Super!

Me zanima kako se s tvojo idejo socialne drzave strinjajo vsi priseljenci, ki jih je v Dubaju kar precej.

anjailc!

malo prevec gledas TV in oddajo Čez planke. jah pač nimas te “srece” da bi se rodila v Dubaju, kja češ.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close