Sadni kruh
SADNI KRUH
sestavine: 250 g margarine ali masla, 250 g sladkorja, 4 jajca (ločimo rumenjake in beljake), sol, ščepec cimeta, ščepec mletih nageljnovih žbic, ščepček mletega muškatnega oreška, nastrgana lupina pol limone, 4 žlice ruma, 300 g moke, pol pecilnega praška, narezano suho sadje po želji in okusu (suhe marelice, rozine, slive, dateljni,…), lešniki ali mandeljni, lahko tudi na koščke narezana jedilna čokolada
Namočimo suho sadje, rozine in lešnike (ali narezane olupljene madeljne) v 2 žlici ruma, naj stoji vsaj pol ure, da se okusi prepojijo.
Penasto vmešamo maslo, med mešanjem postopoma dodajamo rumenjake, sladkor, sol, muškat, cimet, nag. žbice, lim. lupino in rum. V moko zamešamo pecilni prašek in zmešamo z masleno zmesjo, da dobimo testo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga prahlo zamešamo v testo. Suho sadje in lešnike in po želji čokolado zamešamo v testo.
Škatlast podolgovat model obložimo s peki papirjem in rahlo naoljimo. Vanj zlijemo testo. Pečemo v ogreti pečici pri 180°C najmanj 1 uro do 80 minut. Kolač na vrhu dobi temno skorjo, podobno kot potica. Ko je pečen, ga ohladimo, zavitega v kuhinsko krpo, na rešetki. Ko je ohlajen, ga na debelo potresemo s sladkorjem v prahu in zavijemo v alu-folijo. Tako obdrži svežino do 3 tedne, mi ga shranjujemo v hladlniku ali manjše kose zamrznemo.
Forum je zaprt za komentiranje.