sadni delež
Kupila sem Sadni namaz iz blagovne znamke Zdravo življenje. Na kozarčku so navedene naslednje sestavine (gre za jagodni namaz):
– jagode (65 %)
– zgoščeni jabolčni sok
– želirno sredstvo (pektin)
– naravna aroma
– zgoščen limonin sok
– sredstvo za uravnavanje kislosti (kalijev citrat)
V nadaljevanju pa piše: sadni delež 100 % in brez konzervansov
Eni znajo manipulirati z nami: če bi namesto pektina pisalo E440 in namesto kalijevaja citrat E332, bi imeli prvi vtis popolnoma drugačen.
Zanima me, kaj pomeni “100 % sadni delež”?
Pogosto se vidi med sestavinami (predvsem v sokovih in napitkih) navedeno “zgoščen sok”.
Kje se dobi zgoščen sok oziroma kje ga dobi industrija, ali ga pridobivajo sami in kako?
Ali obstaja kakšna možnost, da mali potrošniki pridemo do zgoščenega soka?
temu bi jaz rekla-opisni e-ji. zadnjic je hci prinesla nek zdrav /za sportnike/ napitek,ces,da je brez konzervansov,e-jev….pa sva malo prebrali…4-5 raznoraznih stabilizatorjev,…je pa jasno,da sok ali napitek,ki ima rok vec kot 14 dni-1 meseca ne more biti brez konzervansev in te podobne sare…na omenjenem je bil rok trajanja 3 mesece !! 🙂 lp petra
Hej!
Ne bom se spuščala v manipuliranje s potrošmikom, ker ne zaupam skoraj ničemur več, razen prijateljičini zelenjavi…:(
Ljubljančanka, zgoščeni sadni sok naj bi Fructal prideloval sam iz sadja. Vsaj tako sem enkrat prebrala v nekem njihovem članku. Tudi sadno pulpo naj bi pridelovali za lažje skladiščenje za kasnejšo pridelavo. Kaj je res in kaj ne , res ne vem.
Spomnim pa se nekega proizvoda toverne Marasca iz Zadra . To je bilo doooolga leta nazaj. Sloveli si predvsem zaradi res dobre alkoholne pijače
Maraskino, ki so jo kupovali na veliko Italijani in se pohvalili, da je po kvaliteti veliko boljši kot njihov.
Ampak odkrili so še en njihov proizvod, ki sem ga potem tudi jaz redno kupovala:
Zgoščen višnjev sok – brez dodatka sladkorja. Bil je enkraten preliv za sladoled, razredčen z vodo dober nesladek napitek.Bil je oporaben tudi za navlaženje biskvita za torte.Sladoled sem delala z njim ( kombinirala z limono in limonino meliso), frapeje in coctaile.
Kdor je želel, si je lahko sam sladkal napitek. Čutil si res aromo in okus višenj.
Na etiketi je pod imenom bilo še napisano, kako ga pridobijo.
Kolikor se spomnim, je bilo nekaj takega:
Iz 10 kg višenj dobijo x l soka, ki ga potem s kuhanjem zreducirajo na 1 l tega zgoščenega soka.
Proizvoda nisem videla že kakšnih 25 let, če ne dlje.
Lep pozdrav Babi
Sklepala sem, da se dobi zgoščeni sok z reduciranjem. Kako poteka to reduciranje? Ali to delajo s kuhanjem in s tem zgubijo veliko zdravega in koristnega ali kako drugače?
Ali res pomeni “sto procentni sadni delež” samo to, da v izdelku ni sladkorja? Bolj logično je, da izdelek ne vsebuje nič drugega kot sadje. Npr. napitek lahko poimenujejo “sok” samo takrat, kadar nima ne-sadnih dodatkov, npr. nima dodane vode. Tako sklepam, da sadni namaz nima nesadnih sestavin in da sta tudi pektin in kalijev citrat pridelana iz sadja. Ali prav sklepam?
Kakšne gostote je Biotopov zgoščeni jabolčni sok? Ali ga je treba razredčiti, v kakšne namene se ga uporablja?
O pridelovanju sokov je bilo vprašanje v zadnji številki VIP, lepo so razložili, sedaj razumem tudi jaz :-))
Šlo je za 100% pomarančni sok in sok iz sveže stisnjenih pomaranč, v čem bi naj bila razlika. Na kratko prepišem.
Pomarančni sok pridobivajo tako, da pomaranče najprej operejo, nato s pomočjo cilindra s sitom iz sadežev stisnejo sok in nekaj pulpe in sadnih delcev. S pomočjo centrifuge izločijo sadne delce. Tako je sok pripravljen za nadaljno obdelavo:
– pasterizirajo ga in embalirajo (to je sok iz sveže stisnjenih pomaranč)
– gre v postopek zgoščevanja, s pomočjo toplote odstranijo vodo, voda izhlapi. Ko doseže koncentracijo suhe snovi okoli 67%, ga nalijejo v sode in pošljejo po svetu.
Največ pomarančnega soka je narejenega iz tako pripravljenega zgoščenega soka z dodajanjem vode, sladkorja ali kislin in arom.
Predpostavljam, da je podobno tudi s pridelovanjem drugih sokov. In jasno je, da je tisti prvi sok iz sveže stisnjenega sadja najdražji. Več kot je zgoščenemu soku dodane vode, cenejši je.
LP Mimi
Glede na sestavine za konkretni izdelek (sadni namaz), je že iz samih sestavin očitno, da ni dodana voda ali sladkor. Ne vem pa, ali je točno moje razmišljanje, ali 100 % sadni delež pomeni, da so sestavine: želirno sredstvo (pektin), naravna aroma, sredstvo za uravnavanje kislosti (kalijev citrat) tudi iz sadja, ali se te sestavine ne štejejo v 100 % sadni delež.
Drugače napisano, ali 100 % sadni delež pomeni, da so vse sestavine v izdelku iz sadja?
Forum je zaprt za komentiranje.