sacher torta – v kateri št. revije Dober tek?
Sem hotela prepisati svoj recept, ker sem saharce v zadnjem letu res naštudirala, odkrila sem celo pravi čokoladni obliv, ki sem ga tako dolgo iskala. Vendar tale recept na Siolu je res v redu, čisto po meščansko in starem Dunaju diši (hm, tale knjiga mora biti zanimiva – in meščansko pregrešna).
Sicer pa tudi pri mojem receptu piše, da je od ene stare gospe z Dunaja, hehe. Vse skupaj je zelo podobno, moj je bolj za domačo rabo, recimo brez slaščičarskega termometra. Sicer si pa vsak z nekaj izkušnjami tako ali tako priredi, poenostavi postopke po svoje, a ne?
Za revijo Dober tek ne vem, če želiš še mojo različico recepta, reci.
LP Mimi
No, da skombiniram iz dveh receptov. Testo namreč delam po enem (je tudi na Kulinariki, včasih je bil menda na vrečki vanilijevega slakorja), obliv pa po drugem (od te gospe z Dunaja – sicer ima tudi ona zelo podobno testo, vendar iz 5 jajc, meni pride bolje iz 6 jajc).
6 jajc
15 dag sladkorja
žlica mleka, 1 vanilin sladkor
15 dag moke
½ pecilnega praška
15 dag masla
15 dag čokolade
Nadev:
marelična marmelada
Nad vodo v posodi raztopimo z žlico mleka poškropljeno nalomljeno čokolado in maslo. Rahlo vmešamo sladkor, vanilin sladkor in na koncu rumenjake. Beljake stepemo, pecilni prašek vmešamo v moko. V čokoladno zmes izmenično rahlo vmešavamo beljake in moko. Zmes zlijemo v pekač, ki naj bo obložen s peki papirjem. Pekač s peki papirjem tudi pokrijemo. Pečemo približno 45 minut na 180°C.
Pečen biskvit vzamemo iz pekača in ga ohladimo. Prerežemo, z vseh strani premažemo na debelo z marelično marmelado, priporočajo tudi breskov sok. Z glazuro prelijemo torto.
Namigi vrstni red: Sladkor in rumenjake lahko posebej dobro stolčeš in dodaš stopljeni čokoladi, lahko obratno, tj. čokolado k jajčni zmesi.
Mimi: Obe plasti sem navlažila z okoli 1,5 dl soka, mogoče malo manj; je prišlo prav, biskvit je bil še vedno suh kot pri saharci, vendar ne preveč. Krasna torta, z oblivom s sladkornim sirupom res prava. Naredila z domačo malinovo marmelado, ki je tudi kiselkasta in tudi dobra.
Varianta od starejše gospe z Dunaja:
Model Φ23-25 cm:
5 jajc
15 dag sladkorja v prahu
15 dag mehke moke
1 žlička pecilnega praška
15 dag masla
15 dag jedilne čokolade
nekaj kapljic vanilijeve esence
35 dag marelične marmelade
Čokoladni preliv:
17 dag jedilne čokolade
1,6 dl vode
košček masla
12 dag sladkorja v prahu
Čokolado stopimo z 1 žlico vode. Sladkor in maslo mešamo, dokler ne nastane rahla in penasta krema. Vanjo vmešamo jajčne rumenjake. Dodamo še stopljeno čokolado in vanilijevo esenco. V zmes vmešamo moko in pecilni prašek. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v zelo trd sneg. Sneg vmešamo v testo. Testo nadevamo v pripravljen tortni model, s paletnim nožem pogladimo površino. Torto pečemo v prej ogreti pečici pri 150˚C približno 1 uro, da lepo naraste in je čvrsta na dotik. 3-5 minut jo pustimo v modelu, nato jo položimo na kuhinjsko rešetko, da se ohladi. Ohlajeno prerežemo na polovico.
Pretlačeno marmelado damo v posodico in jo nad šibkim ognjem zavremo. Na spodnjo ploščo namažemo polovico marmelade. Pokrijemo jo z zgornjo ploščo. Vrh in obod torte premažemo z drugo polovico marmelade.
Za preliv stopimo čokolado v 1 žlici vode, dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi. Ostanek vode zlijemo v kozico, dodamo sladkor in kuhamo, da nastane sirup. Polijemo ga po čokoladi in mešamo, da nastane gladka zmes. Postavimo na hladno in vmes večkrat premešamo. Ko se dovolj zgosti, polijemo po torti in s paletnim nožem enakomerno razmažemo po vrhu in obodu. Torto postavimo za 2-3 ure na hladno. Postrežemo s sladko smetano.
Uživajte ob tortah, Mimi
O, Muša, tebe pa dolgo ni bilo brati… sicer pa se tudi na samem forumu precej manj dogaja, kot se je.
Poleti sem se spomnila nate, ko sem v City Parku videla tvojo sestro z dojenčkom… skoraj sigurna sem, da je bila ona.
Muša, en lep pozdrav iz toplih krajev, ostalim pa naj velja opravičilo za tale intermezzo 😉
Vladka
O, Mimi, saj jaz imam časa, če ga ni, si ga vzamem 😉
Ampak tule je res tako tiho… še najbolj pogrešam Babi, se mi zdi, da je bila ona tista, ki je dala čar temu forumu, vsaj leto in dve nazaj…
Pozdrav tudi tebi, Mimi.
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.