Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis s sistemi ali z sistemi?

s sistemi ali z sistemi?

kako je prav: s sistemi ali z sistemi?

s

predloge moraš izgovarjati SKUPAJ Z BESEDO, torej:

s sistemi izgovoriš ssistemi.
zsistemi ne moreš izgovoriti.
če pa rečeš se sistemi, je napačno.

Primorci nekomplicirajo, preprosto uporab ijo oba predloga: sz sistemi, ha, ha 🙂

marskikje pa rečejo iz sistemi :))

Zdravo!

Pomoč pri rabi predloga S/Z je poved Ta suhi škafec pušča. V tej povedi prečrtaj vse samoglasnike in ti ostanejo črke T, S, H, Š, K, F, C, P, Š, Č. Če se beseda začne na katero od teh črk, pred to besedo rabimo predlog S.

NPR: s Tanjo, s soncem, s hroščem …
z grozdjem, z mamo, z očetom …

LP

mmmm napisal:

> Zdravo!
>
> Pomoč pri rabi predloga S/Z je poved Ta suhi škafec pušča. V
> tej povedi prečrtaj vse samoglasnike in ti ostanejo črke T, S,
> H, Š, K, F, C, P, Š, Č. Če se beseda začne na katero od teh
> črk, pred to besedo rabimo predlog S.
>
> NPR: s Tanjo, s soncem, s hroščem …
> z grozdjem, z mamo, z očetom …
>
> LP

Saj to je najbrž celo res, ampak kdo si bo to zapomnil in se vedno znova mučil. Poleg tega takega pravila ni v pravopisu.

Načelo izgovora je lažje, izgovorimo:

sTanjo, ssoncem, shroščem … zgrozdjem, zmamo, zočetom …

vendar pa pišemo s Hugojem, a izgovorimo z_igojem

Zlepimi pozdravi zmirom vaš
Filip

Zdravo!

A veš kaj Filip, vsega pa res ne more bit v pravopisu, še posebej v primeru če gre za pomoč.

Določene stvari si pa v življenju tudi moraš zapomniti. Ko boš preračunaval Evre v Site, si boš tudi moral zapomniti valuto in verjetno ne boš delal po posluhu.

Pa še to. Nekateri ljudje to pač slišijo, drugi pa ne. In pomoč je namenjena tistim, ki tega ne slišijo.

Ne vem pa kaj si hotel povedati s tem primerom:
vendar pa pišemo s Hugojem, a izgovorimo z_igojem. Če gre pri besedi Hugorjem le za tipkarsko napako in si mislil Igorjem, te moram popraviti, ker nikoli in res nikoli ne pišemo s Igorjem.

LP

Hugor je tvoja tipkarska napaka, dragi mmmmmmmmmm, ne moja :)) Že slišal za francoskega pisatelja Victorja Hugoja??

Nikoli, ampak res nikoli pa nisem in tudi ne bom preračunaval Evrov v Site, niti ne obratno. Sitov nikoli ni bilo, trenutno imamo slovenske tolarje, ki jih bodo zamenjali evri.

Ojej, ojej, mmmm!

V Cerknici, na primer. 🙂

Filip napisal:
> vendar pa pišemo s Hugojem, a izgovorimo z_igojem
>
> Zlepimi pozdravi zmirom vaš
> Filip

No, tukaj pa jaz zagovarjam tak zapis kot izgovor, torej z Hugojem.

SP2001 je glede tega popolnoma nedvoumen: pri zapisu se mora s/z ujemati z zapisom naslednje besede. V SP2001 je tako primer “z Zoisom”, kar preberemo potem [s cojzom].

če boš kaj napisala in dala lektorirat, te bodo popravili, ker tako zapoveduje SP

Bom pa nazaj zlektorirala, hehe. 🙂
Je še nekaj stvari v SP, s katerimi se ne strinjam in jih namenoma (ne zaradi neznanja) ne upoštevam.

Zvedavec napisal:

> SP2001 je glede tega popolnoma nedvoumen: pri zapisu se mora
> s/z ujemati z zapisom naslednje besede. V SP2001 je tako primer
> “z Zoisom”, kar preberemo potem [s cojzom].

In to se tebi ne zdi butasto?

Enostavno pravilo, pri katerem ti ni treba poznati milijona izjem in za vsako ime preverjati, kako neki se izgovarja. Še enostavneje bi sicer bilo, če bi lepo ukinili “s” pri pisanju in povsod pisali “z”, bi marsikomu precej olajšali življenje.

Hm, pri izgovoru moraš pa vseeno preveriti. In če je zapis drugačen, te to le zmede. Moje mnenje. Jaz pač ne bom nikoli napisala z Zoisom, ampak s Zoisem.

Stvari večkrat pišem kot glasno berem. zato mi je enostavno pravilo všeč.

Saj v slovenščini tako ne moreš enostavno brati, kot je napisano. Če lahko preživimo: “Ob pol jih je pol prišlo na severni pol.” tudi z/s ni taka težava 🙂

Zakaj pa “Zoisem”? Saj tudi za “z” ni premene.

Zvedavec napisal:

> Zakaj pa “Zoisem”? Saj tudi za “z” ni premene.

Hehe, prav imaš, bila sem pod vtisom tistega prvega c. In še malo vročine imam, pa vpliva na možgane. 🙂
Glede s/z pa še vedno vztrajam pri svojem. Kljub vročini. 🙂

Vročina pospeši razmišljanje, tako da ni čudno :)))

vseeno pa je bila dobra debata, lep vikend vama in vsem

Haha, enako. 🙂

Enako – po možnosti kje nad meglo. 🙂

Enako želim tudi jaz, ki sem bila na srečo danes tam, kjer imajo tako redkokdaj meglo… Upam, da vas nisem že “zamudila” – drugače bo veljalo pa za naslednji vikend. 🙂

No, mene si še ujela 🙂

New Report

Close