s podnajemniki same težave
..oj stanodajalka..ne stoj poslusat druge…ki se bos se bolj zajebala!!!
…nisi nardila pogodbe…zato mas take probleme….izklop elektrike…te lahko tožijo….zamenjat ključavnico se vecje sranje….v roku 3 dneh bos mogla ključavnico vrnit nazaj…ti kot lastnica brez pogodbe jim ne mores nic in tut stikat po stanovanju ne…pa tut ce bi pogodbo mela..on je lahko not dok ne mine najemna pogodba….
in seto ce bi imela pogodbo v primeru da jih hitis ven bi mogla…poiskat ti drugo stanovanje ce ga oni ne najdejo…in jim plačevatrazliko če bi dobili stanovanje dražje od tvojega…!!!!…tako to gre..kar se tiče oddajanja….vsakem primeru si ga najebala…mislim nasplošno!!!
Zdaj pa zadosti traparij.
111. člen
(uporaba stanovanja brez pravnega naslova)
1. Če se najemnik po končani najemni pogodbi ne izseli uporablja stanovanje nezakonito.
(1) Oseba, ki uporablja stanovanje, pa z lastnikom ni sklenila najemne pogodbe oziroma ni podaljšala najemne pogodbe, sklenjene za določen čas, uporablja stanovanje nezakonito.
(2) Lastnik lahko kadarkoli vloži tožbo na izpraznitev stanovanja pri sodišču splošne pristojnosti. Spori se rešujejo prednostno.
(3) Določbe prejšnjih odstavkov se ne uporabljajo za prejšnje imetnike stanovanjske pravice in njihove družinske člane, če do sklenitve najemne pogodbe ni prišlo zaradi razlogov na strani lastnika.
106. člen
(1) Lastnik lahko odpove najemno pogodbo zaradi razlogov, ki niso našteti v 103. členu tega zakona ali najemni pogodbi le, če najemniku priskrbi drugo primerno stanovanje.
(2) Najemniku se zaradi tega njegov položaj iz najemnega razmerja ne sme poslabšati, kar pomeni, da se šteje za primerno stanovanje, poleg opredelitev iz 10. člena tega zakona, stanovanje, ki v nobeni drugi pomembni okoliščini, v primerjavi s sedanjim stanovanjem, ne pomeni bistvenega poslabšanja stanovanjskih pogojev najemnika in oseb, ki skupaj z njim bivajo v stanovanju.
9.člen
(primerno stanovanje)
Primerno stanovanje po tem zakonu je tisto stanovanje, ki je v takšni eno ali večstanovanjski stavbi, ki je zgrajena v skladu z minimalnimi tehničnimi pogoji za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj in je zanjo v skladu s predpisi o graditvi objektov izdano uporabno dovoljenje. Stanovanje mora imeti ločen spalni in bivalni del (razen v primeru garsonjere) ter mora zadoščati stanovanjskim potrebam lastnika oziroma najemnika in njunih ožjih družinskih članov, ki živijo z lastnikom oziroma najemnikom v skupnem gospodinjstvu, ter ustrezati površinskim normativom po pravilniku iz 87. člena tega zakona.
Sachiko, kje je zdaj govara o doplačilu razlike višine najemnine? Verjemi, da nikjer v SZ-1. Ves čas je govora zgolj o bivalnih razmerah, ne o življenjskih, kamor sodi tudi morebitna višja najemnina.
Tudi na sodišču, ki te primere obravnava prednostno (beri in se smej: od 6 do 12 mesecev po vloženi tožbi),ta tvoja trditev ne drži vode.
REŠITEV: že v osnovi določite najvišjo še dovoljeno najemnino. Potem bo zadovoljen z vsako nadomestno enoto, ki bo le za 1 EUR cenejša.
Res pa je, da odklopitev elektrike, vode, gretja, razbijanje šip, menjava ključavnic in podobno ni najbolj pametna rešitev za lastnika, saj ga nezakonito vseljeni najemnik lahko vseeno toži!!!???.
KDO JE ŽE REKEL, DA SMO PRAVNA DRŽAVA?
REŠITEV: če se najemnik po končani najemni pogodbi ne izseli, je najbolje, da začnete z neodložljivimi adaptacijkimi deli glej-99.člen SZ-1. Najemnika ne šmirglajte, saj se nima kam pritožiti, ker v stranovanju biva nezakonito. Ko mu boste dva dni štemali, razbili kopalnico, odklopili štrom zaradi neodložljivega popravila ipd se bo sam rad izselil.
P.S. Mi smo prebili strop med našim in najemniškim stanovanjem in pustili, da je katran iz dotrajanega dimnika pritekel k njim. V 12 urah so pokvarjene ritne luknje odnesle pete. Seveda je bilo zgornje stanovanje popolnoma prazno, sicer bi riti tatinske pokradle vse iz zgornjega stanovanja. Iz najetega so tako ali tako pokradli vse, kar se je dalo pokrasti, vključno z aparati.Mnenje odvetnika: “Pustite pohištvo in aparate. Bodite veseli, da so šli.”
Pomagati se ne da, ker SZ-1, pa tudi ker nekaj drugih zakonov ščiti najemnike. Baje predvsem tiste iz denacionaliziranih stanovanj. Resnici na ljubo je treba povedati, da se lastniki denacionaliziranih stanovanj zelo dobro znajdejo, saj gre povečini za visoko izobražene in v vseh sistemih zelo premožne ljudi, ki so med seboj odlično organizirani, kot mafija. Resno pa najebemo tisti mali državljančki, ki smo v potu svojega obraza in zakreditirani do golše zgradili kakšno nepremičnino, ki jo zdaj ne moremo niti prodati, ker nima nobene cene. Da sploh preživimo s svojimi proletarskimi plačami, če nismo celo brezposelni, smo prisiljeni oddajati kakšno del nepremičnine, če jo le imamo.
Ker taki državljančki že po naravi nismo lopovi se poskušamo držati zakona, oddajamo s pogodbo in žuto najebemo.
REŠITEV: sem jo že podal. Bom šel kar klošarit. Prepričan sem, da bom tistih 300 eurov nafehtal v desetih dneh. Prepričan sem, da mi bo celo kakšen od bivših najemnikov stisnil kakšen ojro in roko in to z večjim veseljem, kot pa mi je prej plačeval najemnino. Bom ob priliki še kaj napisal.
NO JAZ SEM PA NAJEMNICA!!! Moj domek čaka name, mdtem, ko se jaz selim po tej ljubi deželici za delom!
Brez pogodbe o najemu sploh nočem najeti ničesar, pa si ljubi najemodajalci takoooo ubogi izmišljujejo takšne, da zakaj ne, in odlašajo.. včasih bi jim dala kar kakega stotaka za vbogajme!! in kakšne luknje ti pokažejo nekateri!
Najemnino plačam vedno, vnaprej! Položnice so na moje ime! Tako, da če česa ne plačujem, bi Elektro, Komunala tožili direktno mene!
Ja, v pogodbi pa je tudi natančno določeno od kdaj velja, kdaj preneha, odpovedni roki obeh strank – to je najemodajalca in najemojemalca . to je mene!
Najemnino določi najemodajalec, in če ste določili prenizko, jo lahko z aneksom zvišate!
Če je stanovanje opremljeno se plačuje nižja stopnja obdačitve!
Seveda pa, lastnikom paše pohopsati neobdavčeno v žep, davek je pa nekje v višini ene najemnine!
In tudi vse ostalo se določi v pogodbi! Kaj je dovoljeno in kaj ni!
Pogodba in to pravno dorečena je zakon, in vsi smo boljše volje! In potem ni jamranja tu gori!
Vse življenje se učimo, vprašanje je, če se kaj naučimo?
Ps… moj sedanji najemodajalec je zakon in zato mu bom spet plačala najemnino za tri mesece vnaprej, čeprav imava v pogodbi, da jo plačujem sprotno!
Mi tudi oddajmo vedno s pogodbo.
Davek ni ena najemnina ampak 22%. Nikoli nebi bilo plačevanje položnic na ime najemodajalca ( razen za dolgoročni najem). Ker ti brez težav ne plača položnic za 3- 6 mesecev , lastnik pa ne dobi opomina, ozirma ko je zanj, kjub varščini že prepozno. Ker smo imeli takega najemnika smo sedaj bistveno bolj previdni in zoprni najemodajalci, žal tako pač je.
lep pozdrav
g
A mogoče veš, da načrtujejo družino?
Če veš je potem ena rešitev da odpoveš pogodbo in zahtevaš izselitev.
Če govoriš o preventivi: pa lahko v pogodbo napišeš, da stanovanje ni primerno za družino in ne želiš oddati stanovanje družini z otrokom.[/quote]
Ne delaj sramote nam ostalim najemodajalcem.
Pod tole pa podpišem! Mislim, da bi lahko bila prav črna lista spletna stran. Za vse mogoče stvari od avtomehanikov do najemodajalcev in najemojemalcev.[/quote]
Pa tako, da se tisti ki koga napiše mora podpisati s pravim imenom in priimkom, mora napisati pravi razlog oz. dejstva zaradi katerih je nekoga napisal, ter da uvrščeni ina pravico napisati svojo plat zgodbe.. 🙂 :).
Samo tega filma mislim da ne bomo gledali, ker v Slo nobeden nima jajc da pove kar misli in se javno izpostavi.
Pozdravljeni,
pri nas je situacija sledeča. Konec prejšnjega leta (konec decembra) smo v stanovanje vzeli v podnajem mladi par. Sklenili smo pogodbo za POL leta. Prvi mesec sta plačala najemnino in stroške. Potem pa se je zataknilo. Februarja sta plačala manj kot pol in obljubila, da poravnata dolg do določenega datuma, za katerega smo se zmenili. Seveda smo vsakič, kadar sta plačala, zabeležili in podpisali. Ta določen datum je že mimo, onadva pa sta enostavno izginila. Se več ne javljata na telefon, v stanovanju so rolete ves čas spuščene, sosedje pravijo, da ni slišati, da bi kdo bil v stanovanju. Ker gre za mladega Albanca, nas je strah, da sta nas okradla in izginila. Pisno smo ju opozorili, da poravnata dolg. Prepričana sem, da priporočene pošte nista podpisala in dvignila. Zanima me, po kolikem času sme lastnik (moj oče) v stanovanje? Težko bomo dobili njuno privolitev, če ju fizično ni več tam. Bojimo se, da sta nam odnesla opremo, kakorkoli drugače poškodovala stanovanje, čeprav v pogodbi lepo piše, da morata stanovanje povrniti v prvotno stanje. Kako ju sploh lahko izsledimo? Kakšen je postopek? Do sedaj nismo imeli nobenih težav, to je prvič in me je resnično strah. Čeprav gre za garsonjero, me ubija dejstvo, da ne vem, v kakšnem stanju je stanovanje. Prav tako ključev ne bosta vrnila in po izselitvi sledi zamenjava ključavnice. Me pa zanima, na kakšen način se prisilno izseli podnajemnika, če ta izgine? Na kakšen način ju bodo našli?
Res bi lepo prosila za odgovor.
Obupana.
Očitno sem se narobe izrazila. Oče je lastnik stanovanja, ki ga oddaja v najem. Torej v najem sta ga vzela dva Albanca, ki sta izginila brez besed. Ju ne moremo priklicati. Vložili smo tožbo zaradi neplačevanja najemnine in stroškov ter kršenja najemne pogodbe. V kolikor ju še vedno ne bomo mogli priklicati in z njima vzpostaviti stika, da bi se prostovoljno izselila, kaj sledi? Kakšen je postopek? Hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.