Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo s.p. vodenje računovodstva

s.p. vodenje računovodstva

Pozdravljeni,
odprla bom s.p. in bom davčni zavezanec, zanima me katere papirje je potrebno vse voditi?
Imela bom enostavno knjigovodstvo. Ali je res da je treba prvo leto poslovanja vsak mesec oddajat določene papirje? Nato pa lahko na tri mesece.
vnaprej hvala

Vsak mesec je potrebno oddat obračun prispevkov za s.p. in sicer do 15. za pretekli mesec. Prvih 12 mesecev ste tudi “mesečni” zavezanec za DDV (kakor razumem, ste identificirani za namene DDV), torej je vsak konec meseca oddate obračun DDV za pretekli mesec. Kasneje vam določijo odveznost obračunavanja DDV na mesec oz. na trimesečje glede na višino vašega obdavčljivega prometa. Meja je:

ZDDV-1: (2) Za davčnega zavezanca, ki je v preteklem koledarskem letu dosegel obdavčljiv promet blaga oziroma storitev v vrednosti do vključno 210.000 eurov je davčno obdobje koledarsko trimesečje.

Imela bom popoldanski sp, a obračun prispevkov je potem pri meni popoldanska zavarovanje ali je še kaj drugega? Kako je s tem a mi pošiljejo položnico in kdo mi jo pošlje?

Obračun DDV bi rada vodila sama, mislila sem imeti določen računovodski program…a je to dovlj in ne potrebujem še dodatne računovodje?

Kakšne mesečne in letne obveznosti imam do Ajpes in kakšne do Durs ustanove?

Zanima me še tole jaz sem lastnik kombija s katirim bom v svojem s.p.ju razvažala svojo robo po bivši Jugoslaviji.Prosim popravite me če si to narobe razlagam, ker sem lastnik kombija ne rabim pisat potnih nalogov, ampak shranjujem račune od nafte in cestnine in na koncu meseca si to obračunam.

Vnaprej hvala in lep dan

Položnice za “popoldanski” s.p. si pripravite sami (ali pa v rač. servisu).

Obračun DDV si načeloma lahko vodite sami, dobro pa bi se bilo vsaj pozanimati o osnovnih zadevah. Mogoče boste imeli same “preproste” račune in vam lahko nekdo na nekaj primerih pokaže, kako se naredi obračun oz. kako se račune vnese v program oz. kateri podatki gredo v obračun in kateri ne in kako se kontrolira za seboj. Vsaj na začetku pa naj vam nekdo pomaga in razloži osnovne stvari, če “niste preveč doma” na tem področju

Ajpesu konec leta oz. najkasneje do 31.3. za preteklo leto oddate letno poročilo, Durs-u pa obračun davka iz dejavnosti (ravno tako do 31.3.). Mesečno/ trimesečno plačujete tudi akontacijo dohodnine iz dejavnosti, v kolikor ste predvideli tak “dobiček” v prvem letu,

Za uporabo svojega kombija pa si obračunavate potne stroške. Za ta namen morate pisat potne naloge, na katerih si obračunate kilometrino in ostale stroške (npr. cestnino, tunelnino, parkirnino…), nikakor pa ne stroške goriva. Ta strošek naj bi pokrivala kilometrina.

Imela bom popoldanski sp, a obračun prispevkov je potem pri meni popoldanska zavarovanje ali je še kaj drugega? Kako je s tem a mi pošiljejo položnico in kdo mi jo pošlje?

Nekaterim jo pošiljajo, ste pa sami dolžni nakazati na njihov račun.

Obračun DDV bi rada vodila sama, mislila sem imeti določen računovodski program…a je to dovlj in ne potrebujem še dodatne računovodje?
Kakor veste, glede na to, da boste poslovali z državo izven eu je potrebno poznati kar nekaj pravil pri DDV- preglejte zakon o ddv-ju.

Kakšne mesečne in letne obveznosti imam do Ajpes in kakšne do Durs ustanove? Če ste davčni zavezanec mesečno plačevanje ddv-ja, letno pa oddate bilanco in izkaz na ajpes, ter davčni obračun na davčno.(z dovoljenjem vpogleda podatkov v ajpes)

Zanima me še tole jaz sem lastnik kombija s katirim bom v svojem s.p.ju razvažala svojo robo po bivši Jugoslaviji.Prosim popravite me če si to narobe razlagam, ker sem lastnik kombija ne rabim pisat potnih nalogov, ampak shranjujem račune od nafte in cestnine in na koncu meseca si to obračunam.

Pišete potne naloge in si izplačujete kilometrino. Pri potnih nalogih boditi pazljivi na priloge in na pravilno izpolnjene potne naloge.
Bencin vam ne gre v strošek, če avto ni služben.

Sam sem postal z 16.09. prostovoljni zavezanec. Prej sem bil navadni popoldanski s.p.
Knjigovodstvo verjetno še naprej ostaja enostavno, Ampak vpisujejo se pa bruto zneski, ali ne? Ali se na področju vodenja knjig od 16.09. zame kaj spremeni?
Lp,
N

Sem vam odgovorila v sosednji temi.

zdravo!
Zanima me odprtje računovodskega servisa nimam ustrezne izobrazbe amapk že 2 leti delam v administratorstu .

Hvala in lep pozdrav

Ksenija

Pogojev za odprtje servisa mislim da ni, a se že nekaj časa dela na tem, da bo določena zakonodaja. Glede na to, da opravljate administratorsko delo imate po moji presoji premalo izkušenj za samostojni servis.

Kdor potrebuje dobrega računovodjo, lahko po mojem mnenju dobi super računovodjo tule: http://sp.vrtiljak.net/viewtopic.php?f=9&t=26

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close