Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev s.p., subvencija in porodniška

s.p., subvencija in porodniška

Pozdravljeni!

Imam vprašanje.
V sredini marca bom odprla s.p. in pridobila subvencijo 4.500eur. Konec septembra pa bom nastopila porodniško. Imam 3 mesece delovnih izkušenj, oktober november december 2010. Sedaj pa me zanima:

– ali bom morala vrniti subvencijo konec septembra, ko bom nastopila porodniško (sorazmirno z meseci seveda)

– kaj se bo dogajalo z mojim s.p. v času porodniške (zaposlena bom samo jaz)

– ali lahko plačam prispevke za nazaj, da bom imela delovne dobe saj 12 mesecov in s tem pridobivala večjo porodniško

Hvala za odgovore.

Ni kaj, najprej subvencija, po par mesecih ti bo pa država plačevala še prispevke in porodniško, pretečeni meseci pa se ti bodo šteli v pogodbeno obveznost za subvencijo. Po porodniški boš pa verjetno zaprla, ker če se zdaj ne znajdeš, se tudi potem ne boš.
Se opravičujem, če sem bila preveč direktna….

Še sreča, da obstajajo ljudje, ki se še znajdejo… in znajo obirat “državo”! In ja tako kot si napisala, po porodniški zaprem s.p., kar sem želela bom dobila!
Glede odkritosti… Že to da si ženskega spola mi dovolj pove.

Pa lep dan!

Sem pa ravnokar končala z delavnico, tako da sem tudi tam dobila vse odgovore na vprašanja.
Hvala.

Kaj pa je to “država”?

V prvi vrsti si to ti, pa tvoj dragi, tvoji bljižni….in vsi ostali. V bistvu od vsakega po malo brez sramu vzameš. Ampak zate je to očitno vrlina. Sej res, da se komu to ne bo poznalo, drugim pa se bo.

Plosk plosk.

Tvojemu razmišljanju res ni kaj dodati. Me pa resno skrbi, kaj si boš želela potem. In na čigav račun…

Ja kdo jo bo pa vzel v službo, če je noseča??? Hvala bogu, če se bo punca znašla. So še večji nateguni, pa nimajo slabe vesti, ko nategnejo vse naokrog. Ona pa si s tem rešuje eksistenco.

Ja kdo jo bo pa vzel v službo, če je noseča??? Hvala bogu, če se bo punca znašla. So še večji nateguni, pa nimajo slabe vesti, ko nategnejo vse naokrog. Ona pa si s tem rešuje eksistenco.[/quote]

Saj ni čudno, da gre naša družba, kamor gre, res ne. Ker pač drugi počnejo še večje packarije, je čisto vseeno, če jih še jaz. Ja bravo, no. Za takšno razmišljanje si prosim skini svoj nick, ker ga nisi vredna oz. ga več kot očitno ne razumeš.

Sicer pa iz česa pa ti razbereš, da si rešuje eksistenco? Mogoče je pa njen frajer prav lepo preskrbljen, ali pa starši…. In nekdo, ki bi to subvencijo resnično uporabil za to, čemur je namenjena, je zaradi nje ni dobil. Super, a ne?

Noseča bi verjetno res težko dobila službo, mi pa glede na njeno pisanje bolj diši po primerkih, ki študirajo 7 let in se potem znajdejo dalje…. Vsekakor pa bi se takih primerov kot delodajalka tudi v prihodnje izogibala ko hudič križa.

Ja kdo jo bo pa vzel v službo, če je noseča??? Hvala bogu, če se bo punca znašla. So še večji nateguni, pa nimajo slabe vesti, ko nategnejo vse naokrog. Ona pa si s tem rešuje eksistenco.[/quote]

Saj ni čudno, da gre naša družba, kamor gre, res ne. Ker pač drugi počnejo še večje packarije, je čisto vseeno, če jih še jaz. Ja bravo, no. Za takšno razmišljanje si prosim skini svoj nick, ker ga nisi vredna oz. ga več kot očitno ne razumeš.

Sicer pa iz česa pa ti razbereš, da si rešuje eksistenco? Mogoče je pa njen frajer prav lepo preskrbljen, ali pa starši…. In nekdo, ki bi to subvencijo resnično uporabil za to, čemur je namenjena, je zaradi nje ni dobil. Super, a ne?

Noseča bi verjetno res težko dobila službo, mi pa glede na njeno pisanje bolj diši po primerkih, ki študirajo 7 let in se potem znajdejo dalje…. Vsekakor pa bi se takih primerov kot delodajalka tudi v prihodnje izogibala ko hudič križa.[/quote]

Še ena anonimna mona, ki se je obesila na moj nick. Skini se ti, ker očitno nimaš jajc nastopati pod registriranim imenom.

Ker ne poznaš njenega privat življenja, je nimaš pravice obsojati. Sicer pa subvencijo za samozaposlitev uspešno izkoriščajo tudi otroci bogatih staršev z vpeljanimi firmami, pa se nihče ne obremenjuje s tem.

Noseča bi verjetno res težko dobila službo, mi pa glede na njeno pisanje bolj diši po primerkih, ki študirajo 7 let in se potem znajdejo dalje…. Vsekakor pa bi se takih primerov kot delodajalka tudi v prihodnje izogibala ko hudič križa.[/quote]

Še ena anonimna mona, ki se je obesila na moj nick. Skini se ti, ker očitno nimaš jajc nastopati pod registriranim imenom.

Ker ne poznaš njenega privat življenja, je nimaš pravice obsojati. Sicer pa subvencijo za samozaposlitev uspešno izkoriščajo tudi otroci bogatih staršev z vpeljanimi firmami, pa se nihče ne obremenjuje s tem.[/quote]

Ja ti si pa blazno prepoznavna. Ne ga no lomt. Če se je pa še kdo drug obregnil ob tvoj nick, je zelo verjetno prišel do podobnih zaključkov kot jaz, torej se malo zamisli.

Sicer pa tudi ti ne poznaš njenega življenja, ali pač? Vedno bom obsojala ljudi, ki hvatajo krivine na račun drugih, kot tale frajla več kot očitno počne. In če to delajo tudi drugi, toliko slabše, ne pa da je to zdaj splošen izgovor in da družba zaradi tega zdrsne v splošno anarhijo. Ne morem verjet, kako kratko vam nekaterim nese….

Ker ne poznaš njenega privat življenja, je nimaš pravice obsojati. Sicer pa subvencijo za samozaposlitev uspešno izkoriščajo tudi otroci bogatih staršev z vpeljanimi firmami, pa se nihče ne obremenjuje s tem.[/quote]

Ja ti si pa blazno prepoznavna. Ne ga no lomt. Če se je pa še kdo drug obregnil ob tvoj nick, je zelo verjetno prišel do podobnih zaključkov kot jaz, torej se malo zamisli.

Sicer pa tudi ti ne poznaš njenega življenja, ali pač? Vedno bom obsojala ljudi, ki hvatajo krivine na račun drugih, kot tale frajla več kot očitno počne. In če to delajo tudi drugi, toliko slabše, ne pa da je to zdaj splošen izgovor in da družba zaradi tega zdrsne v splošno anarhijo. Ne morem verjet, kako kratko vam nekaterim nese….[/quote]

Nisem blazno prepoznavna, se pa vedno javim po istim nickom. Važno, da si ti najpametnejša. Kandidiraj za poslanko, da boš spremenila sistem.

Sicer pa tudi ti ne poznaš njenega življenja, ali pač? Vedno bom obsojala ljudi, ki hvatajo krivine na račun drugih, kot tale frajla več kot očitno počne. In če to delajo tudi drugi, toliko slabše, ne pa da je to zdaj splošen izgovor in da družba zaradi tega zdrsne v splošno anarhijo. Ne morem verjet, kako kratko vam nekaterim nese….[/quote]

Nisem blazno prepoznavna, se pa vedno javim po istim nickom. Važno, da si ti najpametnejša. Kandidiraj za poslanko, da boš spremenila sistem.[/quote]

In zaradi tega si manj anonimna? Še en dokaz tvojega dometa.
Drugače pa skrbim, da imam počiščeno pred svojim pragom, poslanski mandat me ne zanima, ker sistema ne moreš spreminjati, lahko le sebe. Če bi imeli vsi pospravljeno podstreho, poslancev sploh ne bi potrebovali. Več kot očitno pa je čisto preveč ovac, ki se zgledujejo po napačnem pastirju….

Da se še jaz oglasim in povem tako kot je v resnici.
To da si me po treh vprašanjih, ki sem jih zastavila, označila da se ne znajdem, in tako kar vedela kakšna je moja zgodba, se mi zdi zelo žalostno! Me pa samo zanima, zakaj se po tvoje ne znajdem??

Pred leti sem končala srednjo šolo in se takoj zaposlila. Zaradi težav podjetja sem pristala na zavodu. Dve leti sem se trudila, pošiljala prošnje in službe ni bilo. Ti verjetno s tem nimaš problemov in niti ne veš kako je? V nekem podjetju so mi januarja ponudili, da odprem s.p. in delam za njih. Služba je služba, zato sem se odločila, da grem v to! Ni nama lahko, mož ima sicer službo za nedoločen čas, vendar preživeti z eno plačo je težko! Naj pa omenim še glede nosečnosti. Pred 5 leti sva se odločila, da je čas za otroka. Vendar nama očitno ni bil namenjen in sva se vsa leta trudila. Letos februarja pa sva izvedela, da bova postala starša. Sreča se nama je nasmehnila in sva najsrečnejša človeka na svetu (saj za naju).
Sama subvencije ne bi vzela,sploh vedela nisem da obstaja, jaz sem želela samo delat. Hvala Bogu, da so mi v podjetju šli na roko in me podprli glede subvencije. Me je pa svetovalka na zavodu pregovorila, da naj ne pustim subvencije, če je lahko dobim.

Tako da, nič ni bilo zastavljeno! Ker pa si se tako spravila name, sem tako reagirala. Nič ne vem kaj bo čez eno leto. Sedaj si samo želim, da bi v nosečnosti lahko delala do konca in da bo z najnim otrokom vse dobro!

Želela sem samo povedati, če neveš kakšna je zgodba, da najprej 3x premisli, kaj boš napisala in nato napiši. In ne se tako spravljat na druge, ki samo iščejo odgovore na vprašanja, pa čeprav tebi neumne!

Pa lep dan še naprej!

Nisem blazno prepoznavna, se pa vedno javim po istim nickom. Važno, da si ti najpametnejša. Kandidiraj za poslanko, da boš spremenila sistem.[/quote]

In zaradi tega si manj anonimna? Še en dokaz tvojega dometa.
Drugače pa skrbim, da imam počiščeno pred svojim pragom, poslanski mandat me ne zanima, ker sistema ne moreš spreminjati, lahko le sebe. Če bi imeli vsi pospravljeno podstreho, poslancev sploh ne bi potrebovali. Več kot očitno pa je čisto preveč ovac, ki se zgledujejo po napačnem pastirju….[/quote]

Mislim, noben ti nič noče, ti pa kar težiš in žališ. Matr si tečna baba. Tvoje pisanje kaže kakšna “inteligenca” in vzvišenost se skriva v tebi.

Presneti “slovencelni”… berem tole in ne morem verjeti…!

Če bi pa vam kdo ponudil tak deal kot ga je po naklučju ali pa tudi ne (sploh ni važno), dobila I., pa bi se vsi strinjali in se še hvalili naokrog kako se znajdete… ker saj, itak plačujete mesečno toliko in toliko državi in zakaj to pot ne bi še vi enkrat dobro skozi prišli….

Da vas ni sram, a ste res tako majhni, da je treba izbirati take žaljivke in javno obešati na forume…? Brigajte se zase in pred svojim pragom pometajte, pa bo naša država, za katero ste se vsi tako “potegnili” takoj na boljšem, manj bo gledanja k sosedom, požrešnosti in slovenske faušljivosti, mogoče enkrat celo v politiki….

Pa vi res niste resni. Tudi sama odpiram s.p. in ob brskanju kako je potem s porodniško sem naletela na tele poste. Pa kaj zaboga se je zaštelako nam slovencem v glavi – še vedno ganjanje 30 let stare politike v glavi in nezmožnost prenašanja tega, da se kdo znajde – drugega ti tako in tako ne ostane.

ne vem zakaj je potrebno človeka napadati za brez veze. Tudi sama sem pop 4 letih redne službe (pred sem od 15. leta delala preko študenta in še redno doštudirala pri 23-ih) letos januarja ostala brez službe, opravila 3 razgovore, poslala več kot 100 prijav in prošenj, povsod naletela na vprašanje kako je družino in porodniško itd. In ker pri svojih 27-ih še nimam družine enostavno kljub znanju, izkušnjam, nisem zaposljiv kader. In kaj nam ostane drugega – če hočem nadaljevati svojo stroko in ne pasti iz znanja in izkušenj, odpiram s.p. kljub temu da je v načrtu tudi družina. In tudi sama bom dobila subvencijo – s tem da nimam namena zapreti s.p.ja, niti ne vem če bom sploh vzela porodniško, saj imam tako delo oz. stroko, da imam možnost delati tudi od doma.

Intelaa – jst te podpiram. Znajdi se, v tej koruptivni in nesocialni državi se moreš….če ne boš sama poskrbela za svojo rit, nihče ne bo. Vsem tistim, ki ti tako in drugače mečejo poelna pod noge pa – če ste nesrčeni in zafrustrirani ste si zato sami krivi in ni potrebno svojega žolča izlivati na druge, ki samo rešujejo svoj standard in svojo rit, ker drug jim je itak ne bo. tukaj se gre samo za vprašanje ali preživeti ali dejansko crkniti!

pa lep pozdrav!

Pozdravljeni,

se strinjam ter podpiram Intelaa in katkacopatka1984.
Tudi sama sem brezposelna. Na zvodu sem prijavljena 2 leti in nimam sreče z zaposlitvijo. Dokler tega ne izkusiš, ne veš da je res težko dobiti službo.
Tudi sama razmišljam o odprtju s.p.-ja., ker ne vidim več druge rešitve. Cilje imam jasno zastavljene, volje kljub vsemu veliko, zato sem prepričana, da mi lahko uspe.

Zanima me:
1. Koliko znašajo minimalni mesečni prispevki, ki jih moraš plačevat? Drži, da okrog 280 eur?

2. Kako je z računovodstvom? Ali ga lahko urejam sama ali je boljše najeti računovodski servis? Kakšni so potem stroški le-tega?

3. Kako je z mojo “plačo” in prispevki v primeru porodniške/bolniške? Če npr. grem po 8-ih mesecih dela v porodniško, mi v tistem času (1 leto) prispeva kaj država in krije stroške prispevkov? Od česa je odvisen znesek, ki ga dobiš med porodniško? (Če kaj pomaga podatek, da delovne dobe (pred odprtjem s.p-ja) nimam. Plačevala bi minimalne prispevke.)

4. Znano je, da če izkoristim subvencijo na zavodu, moram s.p. imeti vsaj 2leti. Verjetno se ta doba, če grem npr. z 8.mesecem v porodniško, avtomatsko podaljša za eno leto,ali?

5. Kakšne so možnosti za kredit, če imaš s.p.?

6. Npr. podjetja ponavadi zaposlujejo za določen/nedoločen čas, 40 ur na teden. Kako je s tem, če si samozaposlen? Pri s.p.-ju mi je znano, da si lahko prilagodiš delavnik…

Za kašno mnenje in nasvet prosim samo tiste, ki res kaj veste o tem oz. imate tovrstne izkušnje in ki preprosto radi pomagate in svetujete drugim. Saj to je konec koncev bistvo foruma, ali ne?

Hvala, pa lep dan!

Zanima me:
1. Koliko znašajo minimalni mesečni prispevki, ki jih moraš plačevat? Drži, da okrog 280 eur?
DRŽI

2. Kako je z računovodstvom? Ali ga lahko urejam sama ali je boljše najeti računovodski servis? Kakšni so potem stroški le-tega?
ČE ZNAŠ SAMA, POTEM LAHKO. CENA JE ODVISNA OD OBSEGA DELA IN SEVEDA OD DOGOVORA, KI GA USPEŠ SKLENITI.

3. Kako je z mojo “plačo” in prispevki v primeru porodniške/bolniške? Če npr. grem po 8-ih mesecih dela v porodniško, mi v tistem času (1 leto) prispeva kaj država in krije stroške prispevkov? Od česa je odvisen znesek, ki ga dobiš med porodniško? (Če kaj pomaga podatek, da delovne dobe (pred odprtjem s.p-ja) nimam. Plačevala bi minimalne prispevke.)
PORODNIŠKA JE ODVISNA OD VPLAČANIH PRISPEVKOV IN ČE SO LE-TI MINIMALNI, JE POTEM TUDI PORODNIŠKA MINIMALNA. DODATNO SE UPOŠTEVA ŠE TO, DA NI BILO ZAPOSLITVE VSEH 12 MESECEV.

4. Znano je, da če izkoristim subvencijo na zavodu, moram s.p. imeti vsaj 2leti. Verjetno se ta doba, če grem npr. z 8.mesecem v porodniško, avtomatsko podaljša za eno leto,ali?
MISLIM, DA NE

5. Kakšne so možnosti za kredit, če imaš s.p.?
SKORAJ NIKAKRŠNE, SAJ BANKE DAJEJO KREDIT NA OSNOVI PLČAILNIH LIST, KI PA JIH TI NIMAŠ. ZA S.P.ZA ZAHTEVAJO BILANCE.

6. Npr. podjetja ponavadi zaposlujejo za določen/nedoločen čas, 40 ur na teden. Kako je s tem, če si samozaposlen? Pri s.p.-ju mi je znano, da si lahko prilagodiš delavnik…
ČE SI SAMOZAPOSLEN, TO POMENI, DA SI NOSILEC S.P. IN IMAŠ DELOVNI ČAS 40 UR/TEDEN. MANJ IMAŠ LAHKO LE, ČE SI ZAPOSLENA KJE DRUGJE.

Za kašno mnenje in nasvet prosim samo tiste, ki res kaj veste o tem oz. imate tovrstne izkušnje in ki preprosto radi pomagate in svetujete drugim. Saj to je konec koncev bistvo foruma, ali ne?

Barca, najlepše hvala za odgovore.

Med brskanjem sem naletela tudi na eno kar vredu stran, ki je namenjena prav tistim, ki nameravamo/jo ustanoviti podjetje: http://mladipodjetnik.si/

Če še kdo karkoli ve v zvezi z odprtjem s.p.-ja ali pa ima kakršenkoli predlog ali nasvet v zvezi s tem, se seveda priporočam 🙂

Lep pozdrav!

Nataša 26 … tudi sama sem “cvikala” ali odpret s.p. ali ne. Ne bom rekla da je super – vse kar je super glede tega je to, da si pač sam oblikuješ svoj delovni dan. Sama bi seveda še vedno raje imela neko zagotovljeno zaposlitev, brez razbijanja svojih možganov s tem komu še ponudit svojo storitev, za kakšno ceno (če bom predraga posla ne bo, če bom prepoceni posel bo, ampak kaj ko si takoj v minusu kar se tiče stroškov).

Prispevke so letos povišali na 291 in še nekaj centov – pač se je povečala minimalna plača. Porodniška je, plačuje ti jo država, fajn je to, da si samozaposlena vsaj 12 mesecev, da dobiš tistih 500€ porodniške. Če ne ti seveda upoštevajo manj mesecev, tako kot je napisala Barca.

Subvencija se ti, vsaj kolikor je meni znano, ne podaljša – porodniška ti torej teče v teh 2 letih. Al pa sem tudi sama vse narobe zastopila 🙂

Kar se tiče kredita – isti odgovor kot je Barcin. Težko da boš dobila kredit. Midva imava oba s.p., s tem da bi vzela tudi kredit na s.p., ker sva bila v dilemi ali stanovanje pri starših na vrhu (čeprav niso odnosi ne vem kaj) ali v najem (skoraj brez veze, če hočeš vsaj nekaj prišparat) ali pa kupit stanovanje. In sva dala skozi proceduro za pridobitev kredita. Sama ga seveda ne bi dobila, ker imam s.p. komaj pol leta. Moj bi ga dobil, kljub temu da mu dobro laufa, redno plačuje davke in vse….samo 160 € na mesec – se pravi minimalen kredit, ker plačuje tudi minimalne prispevke. V glavnem kredit ti bodo obračunal glede na tvoj količnik in pa prispevke. V glavnem dobila ga boš, sam če pogledaš – kaj dejansko lahko s 160 € velikim obrokom na mesec narediš – ok, če rabiš za nekaj malega, potem še gre, če pa je to stanovanje pa – jah bomo pač še vedno v stanovanju, ki si ga narediš v hiši staršev. Na žalost je naša država taka!

V glavnem – še vedno zagovarjam da boljš s.p., pa tud če nekaj časa služiš za dajatve in svoje položnice, pa da si nič ne privoščiš, kot pa da gniješ na zavodu, pošlješ čez 100 prijav na delovna mesta imaš za sabo diplomo, 4 leta izkušenj, dobre reference …. pa si še vedno brez službe. kar se tiče subvencije je pa tako – če je ne bi porabili za s.p.je, bi jo pa naši vladarji pobrali v svoje žepe.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close