Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo s.p. – stroški prenove oz. vzdrževanja stanovanja

s.p. – stroški prenove oz. vzdrževanja stanovanja

Ali in v kakšni meri oz. odstotku s.p., ki svojo dejavnost opravlja v svojem stanovanju, katerega polovice lastnik je sam, polovico pa žena, v stroške lahko da stroške prenove stanovanja oz. tistega dela stanovanja, v katerem opravlja dejavnost? Zanima me npr. menjava vhodnih vrat, pretežno zaradi s.p., ali mora biti račun na fizično osebo ali na s.p. (na s.p. nabrž ne more biti, ker stanovanje ni v lasti s.p.) – kam bi se račun knjižil in kakšen odstotek lahko. Enako me zanima kako je s stroškom menjave oken ter zasteklitve terase v delu stanovanja, kjer s.p. opravlja dejavnost? Ali je za knjiženje teh stroškov potreben kakšen poseben sklep?
Pa še to: tisti, ki opravljate dejavnost v stanovanju, v kakšen odstotku v strošek dajete stroške električne energije, ogrevanja,itd.?

Hvala in lep pozdrav

Podobno dilemo imam tudi jaz. Letos sem v hiši, katere lastnik sem, obnovil centralno ogrevanje (peč, bojler, dimnik). Poslovni prostor za s.p. imam prav tako doma. Računovodkinja zatrjuje, da deleža teh stroškov ne morem vključiti med stroške s.p. – ker sem lastnik stan. hiše. V tvojem primeru, Petko, ko je žena solastnica objekta, se bo to najbrž dalo. Se tudi jaz priporočam za pojasnila oz. nasvet glede tega.

Še enkrat se oglašam in lepo prosim za primeren nasvet glede gornjih dilem. Na koga se še lahko obrneva? Hvala!!!

Račun mora biti na s.p.!!! Knjiži se sorazmeren %. Izračunati je treba po ključu, ki se ga da dobro obrazložiti.

Račun prenove centralnega ogrevanja se npr ne more glasiti na s.p., saj gre za naložbo lastnika objekta – s tem pa je dolgoročno rešeno tudi ogrevanje poslovnega prostora s.p., podobno kot tudi računi za el. energijo, internet, tel. ipd. običajno ne prihajajo na s.p.
Potemtakem naložb lastnika, ki se ne nanašajo zgolj na dejavnost ali poslovni prostor ne moremo v določenem deležu (odstotku) vključiti v stroške s.p.?

Če rad kompliciraš in ne želiš vzeti stvari na račun s.p., jih pač ne boš mogel vključiti v stroške. Tvoj problem!

Račun za internet ti ne prihaja na s.p.?? Zelooooooooo pametno. 😉

A se ne pogovarjamo o določenih delih stroškov, ki so porabljeni za delovanje s.p.-ja? Npr. del stroškov el. energije, telefona, interneta, drobnega inventarja…? Z neko izjavo ali sklepom naj bi se to dalo upravičiti in prikazati v knjigi prihodkov in odhodkov, s tem, da se arhivirajo tudi originalni računi, ki prihajajo na lastnika objekta, ki je v našem primeru tudi s.p.
Glede računov, ki prihajajo na naslov s.p.-a mi je vse jasno. Postavil pa sem jasno vprašanje glede stroškov za prenovo centralnega ogrevanja, česar pa ni mogoče prevaliti kar na breme s.p.-ja – če ima le del stanovanjske površine v uporabi kot s.p. Očitno se malce sprenevedate in ne želite svetovati?! Škoda, čemu potem tale forum sploh služi?

Ne vem, kaj se razburjaš. Ta forum je izražanje mnenj, ne davčno svetovanje.

Sem skoraj siguren, da se stroški take prenove ne morejo glasiti na s.p., saj ta ni lastnik prostorov, v katerih se dejavnost opravlja. Mi je pa res zanimivo, da nihče noče ali pa ne zna???? odgovoriti na moje vprašanje.

Lep pozdrav

Tvoje arogantne opazke so nepotrebne in nikomur ne koristijo!

Mah, saj veš kako je s strokovnjaki s področja vodenja poslovnih knjig: vse zaračunajo, zato tukaj najbrž zaman pričakuješ kako primerno pojasnillo 🙂

jaz imam tudi s.p v hiši, ki ni koja last (last tašče) in si vsako leto dam na podlagi sklepa v stroške tudi delež kurjave, telefona, vode, elektrike….delež stroškov sem izračunala na podlagi kvadrature prostorov, ki je sicer zelo majhna, vendar se čez leto nabere za ene 40.000 sit…

kar pa se tiče centralne, pa sem prepričana, da v strošek ne moreš dati,. niti deleža, saj je to strošek lastnika, ki poseduje to hišo. Če bi npr. plačeval najemnino, bi moralo biti vzdrževanje že vključeno v strošek najemnine…medtem, ko stroški elektrike, ogrevanja, vode….niso, razen če ni pogodba o najemnini tako napisana…

upam, da sem kaj pomagala

Tole je precej komplicirano vprašanje in ne moreš pričakovati zelo strokovnega odgovora tule na forumu.

1. Obnova centralnega ogrevanja za stanovanje se obdavči z DDV po stopnji 8,5%, za delavnico pa 20%.

2. Investicija ni strošek, kot n.pr. elektrika, zato sklep lastnika ni dovolj. Od vrednosti investicije se računa amortizacija, knjiži se pa med neopredmetena osnovna sredstva. Se takoj pojavi vprašanje, po kateri stopnji? Po tisti za zgradbe ali po tisti za neopredmetena osnovna sredstva?

3. Jaz bi od izvajalca zahtevala, da izda 2 računa – za stanovanje posebej in za s.p. posebej. Ampak zna biti, da za davkarja to ne bo zadosti. Če hočeš biti prepričan, da bo “šlo skozi”, moraš na sodišču vknjižiti t.im.stavbno pravico. Se pravi, da se strinjaš (ali se strinjata s solastnikom), da se del stavbe ali stavbnega zemljišča nameni za opravljanje dejavnosti. Kar je komplicirano, kot so mi povedale kolegice, ki so se s tem “zabavale”.

4. ako da jaz “držim” z vajinima računovodkinjama, čeprav vem, da se stvar da speljati. A se jaz to ne bi šla brez sodelovanja enega dobrega davčnega svetovalca. Ki pa seveda “košta”. A če je investicija velika, se mogoče splača.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close