s.p. storitve v tujini
Na vas se obračam po nasvet glede situacije v kateri sem se znašla. Imam s.p. (od oktobra) in nisem davčni zavezanec. Opravljan storitve prevajanja za podjetja in prevajalsek agencije v tujini. Problem nastane pri računih, ker jaz nima EU davčne številke (ker nisem davčni zavezanec), podjetja oz. agencije iz tujine pa zahtevajo EU davčno številko. Žal na račun tega sem že začela izgubljati stanke. V sistem DDV-ja sama od sebe se ne mislim prijaviti (pet -letna obveznosti), pa tudi po predvidevanju ne bom dosegla takšnih prihodkov, da bi ldosegla letne prihodke v višini 25.000 €. Ko sem se sklicevala na 287. člen Direktive Sveta 2006/11/ES z dne 11. november 2006 o skupnem sistemu davka na dodano vrednost, dobim odgovor s strani glavnih knjigovodij, da to velja samo za izdelke, ki se kupijo, na storitve prevajanja pa se ne nanašajo. Moram še povedati kaj so mi napisali: ” ker nimate EU davčne številke, ne morate sklepati poslov z gospodarskimi subjekti preko meje… Sem mislila, da bom s stola padla! V koliko je to res, zakaj potem pri odpiranju s.p. na to prisojni ne opozorijo nove podjetnike?
Kaj mi je storiti, da bo račun “veljaven”?
Hvala za odgovor!
Jaz sem se pisno obrnila na generalni davčni urad v Ljubljani, da dobim kaj od njih. Ta teden pa se bom še obrnila na generalni davčni urad na Madžarskem v budimpešti, če bo potrebno pa tudi na davčni urad v Bruselj – ker imam občutek, da računovodje, ne poznavajo dobro zakonodajo oziroma je ne razumejo ali tolmačijo po svoje.
Problem je v tem, da v naših primerih od države ne morejejo zahtevati nazaj davkov – ja hudiča, če jih ni potrebno plačati, kako naj potem terjaš nazaj. Jaz sem se odločila, da bom to razčistila in potem vsem agencijam, ki so me na račun tega “skenslale” poslala v priponki odgovor njihove davčne ustanove. Jezna sem zaradi tega.
Rešitev je, da se sam prijaviš v sistem DDV, ampak pozor- če se prijaviš sam, moraš bit v sistemu 5 let, ne glede na letni promet. Kdo pa mi lahko zagotovi, da bom še takrat delala!
Jaz zadevo sedaj rešujem tako, da pač izstavim račun preko AAS, vendar pri tem je potrebno biti pozoren – pogovarjati se je treba o bruto cenah, razen tega pa AAS zaračuna določeno provizijo. Nič ni v nasprotju z zakonom, samo naj da račun kot fizična oseba in ne preko s.p.
Lahko mi pišete na moj mail: lejla.afrodita@gmail.com
Na vajino vprašanje žal ne morem odgovoriti, ker že bolj zahteva enega pravnika, ki se spozna na ddv, kot računovodja. Pri računovodjih je pa tako, da vsak pozna področje na katerem dela. Zato upam, da se oglasi kdo, ki dela na tem področju.
Moje mnenje pa je, da če vam kupci pogojujejo registracijo kot zavezanci za ddv, ne vem zakaj vam je to tako moteče. Saj vaše stranke od teh računov odbijejo davek, vi ga pa dobite plačanega. S tem, da si ga poračunavate z dobavami. Sploh glede na to, da sedaj plačujete provizijo AAS. Glede zavezanca za DDV (najmanj 5 let) je pa jasno, da ne morete biti, če sp zaprete.
Forum je zaprt za komentiranje.