Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo s.p. – brez prihodkov

s.p. – brez prihodkov

Živijo, ali mi lahko kdo pomaga prosim. Sem s.p. in ker sem bil na bolniški dolgo časa, sem bil izključen iz posla in sedaj že 6 mesecev nimam dela in nimam prihodkov. Ker ne zaupam svojemu računovodstvu me zanima ali je možno, da jaz kljub temu da nimam prihodkov plačujem 150.000 sit različnih prispevkov?? Ali nimam nobenih olajšav?
Zakaj kot s.p. nimam obračunanega dopusta in regresa?
Kaj tzočno dam lahko pod stroške kot s.p., ki nimam zaposlenih?
Ali mi vi predlagate da zaprem s.p. in se s 53 leti prijavim na Zavod?

Najlepša hvala

Kot vse kaže, tule ne bova dobila želenega odgovora. Predladam, da za nasvet poprosiš svojo referentko na Davčni upravi. Nekaj moraš ukreniti, ne pa kar naprej nekaj plačevat, če nimaš prilivov.
Vlogo za zmanjšanje akontacije davka, če ne drugega…

lp mirjana

nak

Že ob odprtju s.p.-ja moraš vedeti, da moraš plačevati prispevke in razne dajatve četudi nimaš prihodka. Npr. prispevku sa “penzijo” in zdravstvo, pa morda kakšna članarina – to moraš plačat. Če ni prihodkov, pač sežeš v “lastni” žep. Sicer obstaja možnost vloge za znižanje prispevkov (če jih že ne plačuješ od minimalne plače oz. 60% PP (le to te osnove se namreč niža – so pa kriteriji zelo strogi).
Kot s.p. resnično nimaš niti plače, niti regresa (niti dopusta – seveda si ga lahko privoščiš, če želiš, kar celoletnega – to je pač tvoja izbira). Tvoja plača aje tvoj dobiček. Lahko je velika “plača”, lahko pa je sploh ni.
Kot ti je že Mirjana povedala, lahko daš le vlogo za znižanje akontacije dohodnine – sicer jo boš pri davčnem obraćčunu drugo leto tako ali tako obračunal kot preplačano in ti jo bo država ob obračunu dohodnine vrnila, tako, da ne vem, ali ima smisel. Sicer pa resda kreditiraš s tem državo.
Glede na vprašanje- ali nimaš nobenih olajšav. V bistvu ne.
naj še to omenim, če si bil dlje časa (to je relativen pojem) na bolniški neprekinjeno (torej več kot 30 delovnih dni), potem bi ti morala za čas nad 30 del. dni plačevati prispevke za socialno varnost (pokojninski in zdrav.prisp. in zaposlovanje…) država.
Kaj vse lahko daš v stroške: vse, kar je davčno priznano in je potrebno za opravljanje dejavnosti (torej prispevki, članarina, potni stroški (kilometrina in morda še prevoz na delo), malica (vendar ne za čas bolezni), pa ves pisarniški maetrial, potem pa je odvisno od dejavnosti, ki jo opravljaš, ali je to terensko ali v delavnici; npr. elektrika, telefon, reprezentanca (delno), plačilo računovodskih storitev….

Ali naj zaprem s.p.??? Ja, v bistvu, če se ti začnejo nabirati veliki zneski iz naslova prispevkov, ki jih nisi uspel plačat in ti slabo kaže za naprej—–nekaj bo treba ukrenit. Tudi obrestoi za nepravočasno plačane dajatve niso zanemarljive. Lahko daš vlogo za odpis prispevkov in sicer na Durs oz. na ZPIZ. Možnosti odpisa so majhne, …..

Moram te pa “okregat”, ker sprašuješ neumnosti o regresu in dopustu. To bi pa moral vedeti. Zmotno je mišljenje današnjih podjetnikov, ker menijo, da ko oddajo “papirni del posla” računovodkinji, jim pa ni potrebno nič vedet, ampak samo strokovno opravljat posel. V končni fazi vse posledice nevednosti nosi podjetnik sam.

Čim prej se pozanimaj kot so ti svetovali ostali…so bili podobni primeri, ki jim bodo zaradi prispevkov dosmrtno trgali od plače (zaradi neobveščenosti!!)….
Lp,Miša.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close