Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo s.p. ali d.o.

s.p. ali d.o.

upam, da mi bo lahko kdo dal informacijo kaj je bolje odpreti s.p. ali d.o.. Sprašujem predvsem iz vidika obdavčitve, v katerem primeru je šansa, da maš manj obdavčen dobiček če sploh je kakšna razlika.

kolikor vem, gre pri s.p. v strošek samo prispevki, ki jih plača podjetnik za svoj osebni dohodek, sama neto plača pa ne, je del dobička, ki je potem še obdavčen po dohodninski lestvici.

pri d.o.o.-ju gre pa cela plača v strošek in je potem dobiček obdavčen.
a je moja informacija pravilna. A so % za obdavčitev dobička višji kot pri dohodnini.

A so še kakšne prednosti oz. slabosti na račun s.p. in d.o.o.

kOLIKO PA JE POTREBEN SEDAJ USTANOVNI KAPITAL ZA D.O.O.

hvala, če se bo kdo potrudil z odgovorom

o teh stvareh moraš veliko vedet.
Pri s.p. ju si obdavčen po dohodninski lestvici (16,27 in 41 %). Meje so objavljene v Ur.l. s posebnim pravilnikom.
Pri sp ni potrebnega kapitala, odgovarjaš pa z vsem svojim premoženjem. Nimaš plače, plačuješ le prispevke, nimaš regresa, nimaš dopusta…
Z gotovino posluješ prosto (torej tudi za osebne potrebe.

za doo moraš imet 7500 eur ustanovnega kapitala. Dobiček je obdavčen (prej 25%, zdaj se to postopoma niža do 20%, mislim da je v tem letu 22%, nisem pa ziher). z gotovino ne posluješ prosto, pač pa moaš izplačat dobiček.
Več dobiš na spletni strani http://www.japti.si

hvala za odgovor,
sem včeri našla eno spletno stran in sem malo kalkulirala in mislim, da do nekje 200o EUR DOBIČKA na mesec je bolje s.p., potem pa skoraj d.o.o.

a mogoče veš, če bi rada spremenila naziv (ime) obstoječega s.p.-ja. A se to sploh da naredit? Kako je pa z razširitvijo registarcije. Rada bi se namreč ukvarjala še z eno dejavnostjo.

najlepša hvala

hja, ko imaš d.o.o. imaš najprej obdavčen dobiček s 2x%, ko si ga izplačaš, moraš plačat pa še 20% davek na dohodek iz kapitala…. se mi dozdeva.

ja, to drži, ampak ti pa pri d.o.o gre cela plača v strošek, pri s.p. pa samo prispevki
a si lahko pri d.o.o.-ju vsak mesec izplačuješ drugačno plačo, glede na to kok ocenjuješ, da ti bo ostalo

Za spremembo naziva pri s.p. je pa najmanjši problem. Greš na eno izmed evem vstopnih točk in skupaj z referentom pošljeta Ajpesu vlogo za spremembo naziva (5 minut ti vzame časa). Za razširitev dejavnosti prav tako. Moraš le paziti, če dejavnost zahteva dodatne pogoje in dojazila, da si jih potem pridobiš sama (npr. prostorski pogoji, licence, dovoljenja ipd)

hja no, na tisto plačo, ki je za d.o.o. strošek, moraš pa itak plačati dohodnino kot fizična oseba, ne glede na to, ali imaš firmo, ali ne. zaradi tega, ker je plača za firmo strošek ti osebno nisi nič na boljšem.

ejgaa hvala za odgovor, bom verjetno v kratkem to speljala, ker bo še mož začel delat preko mojega s.p.-ja in naziv za njegovo dejavnost ne bo več ustrezen, mi je pa brez veze, da bi odpirali še enega, če enega že imamo.

ariadne, se strinjam, iščem samo varianto kakobi “ceneje” skoz pršla kar se tiče dajatev. pri s.p-ju plačaš dohodnino od neto plače in še dobička, kar teporine v višji razred, pri do.o. ju pač od plače, od dobička pa 22+20. Hja prbližno na istem si, ja ni neke hude razlike. se mi pa vseen zdi bolj pametno plačevat več prispevkov za penzijo kot pa dohodnine pri s.p.-ju (al pa davka na dobiček pri d.o.o-ju), ker dohodnina gre v #nepovrat#, no saj penzija pa verjeten tud. Mah ne vem kaj je bolj pametno.

Pollonicapolona, mi pošlješ mail od tega, kar si brala?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close