Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika S čim postreči družbi na zabai

S čim postreči družbi na zabai

Dober dan, kuharice in kuharji,

včeraj sem se spet postarala. Zbrana družba sorodinikov in prijateljev pride v petek na zabavo – jaz pa imam popolnoma prazno glavo in ne vem, kam so ušle ideje: “kaj postreči”?

Naj pripomnim, da nisem najbolj spreten kuhar, navadno prijatelji z veseljem popapcajo moje pizze, opravila sem začetno stopnjo slaščičarstva, doma redno kuham kosila – sicer niti ne najslabše – pravzaprav še nikomur niso po mojih jedeh črpali želodca :))

Ker nas bo veliko, klasičen meni odpade. Zabava bo neformalna in sproščena, taka za “narezek”, grickalice in podobno. S čim lahko predrugačim ta presneti “narezek in podobno”? Pomembno- recepti naj bodo čim enostavnejši!

Pa torta – ali ima morda naša genialna Babi v rokavu kakšen recept za začetnike v peki?

Hvala vsem za ideje in lep dan vam želim,

Ali

Kar se grickalic tiče… Lahko kupiš na tone mehiškega čipsa (razne vrste), zraven pa ali sama narediš ali pa kupiš omake (smetanova, salsa, guacamole). Pa obvezno nekaj mehiškega piva oz. pivo nasploh. Pa na limone ne pozabit. Za aperitiv pa tequilo. Kakopak ;).

Sicer pa lahko cel večer narediš mehiški: namesto narezka narediš neke vrste pizze (nekaj podobnega dobiš za predjed v mehiških restavracijah). Spečeš malo debelejše tortilje (čisto preprosto – ti na željo napišem recept), obložiš obvezno s salso oz. sirovo omako (se kupi), sirom (ne vem, če se kaj podobnega nacho-siru dobi pri nas), čebula, koruza, paprika in meso po izbiri (govedina, svinjina, perutnina – samo ne pretiravat z mesom – raje manj kot preveč) oziroma nekaj zelenjavnih. Poleg ponudiš rjav fižol, ki ga pretlačiš (kot pire), malo soliš, po želji dodaš malo salse…

Veliko tega je, veliko pisanih kombinacij… Tortilje lahko brez težav spečeš sama doma (tudi če si začetnica), za ostale stvari pa si poglej na tem linku: je veliko idej za predjedi in sladice in pijače… Mehiške seveda.

Mishi, jaz bi pa imela recept za tortilje, ker mi še NIKOLI do sedaj niso uspele. vedno so bile trde in so se lomile, pravzaprav jih niti zvijati nisem mogla ker je bilo trdo kot kamen, pa že razvaljala sem jih zelo težko ker se je vse prijemalo. Kaj naj torej naredim da bo boljše?

LP Zala

Hej,Mishikin predlog se mi zdi krasen,ker bi tako bil cel vecer v enem stilu.

Mogoce bi ti pa to prislo tudi prav,ker lahko naredis ze prej.

Speces zeliscne palacinke(zelisca.ki jih imas rada-jaz-drobnjak,petersilj…
vse drobno narezano,poper sol,se kaj pikantnega)

Na palacinke das malo grojerja ali edamca…,rezino kuhanega ali pecenega prsuta,zavijes z vseh stirih strani in paniras.Ocvres,Potem pa narezes kot
rulado.Lahko hladno,se boljse mlacno.

Nedolgo nazaj sem opisala slano biskvitno testo,ki ima ime Spanska pita.
Enostavno in dobro.Poisci v iskalniku. Bilo je slab mesec nazaj ali se manj.

Lep pozdrav Babi

Jaz sem za zadnjo bolj številčno zabavo naredila takole:
napravila sem par namazov:
tunin namaz (zmiksala tuno iz konzerve, kislo smetano, malo majoneze, koruzo – ne preveč, da ni pregladko)
namaz iz gordonzole in orehov (recept lahko napišem kasneje)
tatarski biftek – ga je naredila moja mama in nisem še jedla boljšega
Poleg tega sem naredila eno veliko skledo solate iz testenin. Kupila sem štručke česnovega in zeliščnega kruha in ga sproti pekla. Pa ponudila še različne vrste kruha.

Lp

Torto pa napravi kakšno čokoladno, ki jo lahko napraviš že en dan prej, saj boš v petek itak imela dovolj drugega dela..

Priporočam ti Sacher torto po naslednjem receptu (preberi tudi mnenja pod receptom):

Ta torta vedno uspe, poleg tega je res zelo dobra. V vsakem primeru jo napravi dan prej, ker je drugi dan še boljša.

Dosti sreče.

Staša, ta torta je res zakon! In enkrat mi bo ratalo, da bom ugotovila, če je drugi dan res še boljša – je namreč zmanjka v trenutku.
Jo pa ponavadi delam s polnozrnato pirino moko in uspe super.

Še glede prigrizka – kaj pa kakšni žepki iz listnatega testa? S pršutom in sirom, s tunino…..

lahko imas “kitajski” vecer!?…ce se ti ne da ,ali nimas casa,kupi v mercatorju “jesensko.spomladanske” zvitke!? zraven naredi malo sojine omake..zvitke lahko pogrejes,ali pustis hladne.. pa se kako rizevo solato… za posladek pa…kak sladoled z malo smetane ali sadja… pa pijaca… lepo se imejte !!
cisto za predjed pa kanapejcke z lososom ipd.. lp petra

Bom probala tudi jaz narediti po tvojem nasvetu (s pirino moko). Čeprav… kadar delam bolj dietne slaščice, tudi čokoalde ni med mojimi sestavinami :))

LP

Iiiijoj, se že tolčem po glavi… Kdo išče, ta NE najde… No, recept je očitno šel pa-pa (ne vem, ko enkrat bo treba kaos med recepti uredit 😉 ), pa bom poskušala kar tako “iz glave”…

Nekje na pol kg moke (mehke, lahko tudi malo več) dam dva ščepca soli, pol pecilnega praška, okoli 1.5 dL olja (ne vem – se mi bolj zdi, da je toliko, lahko da je manj…) in toliko TOPLE vode, da se testo na multipraktiku ne prijema več na stene, ampak se naredi lepa kepa (po moje tudi nekje okoli 2-2,5 dL). Testo potem pregnetem še na roke (je zelo podobno tistemu za pizzo!!), naredim manjše kupčke (tako za pol pesti velike – pač da razvaljaš v ne-preveliko tortiljo) in kupčke pustim stati (pokrijem s servieto) kakih 15-20 min.

Potem te kupčke razvaljam (pečem jih kar sproti) – površino na rahlo posujem z moko in razvaljam res res na tanko (tako da spodaj že rahlo vidiš spodnjo površino). Tako surovo tortiljo spečem v zelo vroči teflonasti ponvi (od začetka dodam res malo olja – manj kot za palačinke!!) in zelo na hitro (da postane spodaj rahlo, ampak res rahlo rjavo). Tortilje potem hranim na krožniku (eno na drugi) in jih sproti pokrivam s folijo (torej en kos folije, ki je na vrhu, da ostanejo tortilje tople in se ne izsušijo).

Upam, da sem vsaj malo količine “zadela” :)). Mislim pa, da je bolj pomembna peka – da si hiter in tortilje potem pustiš na toplem (tako da se ena od druge malo vlage navzamejo). Držim pesti, da bo tokrat uspelo :))).

LP, mishika

Pred enim tednom sem spekla slano biskvitno pecivo po tvojem receptu. Bilo je res okusno in dobro, tako da imam recept že arhiviran zraven tistih, ki jih najpogosteje uporabljam.

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close