s ali z?
Lahko izgovorimo “z esemesom” ali pa “s semesejem”, oboje je možno in pravilno. Dilema pa se mi potem tu zastavi pri zapisu: zakaj bi bilo možno le S SMS-jem in ne tudi s SMS-om? Meni je ta druga varianta bolj logična, saj SMS vedno izgovorim esemes.
Te kratice mi včasih gredo na živce, ko npr. na teletekstu berem “odkar smo člani EU-ja”. Na teletekstu TVS očitno menijo, da so vse kratice moškega spola in da jih je treba sklanjati s končnico. Meni bi bilo naravneje napisati: “odkar smo člani EU”.
Vem, da je to že čisto druga zgodba, ampak …
Filip, zopet je tukaj odvisno kako izgovorimo. Če rečemo s sms-jem potem je zadnji vokal v izgovorjami polglasnik, ki spada med sprednje vokale, hkrati pa ga pri sklanjanju podaljšujemo z j, ki zahteva preglas- semese-jem (e beri kot polglasnik), če pa izgovorimo s esemes-om, pa končniški morfem vežemo na s, pri katerem se končni polglasnik zaradi predhodnega e esemEs-om ne izgovori tako intenzivno kot pri drugi varianti (semese) in ni potrebna podaljšava z j-jem (se pravi gre za zelo reduciran izgovor polglasnika, tako da ga skoraj več ne slišimo).
Talole je:
Večni problem pri pisanju. Vsaj zame. Zato je tukaj en kratek HELP za pravilno pisanje teh predlogov
Predlog S uporabljamo pred besedami, ki se začnejo na C, Č, F, H, K, P, S, Š ali T.
Predlog Z uporabljamo pred besedami, ki se začnejo na A, B, D, E, G, I, J, L, M, N, O, R, U, V, Z ali Ž.
Predlog H uporabljamo pred besedami, ki se začnejo na G ali K.
Predlog K uporabljamo pred besedami, ki se začnejo na A, B, C, Č, D, E, F, H, I, J, L, M, N, O, P, R, S, Š, T, U, V, Z ali Ž.
Moram priznati, da bi se jaz tudi odločila za s, saj X v besedi Xerox beremo s sklopom ks. Če pa sklepam po pravilu 683 v SP, je pravilen predlog z; predvidevam da zato, ker se črka X pravilno imenuje iks. SP sicer navaja drugačen primer, vendar je v dobro oporo, saj ponazarja primer razlikovanja med izgovorom in zapisom – tako kot imamo razlikovanje pri iksu in kseroksu. SP tako navaja npr. s Hugojem, pri čemer to izgovorimo z Igojem.
Je pa verjetno težko zaprmej reči, kateri predlog je absolutno pravi, saj razporeditev predloga s/z temelji na razporeditvi slovenskih samoglasnikov in soglasnikov.