Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis S ali Z?

S ali Z?

Kako je pravilno

s Zoisovo štipendijo

ali

z Zoisovo štipendijo

in zakaj?

Pa še to me zlo zanima: radio – kakšna je množina v im. in rod.?

Hvala za vašo pomoč!

s Zoisovo ..

se lepše sliši:>

Prav je z Zoisovo (prebere se pa [s cojzovo])!

radii
radiev, radiov

Za dileme s/z se da pomagati tule:
Za sklanjanje pa tule:

Ta pa je težka, kajne. No, odvisno.

Jaz sem se v šoli učila takole.

črka s stoji pred p t k c č f s š h medtem, ko

je črka z stala pre b d g j l r m n v z ž.

Potemtakem bi moralo biti z Zoisovo, ker pa se sliši pri izgovorjavi Coiz, bi človek dal črko s, mhm…

pa lep dan.

test

Tanjuša ima prav: v skladu s slovenskim pravopisom se zapiše “z Zoisovo”, izgovori pa “s Cojzovo”.

Po pravopisu naj bi res bilo z Zoisovo (izgovorjava pa s cojzovo) – čeprav sama tega ne bi upoštevala in bi se ravnala po izgovoru.

Radii, radiev.

Tudi jaz bi v tem primeru povozil pravopis in napisal “s Zoisovo”

“S” se piše pred črkami s, h, š, k, f, c, p, č. Pred ostalimi črkami pa se piše “z”.

No, je pa že pošteno, da se pri predlogu in priimku držimo istega pravila: ali pri obeh fonetično ali pri nobenem. In ker gre za “kaj je prav”, morda celo za kako seminarsko, naj kar ostane pri zapisu “… z Zoisovo … “, prebrali pa bomo “… s cojzovo …”

Priimka pač ne moremo pisati fonetično, če je pa tak, kot je. Predlog pa lahko. Čisto vsega, kar piše v Pravopisu, pač ne morem zagovarjati. Navsezadnje je raba tista, ki določa pravila.
Malo drugačen primer: Bush – a bi v orodniku pisala z Bushom ali z Bushem? Jaz bi pisala z “e” – tako kot izgovorimo.

Vsekakor z Bushem, ta primer je naveden tudi v SP, § 791. Zanimivo pa je, da sta ravno v tem paragrafu kar dve napaki: piše “za Garmischem, za Clujem”. Ta zadnja napaka je kar dvojna, saj bi moralo pisati “s Clujem”.

Morda ima kdo novejšo izdajo, je to popravljeno?

Zakaj pa? “Za Clujem sem zavil desno.” se sliši čisto smiselno, glede na to, da je “Cluj” mesto.

Imaš prav – omenjeni paragraf govori o končnicah, ne o s/z. Velika hvala.

Ja, saj jaz tudi tako pišem, a nekatere lektorice popravljajo. In če se tu pisava prilagaja izgovoru, zakaj ne pri Zoisu? Vprašanje je v bistvu za Mimo.

New Report

Close