Rumove kroglice
Nisem poskusila, vendar sem prepričana, da je možno kroglice narediti samo iz orehov, čokolade, kokosove moke in nekaj tekočine, da veže. Sladkor poljubno. Mogoče se lahko spomniš še česa. Lešniki.
V osnovi so kroglice pač neka masa, ki jo nekaj tekočine (mleko, rum, voda) drži skupaj. Res pa je, da so takšne iz samih “težkih” sestavin zelo “močne”, kalorične, vendar prepričana sem, da tudi okusne. Priporočam, da narediš bolj majhne, podobne bonbonom.
Tole je recept za kroglice. Rum dodaš po želji.
20 dkg kokosove moke (+ nekaj za povaljanje)
20 dkg sladkorja v prahu
20 dkg čokolade v prahu
rum
10 dkg masla
Maslo stopimo in vse skupaj zmešamo v testo. Oblikujemo poljubne kroglice in jih povaljamo v kokosovi moki. Postavimo za nekaj časa na hladno.
Jaz jih delam takole:
Spečem biskvit (tisti najbolj simpl) in ko se ohladi, ga razdrobim v večjo posodo, dodam (po občutku)marmelado (ki lepo veže), čokolado v prahu, kokosovo moko(količina je odvisna od tega kateri okus naj prevlada) in seveda rum po okusu (tega v bistvu kar nekaj, da okus “potegne”. Potem, ko to maso dobro premešam jo nakej časa pustim, da se lepo prepoji in nato oblikujem kroglice in jih povaljam v kokosovi moki.
Včasih si kaj malo izmislim, in kokos menjam z mletimi orehi, v katere na koncu povaljam tudi kroglice-in so to orehove kroglice.
Za kako dekoracijo včasih katere povaljam v pisane mrvice.
Za čokoladne dam namesto kokosove moke več čokolade v prahu ali nastrgane čokolade, manj ruma in povaljam v čokoladne mrvice ali nastrgano šokolado, enkrat , ko sem bila pri volji, pa sem jih celo namakala v raztopljeno čokolado.
Sama jih delam redko,ker ni toliko otrok okrog mene.Zadnjic sem za darilo naredila kokosove.Namesto samega rjavega sladkorja, sem naredila griljaz s sladkorjem in nasekljanimi olupljenimi mandeljni( varianta orehi,lesniki),potem zmlela v multipraktiku in ostalo,kot ze opisano v zgornjih postiho.Griljaz naredi imeniten okus.
Oprosti,ce slucajno ne ves,kaj je griljaz;siroko posodo samo malo namazem z maslom(ali pa tudi ne),dodam sladkor,mesam in ko se zacne topiti,dodam mandeljne,pridno mesam,da se naredi okrog nekak svetlorjav karamel.Odstavim,ohladim in zmeljem v multipraktiku.Ce ze ves,se opravicujem.Lep dan Babi
Lena,hej!
Mandeljni so olupljeni in grobo nasekljani(sem napisala) .Ce zmeljes bolj na drobno,bolj vpije tekocino ali maslo.Sama zmeljem nekaj na drobno,nekaj malo manj.Najbolje bos ocenila,ko bos sama poskusila.Jaz to uporabljam tudi za nekatera druga peciva.Krasne so kroglice z it. mandljevimi poljubcki “amaretti” namesto Petite keksev.. Ce dodas malo mandljevega likerja,,je okus res super.
Sama uporabljam namesto ruma tudi maraskino.Vedno pazim,da se okusi ujemajo.Hocem reci,da ni nujno vedno rum.Z alkoholom je bolj za odrasle,ceprav otroci kaj kmalu pogruntajo,da so na enem krozniku okusnejsi kot na drugem.
Znas zelo enostavno olupiti mandeljne?Sicer jih prodajajo tudi ze olupljene.
Mandelj je tako zlahtno jedrce.
Pa se en recept,ki ga imam rada:
Griljazni upognjenci
16dag rjavega sladkorja,16 dag mandeljnov:maslo za mazanje.
Sladkor zarumenimo,mu pridenemo ne predrobno nasekljane oluplene mandeljne ter vse skupaj mesamo,da se mandeljni napoje.Se vroco zmes stresemo na z maslom namazano desko in jo se toplo razvaljamo za dober nozev rob na debelo ter zrezemo na ozke proge,proge pa se na 6 do 10 cm dolge rezine,ki jih upognemo cez drzaj kuhalnice in ohladimo.
Upognjence in lesnikove polmesece nam je nona dala v kosarico,ki naj bi jo prinesel Miklavz. Otrokom je vsec.To redno spada k mojim darilom otrokom.Zelo domaci recepti.
No,spet sem se razpisala. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.