Najdi forum

rumenjaki

Živjo,
ostali so mi rumenjaki, pa bi vas prosila, če ima kdo kakšen recept za sladico, ki vsebuje rumenjake, da ne bom metala rumenjakov stran.
Najlepša hvala.
P.S.: mož se že veseli, mi je zjutraj rekel, da bo to gotovo nekaj dobrega zanj…

Pozdravček, Lara

Res še ni pust, pa vseeno:

Hvala pomagačka. Mogoče je res še malo hitro za krofe. (Kdaj pa je sploh letos pust?)
Mogoče še kakšna ideja, glede na to, da imam vsak teden ali pa na 14 dni odvečne rumenjake in bi se toliko korfov se definitivno “poznalo” na kakšnem nezaželjenem mestu.
LP
Lara

Brez problema jih zamrzneš, če ne bo primerne ideje, samo na dozo označi število rumenjakov.

sicer ti ne znem pomagat, me pa zanima, od cesa ti ostanejo oz. za kaj uporabis beljake? (sem pa res firbcna!)

Ostanejo mi od zajtka, kadar jem vmešana jajca. Pojem namreč 1 celo jajco in 2 ali pa 3 beljake. Takšen zajtrk imam 1 krat na teden ali pa na 14 dni. Mi je pa hudo metati rumenjake proč, zato bi res rada našla kakšen fajn recept, da bi jih lahko uporabila.
Lara

Kar mi pride na pamet so piskoti (kifeljcki) in kreme, pa seveda kvaseno testo – saj ni treba da so krofi, lahko naredis buhtlje ali pa kruh. Morda jih lahko uporabis tudi v mufinih. Za konkreten recept bi morala pa doma malo poiskat. Spomnim se da gre v cokoladni premaz v caruso kockah (kulslo) en rumenjak (mi je ostal beljak). Kaj pa palacinke?
LP, R.

Pri piškotih (recimo čokoladni ali pa samostanski rogljički po Pecivu sestre Vendeline) rabiš le rumenjake. Ampak receptov pa žal nimam pri roki.

Zvedavec, hvaležna bi ti bila za recept, ker nimam njene kuharske knjige. A mi ga boš napisal, ko ti bo “recept prišel pod roko”?!
Lara

Z rumenjaki lahko pripraviš odlično kremo za tiramisu. Potrebuješ 4-5 rumenjakov, sladkor v prahu, stepeno sladko smetano, vse skupaj nato premešaš v odlično kremo katero namažeš na v kavo navlažene baby piškote.

Pa veselo na delo.

LP SARA

A v tem receptu ni nič mascarpona?
Lara

Jaz ga ne dajem, ker je preveč masten, z njim najraje nadomestim lahko skuto. Meni je osebno boljše, bolj sveže.

LP SARA

Sem pogledal v knjigo za recept za čokoladne rogljičke. Takole gre (testo je treba delati z rokami, da ga ogreješ na pravo temperaturo):
– zmešaš 30 dag moke, noževo konico pecilnega praška (to dvoje je najbolje še presejati) in 10 dag sladkorja;
– vmešaš 7 dag naribane čokolade (lahko tudi v prahu, ampak naribana je boljša, ker čokolada ostane v pikicah in so piškoti lepši na pogled, ne smeš pa delati testa toliko časa, da bi se čokolada preveč raztopila);
– z rokami natopiš 20 dag masla, ga vmešaš in gneteš toliko časa, da dobiš kašico;
– vmešaš 2 rumenjaka in 2 žlici kisle smetane;
– postaviš v hladilnik za vsaj pol ure;
– narediš daljše svaljke, jih narežeš na koščke in posamezne koščke posvaljkaš v rogljičke ter jih polagaš na pekač, pokrit s peki papirjem;
– pečeš 12-15 minut pri 180 stopinjah C (v segreti pečici);
– ohlajene piškot potreseš s sladkorjem v prahu.

Jaz sem iz te mase dobil dobra dva in pol pekača piškotov, tako da se jih je v ventilatorski pečici (tudi tukaj jo je treba prej segreti) dalo ravno lepo speči naenkrat v treh plasteh.

Zvedavec, najlepša hvala!
Lara

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close