rukola
Pozdrav!
Rukola je zelo dobra, če jo kar opereš in razporediš po krožniku ter pokapljaš z malo olivnega olja. Potem pa gor “nasuješ” ali pečen mlad krompir ali na žaru pečene jurčke ali šampinjone prepražene v voku.
Drugače pa sem zadnjič delala eno dobro zadevo. Cel krompir skuhaš, prav tako očiščeno in na manjše, podolgovate koščke narezano korenje. Potem krompir olupiš, narežeš in nekaj časa pečeš oz. cvreš na zelo vročem olju (jaz sem na olivnem), dodaš korenje, malo premešaš in pustiš par minut, nato pa vmešaš šop rukole (po občutku) in spet premešaš. Dodaš žličko kisa (jabolčnega) in žličko sojine omake ter soliš in popraš po okusu. Vse skupaj postrežeš na krožniku, ki si ga obložila s svežo rukolo. Meni je bilo zelo všeč.
nb
sama pripravlajm rukolo tudi s testeninami na sledeci nacin:
BIANCO & NERO:
vzamem 1 veliko cebulo, prerezem na pol in na polkolobarcke – preprazim na olivnem olju, ter dodam na 2 mm sesekljam cesen (tudi koluti). dodam rukolo in se enkrat vse skupaj preprazim. nato polijem z vlozenimi pelati in 2 na drobno sesekljanima paradiznikoma (olupljena)… dodas zacimbe: sol, poper, vegeto, petersilj, baziliko… ko zavre dodas se 1.2dcl sladke smetane.
prej skuhas crne in bele siroke rezance ter polivko polijes po rezancih.
Vcasih dodam tudi 1 konzervo tunine v olivnem olju in tudi njo preprazim na olju s cebulo. Obe verziji sta odlicni in zelo poletno svezi.
cao
Nika
Zakaj ne bi obstajalo. Če jo pripraviš v solati, pač obstaja, a ne. Lahko jo zmešaš med katerokoli solato želiš. Ker je precej močnega okusa, zeleno solato super popestri. Jaz sem jo naredila že tudi samostojno, ampak mi je bolj všeč kot dodatek. Paše pa tudi z mozzarelo ali s slanim belim sirom. Čez pa praženi mandlji ali pa pinjole.
Pozdravljene! Jaz sem najprej-ze pred leti delala presno rukolo v solati.V radic(solato,paradiznik) enostavno narezes rukolo.Najprej manj,da vidis,ce ti okus ustreza,potem pa vec.Meni je to zelooo dobro.Naredim tudi samo presno rukolo s kuhanim jajckom.Nabiram tudi mlado divjo rukolo,ki raste v sadovnjaku.Pred leti rukule sploh niso prodajali.Govorim kakih 15 let nazaj.
Poskusi in povej,kako se ti zdi.V Istri delamo tako.Lep pozdrav babi
Babi, točno tako je. Rukole v bistvu dolgo niso prodajali, bolje rečeno, veliko ljudi sploh ni vedelo, kaj to je.Sama sem se prvič z njo srečala pred več kot petnajstimi leti v Dalmaciji, šlo pa je seveda za divjo rukolo, z zelo močnim in takrat meni nenavadnim okusom. Zdaj jo seveda kupujem, najraje pa jo imamo v solati, začinjeno z olivnim oljem, balzamičnim kisom in posipano z velikimim kosmi parmezana. Zdaj se pač veliko ljudi vrača nazaj, kar moda je to…….moj oče, ki je rastel v Dalmaciji, pa pravi, da je ne more videt , tako se je je prenajedel v otroštvu, med drugo svetovno vojno, saj kaj dosti hrane takrat niso imeli. Uuups, malo sem zašla, pa brez zamere.
Draga Lina,nic nisi zasla,saj nas hrana spomni na razne dogodke,se zlasti iz otrostva.Starejsi kot si,te vsak vonj z necim poveze.
Koliko odlicnih pisateljev je dobilo navdih ob doloceni jedi.Proust pri pecivu magdalenke,Cankar ob tetinih strukljih,suhih hruskah.Brala sem cudovit roman o zivljenju v Grciji pod okupacijo med 2. sv. vojno,o lakoti…”Lost pieces”.Na koncu je stavek nekako takole: Vedno jo je videl v spominu,kako drzi z obema rokama skodelico mleka in pozeljivo pije. Nikoli vec se mu ni zdela tako lepa.V romanu Nekateri so pritekli je nekaj strani opisa kuhinje v vseh svojih detaljih in dekleta,ki pripravlja vecerjo.Vsak njen gib,nasmeh….Nas pregovor,da ljubezen gre skozi zelodec, mi zveni nekoliko grobo…Ima pa v sebi globlji pomen,ki ga znajo umetniki prikazati v vsej svoji lepoti.
Zdaj pa ti oprosti ,ampak hrana je veckrat tudi dusevna hrana,se ti ne zdi?
Lep dan babi
Forum je zaprt za komentiranje.