Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Rukola – zdaj je čas, da se je najeste

Rukola – zdaj je čas, da se je najeste

Ste opazili, kako lepa in mlada je zdaj “divja” rukola? Jaz jo vsako soboto naberem po njivah, očistim in dam v hladilnik v vrečke. Tako pripravljeno imam za 3 – 4 dni. Najraje jo jem “na solato” ali pa tudi drugače.

Naberite si rukole, ne bo vam žal.

mene pa zanima, kako pripravite rukolo. Enkrat sem jo dala na solato, pa je fujfej. Kosmata, okus po koprivah, greni, peče, trda. Kar obrajtam tudi eksotične zadeve, ampak rukola na solati mi je bila obupna.

Ali jaz nimam okusa in ne vem kaj je dobro, ali je ne znam pripravit????

Ne vem, če je bila kosmata, je bila pa mogoče zelo stara. Meni je surova rukola v solati krasna stvar. Ali pa kot posteljica za mozzarelo ali pa kakšen carpaccio.Če ti je pa surova premočna, meni je zelo všeč naprimer v rižoti. Dodaš jo čisto na koncu, da samo malo uvene. Pa tudi v pitulice smo ugotovili, da krasno paše. Pa še kaj bi se našlo.

Mlada rukola je najboljša.
Ko jo operem, jo narežem in mešam npr. z endivijo, z radičem, s paradižniki itd. Seveda ima “pikanten okus”, nekako spominja na redkvice.
Ampak meni je prav ta okus všeč. Pa še česen zdrobim, solim in zabelim z olivnim oljem in okisam z limono. Včasih pa jaz pojem kar celo skledo same rukole.

Pri nas jo vsi radi jemo, z otroci vred. Sem jih navadila na to.

Jo pa tudi v č a s i h pripravim na “pesto”. Sestavine enake kot za pesto, le da v tem primeru rukola zamenja baziliko.

Ja, pa še rukola vmešana z jajci, ali pa tudi regrat, scvrt z jajci.

pozdrav

p.s. pa še nekaj sem pozabila prej povedati. Tudi regrat je zdaj tako lep mlad, kot mladi radič. S u p e r c a.

kosmata!?? jaz jo imam na vrtu! nikoli ni kosmata! si mogoce mislila kaj drugega!? meni je vsec na solati…pomesam jo med prakticno katero-koli solato! pa z mozarello. vsec so mi tudi makaroni/ali rezanci/ z rukolo. poprazim jo cisto malo na olivnem olju. naredila sem ze palacinke z rukolinim nadevom. je pa malo pikantnega okusa-meni je to vsec,mogoce nekaterim pa ne! lp petra

A potem že ponovno nabiraš regrat….mi ga imamo radi, vem pa, da se ga da jesti tudi v drugih letnih časih le nevem v katerih….jedla sem ga pa letos januarja-tistih par sončnih dni……so me mal čudn gledal k sem rekla, da ga grem nabirat…..

Kar nekaj časa je stala na vrtu, in je imela že kar velike listke (pa ne kot zelje, ampak kot npr redkvica velike. Je to že stara?

regrat sem jedla pred cca 1 mesecem ! odlicen! celo mnogo bolj mehak kot jeseni! je se ga lahko prakticno celo leto. spomladi je “v modi”,ker je to pac prva zelena solata-po dolgi zimi .bila vcasih !! lp petra

pardon-bolj mehak kot spomladi!!

Marusi v “obrambo”:
ni dobra vsaka rukola, jih je več vrst. Jaz kupujem na trgu v LJ, pa moram reči, da sem kupila tudi že zelo “zoprno” rukolo.
Zdaj vem, da mora biti čim manjša, pa svetlejša …

Tudi jaz jo obožujem. Najraje jo pomešam med solato, dodam k omaki za makarone ali k rižoti. Na kakšni zakuski ali v restavraciji jo imam pa najraje v kombinaciji s kakšnim karpačem. Mnjami …

Lp, I.

točno petra,
regrat se lahko je celo leto. Pri nas je poleti zaradi suše “izginil”, zdaj, po dežju, pa je res kot mladi radič.

Rukola je super v kombinaciji s prsutom in mozzarelo:
jaz naredim sendvic iz ciabatte, v katero dam vse nasteto, pa malo popecem v toasterju ali pa segrejem v mikrovalovki (ravno toliko, da se mozzarela stopi). Njami! :)))

ko smo ravno pri regradu,sem se spomnila na cikorijo. nekaka regradova “sestricna” !:)) tudi zelo dobra sama ali mesana v solati. lp petra

Tole z regratom… a ni tako, da ko enkrat cveti, da postanejo listi pregrenki in da je “uziten” samo, ko je se cisto majhen? Petra, ta regrat, ki si ga jedla pred enim mesecem, kako velik je bil?

Sem pa nekje zadnjic brala, da v Franciji menda gojijo regrat na vrtovih, da ga imajo vedno svezega in ga vedno porezejo, preden cveti.

bil je normalne velikosti-celo precej velik…recimo cca dobrih 10 cm v visino. uziten je vedno-menda ima najvec “v sebi” ravno spomladi…sicer pa ni problem. ta gojena rec pa je verjetno cikorija. to je v originalu italianska rec_pri nas recejo celo “italijanski radic”. lp petra

vprašanje za tiste, ki imate rukolo na vrtu – kdaj se jo seje?
T.

spomladi-recimo aprila. mi smo jo “dosejali” se enkrat v zacetku junija. no problem !! lp petra

Prosim povej, kakšna je “divja” rukola. Jaz poznam samo takšno, ki jo vsejem na vrtu in potem režem. Uide pa mi tudi v cvet, tako da pridobim tudi seme – za kalčke. Lep pozdrav Mica

slisala sem,da je rukola nekako”samonikla”-rastla naj bi v vinogradih!? mogoce tudi po njivah-verjetno je bilo to misljeno? mi jo sejemo in,kot pravis,rezemo.vcasih nam pa tudi uide v cvet…. lp petra

PRAVA divja rukola raste po njivah, med vinogradi, na krompirišču, vsaj pri nas na Primorskem jo vidim vsepovsod, tudi ob cestah. Vem, da raste tudi po celi Istri in Dalmaciji.

Prav zdaj cveti, cvet pa je droben rumen, podoben cvetu ogrščice (oljne repice) ali cvetu kapusnic (zeljnic).
Ta divja rukola se ne da primerjati z domačo, ki jo sejemo na vrtu. Niti po videzu, niti po okusu. Divja ima bolj sivo zelene liste, ki so včasih ostro narezljani, včasih bolj podolgovato ovalni, domača pa temno zelene bolj ovalno razkrojene liste-rahlo kosmate, divja ima rumen cvet, domača pa belkasto rjav, divja r. tudi močneje diši, kakor domača.

Mislim, da bom našla tudi slovensko ime za rukolo (moja mama ji reče kar rukvica) in mislim, da mora rasti tudi drugje po Sloveniji v naravi, ne le na Primorskem.

Pa še nekaj: prav danes sem videla v Mercatorju iz Italije uvoženo DIVJO rukolo, pakirano v malih posodicah (takih, od jagod).

Ne, menda je bilo to gojeno prav regrat (oz. vsaj Svedi so prevedli kot regrat, to sem brala v svedskem casopisu).

No, kakorkoli, a to pomeni, da ce grem zdaj kar na travnik nabirat regrat, da bi moral bit tudi ok? Najbrz…

Hej,od tam,kjer rukola rste samoniklo-seveda divja.

Sem ze napisala ob neki priliki,da je meni predstavila rukolo teta,ko smo obirali cesnje.To je bilo leta nazaj,ko je v gostilni nisi nikjer videl,kaj sele jedel.Je pa najboljsa spomladi.Zraste v visino kot nek potegnjen grmicek
in cveti rumeno(majhni cnetki);listici malo narezani.Spomladi jo redno nabiram,pozimi kupujem gojeno.Tudi gojenih je vec vrst:bolj ozkolistna,sirokolistna,trsa,mehkejsa…
Tudi v nasem sdovnjaku je zdaj pognala in je mehka.Ima malo mocnejsi okus. V Istri gojijo tudi regrat,ga gnojijo…

Rukola je krasna na vse nacine:surova,rahlo popecena,da samo uvene,za jest kar tako,ko jo cistis in peres…To je moja razvada;vedno ob ciscenju jem kar tako,nezabeljeno,s prsti v usta radic,solate…
Le navaditi se je moras!! Lp Babi

jaz tele divje -recimo-nisem poznala! letos sva se z mozem sprehajala /nekje v istri/ in mi je pokazal “stvar” podobno rukoli,ces mogoce pa je to!? bila je maalo podobna tisti na vrtu z rumenkastimi cvetovi!! doma cveti umazano belo. no,potem je to to! drugic jo bom nabrala in “degustirala”! lp petra

Hej,TV!
Sem ponavljala tvoj post,ker si ga poslala,medtem ko sem jaz se pisala.
Tako nisem videla,da si ti ze vse povedala.Oprosti.
Si ti tudi iz sl.Istre?

Spomladi je imenitna kuharica Meri bila tudi od nekje tod.Vse je vedela o
primorskih zeliscih in brodet je kuhala v tetinem kotlicku na zivem ognju,pa
kup krasnih domacih jedi je poznala.Zdaj se verjetno kje potepa,ker se ze nekaj mesecev ne oglasa. Jo prav pogresam,se eno Primorko.

Dekleta,se je spomnite? Lep pozdrav vsem Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close