Rukola – zdaj je čas, da se je najeste
Ne vem, če je bila kosmata, je bila pa mogoče zelo stara. Meni je surova rukola v solati krasna stvar. Ali pa kot posteljica za mozzarelo ali pa kakšen carpaccio.Če ti je pa surova premočna, meni je zelo všeč naprimer v rižoti. Dodaš jo čisto na koncu, da samo malo uvene. Pa tudi v pitulice smo ugotovili, da krasno paše. Pa še kaj bi se našlo.
Mlada rukola je najboljša.
Ko jo operem, jo narežem in mešam npr. z endivijo, z radičem, s paradižniki itd. Seveda ima “pikanten okus”, nekako spominja na redkvice.
Ampak meni je prav ta okus všeč. Pa še česen zdrobim, solim in zabelim z olivnim oljem in okisam z limono. Včasih pa jaz pojem kar celo skledo same rukole.
Pri nas jo vsi radi jemo, z otroci vred. Sem jih navadila na to.
Jo pa tudi v č a s i h pripravim na “pesto”. Sestavine enake kot za pesto, le da v tem primeru rukola zamenja baziliko.
Ja, pa še rukola vmešana z jajci, ali pa tudi regrat, scvrt z jajci.
pozdrav
p.s. pa še nekaj sem pozabila prej povedati. Tudi regrat je zdaj tako lep mlad, kot mladi radič. S u p e r c a.
kosmata!?? jaz jo imam na vrtu! nikoli ni kosmata! si mogoce mislila kaj drugega!? meni je vsec na solati…pomesam jo med prakticno katero-koli solato! pa z mozarello. vsec so mi tudi makaroni/ali rezanci/ z rukolo. poprazim jo cisto malo na olivnem olju. naredila sem ze palacinke z rukolinim nadevom. je pa malo pikantnega okusa-meni je to vsec,mogoce nekaterim pa ne! lp petra
Tole z regratom… a ni tako, da ko enkrat cveti, da postanejo listi pregrenki in da je “uziten” samo, ko je se cisto majhen? Petra, ta regrat, ki si ga jedla pred enim mesecem, kako velik je bil?
Sem pa nekje zadnjic brala, da v Franciji menda gojijo regrat na vrtovih, da ga imajo vedno svezega in ga vedno porezejo, preden cveti.
PRAVA divja rukola raste po njivah, med vinogradi, na krompirišču, vsaj pri nas na Primorskem jo vidim vsepovsod, tudi ob cestah. Vem, da raste tudi po celi Istri in Dalmaciji.
Prav zdaj cveti, cvet pa je droben rumen, podoben cvetu ogrščice (oljne repice) ali cvetu kapusnic (zeljnic).
Ta divja rukola se ne da primerjati z domačo, ki jo sejemo na vrtu. Niti po videzu, niti po okusu. Divja ima bolj sivo zelene liste, ki so včasih ostro narezljani, včasih bolj podolgovato ovalni, domača pa temno zelene bolj ovalno razkrojene liste-rahlo kosmate, divja ima rumen cvet, domača pa belkasto rjav, divja r. tudi močneje diši, kakor domača.
Mislim, da bom našla tudi slovensko ime za rukolo (moja mama ji reče kar rukvica) in mislim, da mora rasti tudi drugje po Sloveniji v naravi, ne le na Primorskem.
Pa še nekaj: prav danes sem videla v Mercatorju iz Italije uvoženo DIVJO rukolo, pakirano v malih posodicah (takih, od jagod).
Hej,od tam,kjer rukola rste samoniklo-seveda divja.
Sem ze napisala ob neki priliki,da je meni predstavila rukolo teta,ko smo obirali cesnje.To je bilo leta nazaj,ko je v gostilni nisi nikjer videl,kaj sele jedel.Je pa najboljsa spomladi.Zraste v visino kot nek potegnjen grmicek
in cveti rumeno(majhni cnetki);listici malo narezani.Spomladi jo redno nabiram,pozimi kupujem gojeno.Tudi gojenih je vec vrst:bolj ozkolistna,sirokolistna,trsa,mehkejsa…
Tudi v nasem sdovnjaku je zdaj pognala in je mehka.Ima malo mocnejsi okus. V Istri gojijo tudi regrat,ga gnojijo…
Rukola je krasna na vse nacine:surova,rahlo popecena,da samo uvene,za jest kar tako,ko jo cistis in peres…To je moja razvada;vedno ob ciscenju jem kar tako,nezabeljeno,s prsti v usta radic,solate…
Le navaditi se je moras!! Lp Babi
jaz tele divje -recimo-nisem poznala! letos sva se z mozem sprehajala /nekje v istri/ in mi je pokazal “stvar” podobno rukoli,ces mogoce pa je to!? bila je maalo podobna tisti na vrtu z rumenkastimi cvetovi!! doma cveti umazano belo. no,potem je to to! drugic jo bom nabrala in “degustirala”! lp petra
Hej,TV!
Sem ponavljala tvoj post,ker si ga poslala,medtem ko sem jaz se pisala.
Tako nisem videla,da si ti ze vse povedala.Oprosti.
Si ti tudi iz sl.Istre?
Spomladi je imenitna kuharica Meri bila tudi od nekje tod.Vse je vedela o
primorskih zeliscih in brodet je kuhala v tetinem kotlicku na zivem ognju,pa
kup krasnih domacih jedi je poznala.Zdaj se verjetno kje potepa,ker se ze nekaj mesecev ne oglasa. Jo prav pogresam,se eno Primorko.
Dekleta,se je spomnite? Lep pozdrav vsem Babi
Forum je zaprt za komentiranje.