Rubež
POzdravlje ni!
Mene zanima sledeče. Prejšni mesec nas je obiskal rubež zaradi neplačanih računov. Dogovorili smo se da bomo odplačali po obrokih. Sedaj pa je nastopil šok ker so nam poslali dopis da so zarubili avto čeprav se držimo dogovora. Sedaj vas sprašujem če lahko oni avto prodajo čeprav se mi držimo dogovora, kakšno možnost imamo sploh oporekat na to glede na to da smo ugotovili da ni naredil nobenega zapisnika ko smo se z njim dogovorili. In zanima me še če avto lahko naprej normalno uporabljamo ga regestriramo….
lep pozdrav
Spoštovani!
Glede na to, da vas je obiskal izvršitelj, predvidevamo, da je Sklep o izvršbi že pravnomočen in je rok za plačilo terjatve že potekel.
Predvidevamo, da je vaš upnik kot sredstvo izvršbe predlagal tudi rubež in prodajo premičnih stvari (med katere spada tudi avto) in sodišče je to v sklepu tudi dovolilo. V predlogu za izvršbo lahko upnik zahteva le rubež in cenitev, vendar mora v tem primeru v treh mesecih od rubeža in cenitve predlagati prodajo stvari, sicer sodišče ustavi izvršbo. Glede na to, da svoje obveznosti niste izpolnili v danem roku, lahko upnik v skladu s Sklepom o izvršbi, predlaga prodajo vašega avta (vendar ga verjetno ne bo, dokler boste izpolnjevali dogovor). Lahko pa zaprosite upnika, da na izvršitelja in sodišče naslovi predlog za odlog izvršbe.
Dolžniku je prepovedano razpolagati z zarubljenimi stvarmi, vendar je to pravni standard, ki pomeni le prepoved odtujitve in obremenitve, ne pa dejanske uporabe stvari. Avto lahko registrirate.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.