Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Rožičev namaz-ga kdo zna narediti

Rožičev namaz-ga kdo zna narediti

Kuharske mojstrice in mojstri…

Ali kdo ve, kako se naredi rožičev namaz, ker pri nas smo alergični na mleko, na jajca, na čokolado oz. kakav, pa me zanima, če kdo ve, kako se naredi kakšen namaz, ki bi ga lahko jedli (razen marmelade). Recimo za rožičev namaz, ki močno spominja na eurokrem, ga lahko sicer kupimo v Mercatorju, je pa pregrešno drag.

So pa v njem same take stvari, ki v prosti prodaji sploh niso tako zelo drage: rožičeva moka, sončnično olje, sojina moka, sojin lecitin… to vse lahko kupiš tudi posamezno v trgovini.

Ali kdo ve ali pa ima kakšen nasvet, kje bi našla recept za izdelavo takšnega namaza. Ali pa kaj podobnega.

Karkoli bi mi prišlo prav.

Hvala.

Če ti to kako pomaga:

NAMAZ IZ SUHEGA SADJA
Za približno 400 g namaza potrebujemo: 250 g mešanega, nežveplanega suhega sadja (hruške, razkoščičene marelice ali slive, jabolka), 1/4 l jabolčnega soka, naribana lupina 1/2 neškropljene limone (poskusite jih pridelati doma), po okusu cimet, limonin sok ali zgoščen hruškov sok.
Suho sadje dobro operemo, narežemo in ga čez noč namakamo v jabolčnem soku. Nato sadje odcedimo, jabolčni sok, v katerem se je namakalo, shranimo. Suho sadje zmeljemo v mešalniku. Primešamo mu toliko limonine lupine in jabolčnega soka, da dobimo mazljivo zmes. Namaz po želji začinimo s cimetom in zgoščenim hruškovim (limoninim) sokom.

PAŠTETA IZ LEČE
50 g leče, 1 jabolko, sesekljan peteršilj, gorčica, grahova majoneza, timijan, lovorjev lsit, kraški šetraj, poper, sol, česen, domača paradižnikova mezga in tahini.
Lečo oplaknemo in čez noč namočimo skupaj z lovorjem. Naslednji dan jo kuhamo 30 minut, lovor odstranimo, ohladimo in skupaj z ostalimi sestavinami pretlačimo ali zmiksamo.

<http://pejicna.moj-album.com/>

Sicer ni recept, ampak samo namig. V trgovinah z zdravo hrano dobiš mandljev namaz, ki je tudi zelo dober in ne vsebuje nobenih naštetih sestavin.

Jaz sem si že pripravila (skuhala in zamrznila) sojo in čičeriko, imam namen sproti si delati namaze. Kolikor sem brala recepte, je pri vseh princip tak, da daš v sekljalnik malo čebule, zmiksaš, dodaš čičeriko (ali sojo ali lečo ali…), zmiksaš, nato v mikser počasi dolivaš olje, vmes po malo miksaš. Plus razne začimbe, sol. To je princip, kako bo v resnici, bom lahko povedala kdaj kasneje.
Če te zanimajo namazi iz stročnic, lahko prekopiram nekaj zbranih receptov. Tako ali tako jih moram poiskati zase, hehe.

Mogoče bi po tem principu lahko šlo tudi za rožičev namaz?
LP Mimi

Ja, iz čičerike namaz sem že delala.

Ne vem, kako z rožičevem namazom, ker je narejen iz sojine moke, rožičeve moke, olja, margarine, sojin lecitin, sladkor (trstni). Ne vem, kako s sojino moko, jo moram prepražiti, ali kaj.

Pa tudi, kakšno funkcijo ima sojin lecitin, vem da se lahko je kar tako, v prahu, samo ne vem, ali je kot konzervans, ali kot vezivo mišljeno.

Rožičeva moka pa se verjetno lahko je tudi kar takšna, saj se tudi celi rožiči lahko jedo kar samo posušeni.

Ne vem, ve kdo kaj več.

pejicna,

kako se naredi grahova majoneza, oz. kje se jo kupi?

Grahovo majonezo lahko kupiš v trgovinah z zdravo hrano, pa tudi med vegetarijanskimi živili v Sparu in Mercatorju in v DMju sem jo že dobila.

pa še tole:

MAJONEZA BREZ JAJC

½ žličke soli
½ žličke gorčice v prahu
¼ žličke sladke rdeče paprike (po želji)
1 žlička sladkorja
Ščep kajenskega popra (po želji)
2-3 žlice sojinega mleka v prahu (lahko navadnega)
2 žlici ledeno mrzle vode
¼ l sončničnega ali olivnega olja
3 žlice limoninega soka ali 2 žlici vinskega kisa

Sol, gorčico v prahu, papriko, sladkor, kajenski poper, mleko v prahu in vodo z ročnim mešalcem dobro zmešaj v zelo ohlajeni skledi. Počasi, najprej po kapljicah, nato po žličkah dodajaj olje, ves čas pa mešaj z najvišjo hitrostjo! Na koncu počasi prilij limonin sok, da postane majoneza gosta in kremasta.

Tako pripravljena majoneza obstoji v zaprti posodi v hladilniku tudi 1 teden.
Lahko ji dodaš sesekljano čebulo, česen, različna zelišča,…

<http://pejicna.moj-album.com/>

50g rožičeve moke
100g javorjevega sirupa ..to lahko menjaš z oljem, ampak potem dodaš še kakšno sladilo (odvisno od okusa)
50g tahini
100g lešnikov
100g mleka (kateregakoli)

lešnike streš v prah in vse ostalo zmešaš skupaj. seveda ne bo tako kot kupljen namaz, ampak vseeno dober.

Uuuu, super hvala za recept rožič (hmmm, nick in tema sta si pa usojena. Si morda rožičoholik 😀 )
Zelo se mi dopade, da lahko ruknem nekaj tako naravnega na mojem domačem kruhu, ter ob šalci žitne kave ali pa kozjega mleka.

Kako dolgo pa se takšen namaz ohrani v hladilniku?
Javorjev sirup lahko nadomestim z medom?

Hvala za odgovore.
Au revoir

Kako je sedaj glede tega?

Zdravo,

Seveda namesto sirupa gre tudi med. Jaz osebno tudi tega ne dam, ker so rožiči dovolj sladki!! V hladilniku se ohrano kar dolgo časa. jaz ga imam trenutno v kozarcu,zaprtega v hladilniku (napol načetega) že kak mesec.

Tudi dodala sem že kakav v prahu in brez tahinija in brez lešnikov in je odličen. Olje pa dam vedno kakšno žlico ali dve…no nekako po okusu, teksturi,..

rožič: IIIII hvala za odgovor. Bom v kratkem probal in se presnetno veselim nove domače in zdrave novosti. Tudi kot darilo bo zanimivo.
Za na palačinke, moj domači kruh, ali pa ang. kolačke bo PERFEKTNO!

HVALA

Super!!! Hvala! že nekaj časa ga iščem, ma ga nisem niti v bio trgovinah našla, ga bom pa sama naredila! 🙂

Tema je sicer iz naftalina, a ta recept za rožičev namaz mi je bil všeč, sem ga pa malo priredila. Dala sto gramov rožiča, veliko žlico medu, pol deci olja, deciliter ovsenega mleka, 150 g mletih lešnikov.

Meni je okus rožičev zelo všeč, zato več rožiča.

iz rožičevega sirupa in nekakšne sezamove kašice, nastane odličen namaz. moras preizkusiti. priporocam

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close