Router
je možno, da mi sosed (ima odvetniško pisarno) pobere ves signal tako, da
ostanem brez povezave s strežnikom, torej brez interneta?
Lepo prosim, da mi nekdo sporoči kaj v primeru, da to drži, storiti, saj sem ostala praktično brez internetne povezave ? Imam jo samo v času ko gredo na kosilo, sicer lovim trenutke.
Router znamke Buffalo
XP Proffessional
MozillaFirefox
Naj dodam, da kanale menjavam, vendar nič ne pomaga.Moč njegove povezave je, tako
kaže,močnejši.
Še najmanj en nekoliko pomemben podatek manjka. Imata so sosedom španovijo – torej skupni dostop do interneta? Ali se ti sosed le šverca prek tvojega dostopa do interneta? Ali kaj tretjega?
In kako se priklapljate na ruter, brezzžično?
z ozirom na to, da je odvetnik visokega ranga 🙂 se verjetno ne bo
lepil na moj router. Niti nimava skupnega interneta, še manj česa drugega.
Na router sem priklopljena brezžično.
Ima pa kup zaposlenih in predvidevam da tudi kup izredno zmogljivih računalnikov.
Razmišljala sem že v smeri, da ima kakšno posebno zaščito saj kot jaz lovim njega,oz.njegovo geslo, verjetno tudi on’ ‘lovi’ mene.
Saj veš, da znajo biti brezžiče omrežne naprave tudi precej klepetave.
Danes, ko je vikend, verjamem, da tudi jutri in pojutrišnjem imam čas, da
prebrskam vse za nazaj in če le morem tudi vnaprej.
Kaj torej storiti, da bo moj PC služil svojemu namenu ?.
Naj grem v nakup kakšne drage, nove, naprave ali bi šlo tudi na drug način ?.
Če imaš kabelsko povezavo, kontaktiraj svojega ponudnika. Drugače pa, kaj misliš s tem, da “ti loviš njega” oziroma on tebe ?
Glede na zastavljena vprašanja bi nekako sklepal, da ti ni ravno najbolj jasno, kako je s temi napravami in bo morda najboljše, da dobiš kakega mojstra. Nakup še tako drage in dobre opreme je lahko stran vržen denar, če se tistega ne rabi oziroma ne zna nastavit.
z ozirom na to, da je odvetnik visokega ranga 🙂 se verjetno ne bo
lepil na moj router. Niti nimava skupnega interneta, še manj česa drugega.
Na router sem priklopljena brezžično.
Če si prek kabla na netu, kontaktiraj svojega ponudnika. Če imaš pa adsl, pa potem tvoj sosed nima veze s tabo. Razen, če si podala napačne podatke.
Nakup drage opreme pa ni smiselen, če se jo ne zna uporabljati oziroma vsaj pravilno nastaviti. In če boš že odštela cekinčke za drago opremo, potem jih pa daj še za mojstra, kateri ti bo to poštimal. Le tako bo potemtakem nakup morda smiselen.
Najbolj verjetno je, da ti pogosto ponagaja sama brezžična povezava na tvoj router, tako da je brez veze kriviti odvetnika visokega ranga. Tudi, če bi se ti kdo prišlepal občasno, to ne more ogroziti tvoje povezave, saj je tvoj signal pri njih že oslabljen.
Nekatere mrežne kartice v prenosnikih imajo svoje muhe in ob napačni/pomanjkljivi konfiguraciji brezžične povezave rade nagajajo. Včasih pomaga posodobitev. Dostop sosedom pa lahko preprečiš tako, da nastaviš geslo za dostop na tvoje wireless omrežje. Poprosi koga, da ti to uredi in hkrati ugotovi, zakaj se ti povezava pogosto prekinja.
Moderni časi ni kaj. Včasih je bil problem, če je sosedova tepka metala senco na našo stran ali pa če je mulc preglasno motor navijal, sedaj pa imamo take probleme kot jih opisuješ ti.
Problem si očitno že precej dobro identificirala (veš, da internet dela le, ko so oni na malici), imaš očitno tudi precej tehničnega znanja (menjaš kanale, “loviš” njegovo geslo, veš, da so brezžične naprave “klepetave”) a stvar se ne premakne na boljše.
Jaz bi na tvojem mestu začel z osnovami:
1. zaščiti si brezžično mrežo s primerno zaščito npr. WPA2 AEK, če še nimaš tega urejeno. Izbriši staro geslo za dostop do modema in izberi novo, ki ga še nikoli nikjer nisi uporabila. Enako naredi z geslom za brezžično omrežje. Izberi novo ime za svoje brezžično omrežje. Onemogoči remote access in remote management svojega ruterja.
2. praviš,da je “moč njegove povezave” verjetno višja. To dejansko preveri na svojem računalniku. Tam lahko ob vsakem brezžičnem omrežju, ki ga lovi tvoj računalnik vidiš tudi s kakšno močjo ga lovi. Kakšna je moč njegove mreže in kakšna moč tvoje?
3. nato večkrat na dan (med vikendom in ob delavnikih) preveri hitrost interneta na naslovu http://www.speedtest.net in tam izberi server, ki je najbližje tebi npr. Ljubljana ali Maribor. Kakšne so prenosne hitrosti? Ali se ujemajo s tistim, kar ti prodaja internetni ponudnik?
4. kako se ti obnaša internet, ko so oni na kosilu ali zvečer – ne zanima me hitrost interneta, ampak stabilnost povezave. Ali wireless povezava med PC in ruterjem pada, ali moraš za dostop do internetnih strani večkrat klikniti, da se ti odprejo?
5. poročaj nam o rezultatih, potem pa bomo videli kako naprej
najprej, hvala za vse odgovore.
Preko vikenda sem bila na dogajanje bolj pozorna. Sosedje takrat ne delajo, nimajo
vklopljenih računalnikov, moj pa je vseeno, uporabila bom besedo ‘zaspal’
Medtem ko nisem surfala oz. sem imela internet odprt, sem pa pisala ali brala,
se je enostavno izklopil. Moč signala 18MBps – Low,skratka izklop PC-ja.
Klik na ekranček, popravi in vse zopet deluje dokler ….
Sistemc.
zelo uporabni nasveti, grem preverjat in hvala.
Hitrost interneta, na danem naslovu, se ujema s tistimi, katere podaja internetni
ponudnik.Bom pa probala večkrat dnevno.
Tajfun, oba računalnika imam posodobljena.
Poprosila sem znanca, ki ima napravo, da beleži moč signalov v moji neposredni
bližini. Ravno hiša odvetnika ( njegovo ime se tudi izpiše) vzame večino signala tako,da
mi je svetoval menjavo kanalov. Itak ni prav velike izbire, saj je vse zasedeno.
Ja, včasih kure , sedaj moč signala 🙂
Kaj naj še storim?
naj,kot zanimivost, dodam da je, medtem ko sem napisala tehle nekaj vrstic, pregledala
speedtest …. računalnik zopet zaspal.Hitrost 48.5 Mbps,Strenght -Very Good,
zopet zaspal in sporočila nisem mogla oddati. Sreča, da sem ga kopirala
v word.
Računalnik, povezan direktno s kablom, dela normalno, brez prekinitev.
Sedaj res ne vem pri čem sem.
No upam, da bo tehle nekaj vrstic ugledalo forum ne, da pišem še enkrat.
Jaz tudi mislim da je ruter. Verjetno ima sosed močnejši ruter ali pa celo repeater in je signal precej močan. Razni poceni ruter – “mlinčki” low cost ranga pa imajo premalo možnosti da bi se ubranili takim motnjam. Za domače potrebe, kjer ni okoliških motenj so povsem dovolj, za take razmere pa bo verjetno treba nabaviti kaj močnejšega. Delni dokaz proti tem ruterju je dejstvo, da ožičena povezava deluje brezhibno.
Najbolje bi bilo poklicat kakega strokovnjaka, ki ima dobre izkušnje z WiFi-ji in da nastavi WEP zaščito ter ustrezne kanale, pa še kaj. Sj bo nekaj stalo, a dolgoročno je to vsekakor najboljša izbira. Zagotovo je sosedom zadevo naredil strokovnjak,
Pa še to. V podjetjih imajo zaposleni pogosto omejitve dostopa do interneta ter e pošte. Ni dvakrat za reči, da se vseeno kdo od zaposlenih priklopi na vaš WiFi (seveda v primeru, da nimate WEP zaščite z vsaj 64 Bit geslom). V tem primeru ima seveda prost dostop do vaše mreže in si morebiti v službenem času povleče kak filmček dol preko P2P. Saj za to niti ni treba imeti računalnika. Sam sem že preko P2P potegnil 1,4GB velik film kar z mojo Nokio N95, ki ima WiFi sprejemnik, gor pa imam naložen torrent odjemalec.. Torej….
Haha, no, samo, da si zadevo končno uredila kot je treba. Ampak zanimivo pri vsem tem je, da je bil na začetku osumljeni glavni krivec odvetnik visokega ranga a la Mazoz, kaj?
Večkrat se spomnim dogodka, ko sem delal še kot projektant v Iskri in so me delavke v proizvodnji števcev poklicale, naj pridem iz pisarne, češ da jim novi ventilator, ki smo ga pred dnevi montirali v njihovi proizvodnji povzroča prevelik prepih. Res sem odšel do delavk v proizvodnji, ki so vneto kazale proti novemu ventilatorju… “Preveč nam piha!!! Zmanjšajte mu obrate!” Ne boste verjeli, kako so dečve zardevale, ko sem jim pojasnil, da novi ventilator sploh še ni priključen na klimo 🙂
Skratka, v svetu računalnikov je pogosto napaka na strani uporabnika, čeravno vsi najprej kličejo in se znašajo na T-2, SIOL, Telemach, AMIS.
Ampak, kaj pa če je za motnje v delovanju tvoje wireless povezave kljub vsemu odgovoren zloglasni odvetnik Matoz??? Preveri, da nimaš instaliran kakšen keylogger in ti bo nekega lepega dne spraznil TRR, če imaš sploh kaj gor.
Tajfun,
kar se suma tiče, še vedno obstoja. Nič se ni spremenilo.
Ob videnju (monitor), koliko računalnikov je tam, me je…..
Torej, da ne govorim preveč, vse preverjeno in dodelano. Natančno 🙂
Ne zaupam PC-ju, je hinavski in zahrbten (pa še kaj) tako,da o kakšnih TRR,
ni govora.
Sedaj samo upam, da bo’ bridge’ priden 🙂
LP
Forum je zaprt za komentiranje.