Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem ROSENJE ŠIP + KLIMA P 206

ROSENJE ŠIP + KLIMA P 206

To je pa res za znoret. Imam nekaj mesecev starega P 206, zadovoljna, edini problem: rosenje šip, klima ni avtomatska in jo moram vsake tolk časa vklopit, da vidim ven (problem: vožnja ponoči), poleg tega pa se mi dogaja tudi to, da se zunaj ful zarosijo šipe, tko da potem poleg klima vklop izklop itd. itd. uporabljam še brisalce in tako naprej. v čem je fora. potem premikam in obračam gumbe na toplo, na hladno, ventilacijo na ful, sem pa že tud ustavla in 5 minut klela in čakala, da se je zadeva nekak (za nekaj minut) upedenala in potem peljala naprej. Prosim za nasvete, kako naj zadevo naštimam, da bo delal tako kot je treba. mislim, too much je tole, itak nerada uporabljam klimo, ampak lih jo moram.

Tudi jaz imam 206 xs, ročna klina, pa nimam nobenih problemov. Včasih se zgodi (zeloooo zeloooo redko), da na spodnjem delu šipe nastane nekakšen kondens in se nabilrajo kapljice rose, pa me to pri vožnji nič ne moti. Stopi na prvi peugeotov servis in jim zaupaj težavo.
Žal nisem podala pametnega nasveta, le svoje opažanje pri svojem avtomobilu.

lp

kako imaš urejeno, da se ti ne rosijo šipe, če sem te prav razumela? a imaš klimo ves čas vklopljeno? mene to res tko jezi, da je za crknt. čez dan je res v redu, samo vožnja ponoči oz. v večernem času je pa res nemogoča. ok, malo pretiravam, samo baje da je en štos, da moraš imet neko kombinacijo nastavljeno, ne vem gumb za ventilacijo točno na določenem mestu, pa kroženje zraka samo v notranjosti ali samo zunaj ali kako, pa še druge stvari. no, upam, da bo kdo povedal, sem vesela, da si zadovoljna s svojim avtom.

zdaj sem se spomnila še nekaj: tudi gume so mi začele “cvilit”. Sicer ne vedno, ampak je totalno glupo, ko se pripeljem v križišče in speljem in začne cvilit, ko da sem pripi…… 100 na uro, v bistvu pa imam na števcu mal čez nulo. Mislim, folk me ful bedno gleda tam na cesti. Zakaj je to? Avto je star 4 mesece, prevoženih sicer res 13.000, ampak gume so valjda še ok???? Mislim, rahlo me pa že skrbi za vse tole.

Da nimaš vklopljenega gumba za notranje kroženje zraka? Ponavadi stoji gumb v bližini tistega za klimo. V tem primeru se vsak avto od znotraj zelo hitro zarosi…

Ne, tudi jaz sem pomislila na to. Gumb je naravnan na kroženje zraka od zunaj.

Stara napaka pri navadnih klimah je, da vsak vklopi klimo, gumb temperature pa seveda do konca na hladno. V tem primeru je na izstopu zraka iz rež temperatura okoli 5 stopinj. Če imamo to usmerjeno na sprednje steklo, se stvar seveda zarosi od zunaj po istem principu, kot takrat, ko topel zrak pihneš na hladno površino. Torej, najprej je treba uravnati gumbe, kakor to dela avtomatska klima. Ohlajenemu zraku iz klime doda nekaj toplega (pravilo uči, da naj bo razlika v temperaturi med zunanjim in notranjim zrakom max. 5 stopinj). Že s tem se reši rosenje zunaj. Kar se tiče slabe vidljivosti predvsem ponoči, pa je več razlogov. Že majhen sloj umazanije (cigaretni dim,…) lahko to povzroči. Ali je bilo steklo znotraj in zunaj temeljito očiščeno? Če pa se znotraj pojavlja rosa, je pa lahko vzrok samo notranje kroženje zraka, zamašen mikrofilter, lahko pa imaš tudi kaj netesnega, da se kje nabira vlaga in potem kondenzira.

Lep pozdrav!

boj hvala.

Živa, takole je:
ko prižgeš klimo, jo je zelo dobro imeti prižgano ves čas. Žal. Ko jo izključiš, se namreč iz ventilacijskega sistema požene vlažnejši zrak, ki zarosi šipe. To se še posebej hitro zgodi, ko je zunaj bolj vlažno (denimo ob večerih ali zgodaj zjutraj oziroma v dežju). Predlog se ti bo zdel čuden, a tako pri avtomobilih s klimo pač je: vedno jo imej vključeno. Brez težav je namreč avtomobil moč tudi segreti, torej je klima načeloma uporabna tudi v hladnejših dneh.
Še dve stvari: kondenz na zunanji strani vetrobranskega stekla se nabira, ko je razlika med temperaturo zunanjega zraka in izpuhom iz ventilatorja prevelika, spet se ta kondenz prej pojavi, ko je zunanji zrak bolj vlažen (večeri, jutra). Klima ti ne bo delovala pod zunanjo temperaturo 4 stopinje Celzija, ker obstaja nevarnost, da bi iztekajoči se kondenz zmrznil. Če se šipe takrat začnejo rositi (poseben problem je, ko sneži, zunaj pa je okoli ničle), pomaga, da ventilator daš na najmočnejšo raven, zrak pa naj bo čimbolj vroč. Vem, včasih je težko zdržati, a se zaradi boljše vidljivosti splača potrpeti.

Pa veliko sreče in ne obupuj nad klimo, saj jo imaš zato, da je vožnja prijetnejša.

LP

ej šofer, kaj naj ti rečem: zelo si prijazen. Srečno

New Report

Close