Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Rootkit – pomoč prosim!! :(

Rootkit – pomoč prosim!! :(

na rač mi je javilo, da imam rootkit, ki pa ga antivirusni program noče oz. ne more zbrisat niti dati v karanteno (zahteval je ponovni zagon oziroma reboot – je to isto? kako narediš reboot?preskenirala sem tudi v varnem načinu (z AV), pa ga takrat sploh ni našel, v običajnem pa ga sicer najde, a ne zbriše.

Zato sem si instalirala en antimalware po nasvetu nekega računalničarja, ki je sicer našel tri škodljive file in jih odstranil.

Potem pa mi je javilo, da rač utegne biti ogrožen oz. ni varen, ker se windowsi ne posodabljajo.
Sem šla na System in hotela nastaviti avtomatsko posodabljanje, pa tista izbira sploh ni aktivna (če veš kako mislim – je svetlo siva, in ne temna/črna, da bi jo lahko izbral).
Pa me zanima, zakaj zdaj ne morem nastaviti posodabljanja win – a je možno, da ta antimalware to blokira? prej se je, kolikor vem, posodabljal.

A lahko antimalware ostane gor kljub antivirusnem programu ali se tepeta med sabo? (vem da se recimo dva AV tepeta in ne smeta biti hkrati gor – kako pa je z antimw?)

In kaj natančno pomeni ta rootkit? ti nekdo načrtno vdre (prav tebi? ali to lahko tudi kje “stakneš” po naključju? ker res ne vem, zakaj bi kdo meni vdrl, glede na to, da nimam res nič zanje dragocenega gor… :((

najlepša hvala za pomoč!

V tem primeru je najbolje narediti naslednje:

– disk se odstrani iz računalnika
– disk se vstavi v drug računalnik – kot sekundarni disk
– prekopira se vse dokumente

Disk se formatira, se ga vgradi nazaj v originalno računalo.
Operacijski sistem se na novo instalira.
prekopira se dokumente nazaj.
instalira se protivirusna zaščita – npr. od Microsoft-a, je ta hip odlična izbira, ter zanesljiva
instalira se vse popravke

to je to – vse ostalo – je brez veze, če je enkrat računalnik toliko okužen.
dela je cca. en dan.

Še vprašanje – ali imaš ti originalne windows-e ?? Menim, da ne.

Kupili smo rabljen računalnik pred par leti, v eni rač. trgovini in so nam rekli, da so gor orig. win (razen če so nas okrog prinesli :(( ) in tudi, do sedaj ni bilo večjih težav, pa že od začetka imam dober antivirus itd. (a AV pač ni popolna zaščita proti vohnunskim programom, to vem)

Nimam drugega rač, da bi dala tja disk, se mi pa zdi, da so ti postopki vseeno pomagali (antimalware je odstranil tiste škodljive fajle), tako da nič več ne javlja in tudi po skeniranju javi, da je 0 okuženih, vse je v karanteni.

edino glede win mi zdaj pač preostane le varianta, da jih ročno posodabljam vsake toliko, pač dovolj pogosto preverjam, če so na voljo posodobitve – saj to bi moralo biti ok?

A lahko kako preverim, če so win na mojem rač. originalni, kje se to vidi?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close