romunija
Pred cca 3 leti sem krajši čas službeno preživela v Craiovi. Ljudje so prijazni, teatri in muzeji dobri, standard pa zelo nizek. Sicer pa je s seboj dobro vzeti zdravila, ki so za tamkajšnje razmere draga; morda jih lahko komu podariš. Hoteli in restavracije se ločujejo na tiste za tujce in tiste za domačine, kar pomeni, da so tisti za tujce nekoliko cenejši kot pri nas in enaki kot povsod po Evropi, kar za “domačinske” ne bi mogla reči.
Med izobraženci jih več govori francosko kot angleško. So rasistično nastrojeni do Romov (čeprav so v Romuniji zelo številni; tisti bogatejši si zidajo “pravljične gradove” s stolpiči in okrašenimi bakrenimi strehami) in Judov; glede svoje vloge v II. svet. vojni nimajo najbolj razčiščenih pojmov. Tudi na povezave s turško kulturo (npr. glasbo) niso ponosni, oz. je ne priznavajo.
Po vaseh še vedno vidiš ženske, ki nosijo vodo iz vodnjaka, na podeželskih cestah kmečke vozove (ki so registrirani!), po gričih okoli dosti konj, po mestih pa slabo grajene socrealistične bloke prosto po Ceaucescu.
Za časa diktature v Romuniji ni bil prepovedan samo splav, ampak tudi vsaka kontracepcija! Zato v Bukarešti živi dosti revnih in osirotelih otrok, ki se pozimi bojda zatečejo celo v kanalizacijo. Med njimi so baje številni okuženi z virusom HIV.
Ne vem, kako je v prestolnici, a v Craiovi sem v trgovinah videla le malo otroških igrač, z izjemo najcenejše italijanske robe. Če imaš v Romuniji kakšne prijatelje, lahko obdariš njihove otroke, veseli pa bodo tudi kakšnega viskija.
Sicer pa so Romuni strašni fani EU in zveze NATO; le redki intelektualci si upajo pokazati kanček skepse. Sicer pa, kaj jim pa drugega preostane?
Hrana je dobra, še posebej solate iz vložene zelenjave, svetujem pa ti tudi obisk tržnice, kjer je veliko in lepo uvoženo sadje še vedno dražje od ekološko pridelanega in kjer lahko kupiš kakšne iz lesa narejene žlice ali pa keramiko s tradicionalnimi motivi.
Lp,
Tea
Račka,mislim,da bo treba kar pogledati kako je v Romuniji, ker sem poleg negativnih odgovorov dobil tudi veliko pozitivnih.Tudi jaz grem z malimi otroki,pa ti lahko povem iz prejšnjih podobnih dopustov ,da otroci sploh preveč ne komplicirajo,za razliko od staršev (da le imajo kanglico in lopatko in vodo,pa so zadovoljni).Kot sem videl so plaže v redu,hotel in ostalo pa kot si sam izbereš.
Lepo se imej v Romuniji,če se odločiš.
LP King
P.S. Tea tebi pa hvala za izčrpen odgovor.
Forum je zaprt za komentiranje.