romunija-bolgarija
v romuniji je interrail najvecji nateg EVER!!!! res!!! tm so vlaki tok pocen! ce mas pa interrail ti pa sprevodniki kr ene rezervacije racunajo pa tko. uglavnem nategujejo te. ce pa si navadn smrtnik z njihovo karto (da ne omenjam da je FUL ceneje) je pacist drugace.
primer: 400km = 1000sit -romunija!
uzivej,pa polagam roko na srce: NE INTERRAILA na vzhodu!
gumbnica, ko boš prebrala kakšno knjigo o ciganih in izvoru besede cigani in romi, boš vedela, da beseda cigan ni v ničemer rasistična, niti ne omalovažuje nikogar. Poimenovanje rom so si izmislili pri nas po 2. svetovni vojni, res pa je, da je vzeta iz njihovega jezika – prevod je “človek”. Do 2. svetovne vojne so se vsi pri nas imenovali cigani.
pa lep pozdrav
Gumbnica,
nikakor nočem načenjati obsežne debate na temo rasizma, ampak vseeno se moram vključiti in povedati svoje mnenje. Pogovori v zvezi z romi ali cigani so zadnje čase zelo modna tema, sploh se mi zdi, da se z njimi najraje ukvarjajo salonski človekoljubi in borci za enakost, ki se s posledicami svojega zavzemanja nikoli ne srečajo. Če zgornjo debato prenesemo v slovenski prostor, je potrebno povedati naslednje: v sloveniji lahko pripadnike etnične skupine, ki jo vidva zgoraj imenujeta cigani ali romi, razdelimo v dve skupini:
1. slovenski državljani romskega (ali ciganskega, kakor komu ljubo) rodu, torej tisti, ki spoštujejo ustavni red, spoštujejo soljudi, plačujejo davke in prispevajo po svojih močeh za dobrobit celotne družbe. Jasno je, da se moramo vsi skupaj zavzeti za negovanje njihovih kulturnih tradicij, saj s tem dejansko bogatimo lastno kulturno raznolikost
2. problematični državljani, torej tisti, ki s svojim početjem povzročajo negativne učinke za varnost in blaginjo ostalih državljanov. Seveda takšni posamezniki ne izhajajo samo iz romskih sredin, nasprotno, glede na številčnost populacije verjetno predstavljajo manjšinski delež v skupnem številu kaznivih dejanj. In pripradnike te skupine lahko mirne vesti imenuješ CIGANI.
Torej, kaj hočem povedati? Ne moreš vsake romske kraje, njihovega izkoriščanja socialnih transferov, itd. označevati kot bogastvo in posebnost njihove kulturne tradicije. Vsaka kultura velja toliko, kot pokaže vrednosti ob stiku z drugimi kulturami. To velja tako za majhne kot velike kulturne skupine!
Bom mal presekala debato o rasizmu in vprašala še nekaj konkretnega za tiste, ki ste v teh krajih že bili. Kako se obnese kombinacija javni transport in kampiranje… je dovolj kampov in pa predvsem, kako je s spanjem v šotoru kar tako, na črno?
Pa še to: priporočate kakšen kraj, kjer je zelo lepo, ni pa omenjen v LP?
predvsem ti svetujem da paziš na varnost. baje s tem ni problema v turističneih centrih (Varna,…), sam sem se počutil precej ogroženega, pa tudi nekaj dogodkov je bilo na to temo.
Res pa je, da sem bil s svojim prevozom. in ne v turističnih predelih. Slučajno pa sem našel v neki vasi lokalni semenj, kjer pa je bilo kar zanimivo.
lp
bv
Forum je zaprt za komentiranje.