ROLCE
Ne vem, če misliva isto pecivo… Mama doma dela to kar iz listnatega testa, ki ga kupi (ne v lističih, ampak takega za razvaljat, pakirano po dva kosa), polni pa z mešanico sladke smetane in snega (mislim da… – sem jo že tolikokrat spraševala, pa nikoli ne pidem do tega, da bi sama delala). Tisto testo pa razrežeš na trakove in oviješ okoli kovinskih valjčkov (se jih da kupiti). Pečeš pa pri 180oC dokler niso zlato rjavi. Edina težava zna biti pri snemanju z valjčka, ker je testo res krhko in se rado lomi – najboljše jih je takoj sneti.
Hej,Ajsa in ostali! Sem malo odlasala z odgovorom,ker to jedo zelo radi mladi in sem mislila,da bo le kdo nasel recept testo.Torej!
Pravilno slovensko se temu rece PENOVKE ali s tujko samrole.
Nadevi so v glavnem s smetano,lahko pa se z drugim(razne kreme).
Testo se imenuje “masleno listnato testo”,ki je nekaj drugega kot listnato.
V slascicarnah iz njega delajo tudi kremne rezine.
Postopek ni ravno enostaven,zato ljudje kupijo listnato in nekaj ze nastane,ni pa isto po dobroti.
Sama,kar vesca kuharica, se ga ne lotim prav pogosto.Sestavljeno je iz vlecenega testa in maslene kocke.Moras imeti ze nekaj prakse,da to v redu naredis. Poznamo po nacinu obdelave 3 maslena testa.Odlikujeta jih znacilna krhkost in listanje.
Res se trakove spiralasto navije na kovinske cevke in pece pri zelo visoki temperaturi (225 do 250) kratek cas.
Ce koga zanima,lahko dobi natancen recept s celotnim posopkom vred.
Lep pozdrav Babi
Ajsa,oprosti,ampak takega peciva se nisem ne videla,kaj sele okusila.
Kaj mislis,ce bi v slascicarni lepo povprasala,kako se to testo dela?
Jaz peljem kaksega otrocka s sabo,ful vsi pohvalimo in mimogrede povprasam,kako se naredi.Malo se izgovorim,da nekaterih test zaradi prevec masla ali sladkorja ne jem rada.Ves,da mi prijazna prodajalka vecinoma vsaj v grobem pove.Poskusiti ni greh,se zlasti,ce jih veckrat kupis.Zdaj sem pa tudi jaz ze posteno radovedna,ker imam pecivo z lesniki in suhimi sadezi rada.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.