Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika rolada ali torta

rolada ali torta

Jutri imamo doma rojstnodnevno zabavo.
Rada bi brata presenetila s kakšno enostavno, ampak dobro torto ali pa kakšno dobro rolado.
Ni pomembno ali je čokoladna, orehova, lešnikova, sadna.
pomembno je, da je dobra in ne preveč komplicirada za narediti.

Imate kakšno pametno idejo?

Vesela jih bom čimveč.

LP Urša

Rolada

4 jajca, 12 dag sladkorja, 15 dag moke, 1 vanilin sladkor, 1 noževa konica pecilnega, 4 žlice mlačne vode.

Rumenjake, vodo, vanilin in sladkor stepaš tako dolgo da naraste in se zgosti (najbolje nad toplo vodo). Beljake stepeš v trd sneg. Pecilni zmešaš z moko, vmešaš v rumenjakovo zmes in na koncu čisto na rahlo primešaš še beljak. Pečeš cca. 12 min na 180°C. Najbolje da pečeš na peki papirju, da se ne sprime, pa še mazat ni treba nič.

Še vroče zviješ v rolado. Za nadev rabiš malo marmelade in čokoladno kremo za torte (narediš po navodilih na vrečki). Biskvitno plast po sredini namažeš z marmelado, nato pa po celotni površini z čokoladno kremo. Zviješ in premažeš z stopljeno čokolado ter posuješ z sesekljanimi lešniki.

Pustiš čez noč v hladilniku. Pa dober tek!

(nam vedno rata in je vedno dobro, ker se meša sladek in grenkast okus)

V kremo lahko zamešaš tudi drobne koščke čokolade, da bo hrustljavo.

VIŠNJEV GOZDIČEK

Sestavine:
0,75 l sladke smetane
300g jedilne čokolade
1 kozarec višnjevega kompota (manj sladek)
1 vanilin sladkor
škrobna moka (Gustin) – 2 žlici

V sladko smetano nadrobiš jedilno čokolado in zavreš, vmes večkrat pomešaš. Pustiš čez noč na hladnem (hladilnik), da se dobro ohladi.
Ohlajeno smetano zmiksaš.

Višnje odcediš, sok prestrežeš in dodaš toliko vode, da dobiš 0,5l tekočine. Približno pol tekočine zavreš, dodaš škrobno moko in dobro premešaš teh ohladiš; v ohlajeno zamešaš višnje in vanilin sladkor.

Ostalo tekočino porabiš za namakanje biskvita. Vzameš kakršenkoli temen biskvit (jaz kar kupim Dahlijevega), ga namočiš, daš pol višenj in premažeš s čokoladno smetano. Prekriješ z drugo plastjo biskvita, namočiš + višnje + smetana. Prekriješ s tretjo plastjo biskvita in premažeš z ostankom smetane ter poljubno dekoriraš.

Enostavno in zelooo dobro. Vedno pohvaljeno.
Dober tek.

Orehova rulada ,namazana z dobro marelicno marmelado,potem pa lahko varianta samo tolcena smetana in socno sadje(jagode,visnje)
ali pa cokoladna kremaz dodatkom dobrega likerja.
Hitro narejeno,socno,dobro. Priporocljivo narediti dan prej,da se v hladilniku lepo prepoji. Lepo praznujte Babi

Jaz pa predlagam orehovo rolado (brez moke) z banano. Mi jo zmažemo en dva tri.

Potrebuješ:
5 jajc, pri čemer beljake stepeš posebej, rumenjake s 5 žlicami mletega sladkorja tudi posebej, potem pa masi združiš in počasi vmešaš še 10 dag mletih orehov. To pečeš na peki papirju na pribl. 180-200 °C, glede časa jaz nikoli ne gledam na uro, najbrž kakšnih 15, 20 min.

Kremo pa narediš iz 1 vanilijevega pudinga, 3 žlic sladkorja in 1 žlice moke – vse to skuhaš na 4 dl mleka. Ohlajenemu dodaš 13 dag spenjenega masla.

Na biskvit potem namažeš kremo in po dolžini položiš nanj banano (ali dve). Zviješ v rolado in pustiš nekaj časa v hladilniku, da se krema strdi in se okusi povežejo. Krema dobi tak nežen okus po banani, ki se krasno ujame z orehi.

Jaz pečen biskvit položim na vlažno krpo (skupaj s peki papirjem ali pa brez, kakor ti je ljubše) in jo zvijem skupaj s cunjo takoj, ko je pečena, ker se drugače biskvit pozneje lomi, ko ga zavijaš.

Mateja

Pozdravljena!

Mene pa zanima na katero stran položiš vlažno krpo, na peki papir ali direktno na biskvit? Kako dolgo pa pustiš potem zavito v cunjo?

Lp Tadeja

Oprosti, da si morala tako dolgo čakati, med vikendom sem bolj malo tu.
Najprej na mizo položiš vlažno krpo, potem pa nanjo biskvit skupaj s peki papirjem tako, da je ta spodaj, na vlažni krpi.
Zavito pa pustim toliko časa, dokler se malo ne ohladi, ker če mažeš kremo na prevroč biskvit, se maslo topi in je malo zoprno stvar spet lepo zaviti. Sicer pa ti predlagam, da tudi kremo prej malo ohladiš, bo šlo lažje. Aja, še to, kreme se ti bo mogoče zdelo preveč. Seveda ni obvezno da porabiš vso, jo boste že kako drugače pojedli, ali pa je naredi melo manj.
Poročaj, kako je uspelo, če boš delala.
Mi imamo res radi to rolado.

Hej!
Zanimivo,kako si vsak po svoje razlaga in pomaga.

Do sedaj sem rulado vedno polozila na res dobro ozeto krpo tako,da sem
prijela peki papir in obrnjeno polozila na krpo(zgornja stran spodaj) in lepo odluscila papir;potem zavijem s krpo vred,odvijem in na stran,ki je
bila na peki papirju, namazem nadev.Potem lepo zavijem tako,da je zgornja ploskev rulade(tista lepsa) na zunanji strani. Seveda je vse prej ohlajeno.

Ne vem,ce sem dovolj nazorno napisala. Lep pozdrav Babi

kaj pa če bi naredila torto, ki jo spečeš iz roladnega “testa” – spečeš osnovo za rolado, jo prerežeš na pol in samo naložiš eno na drugo – to jaz namreč delam, ker mi torta nikdar ne rata oz. imam zmeraj namesto torte “šmarno goro”
Pozdravček Mateja

Kadar delam torto – jezek,vedno naredim iz ruladne plosce,potem samo rezes in nalagas.Za vecjega jezka,naredim kar dve ruladni plosci.
Saj se tudi sama sprasujem,zakaj pecem torto v enem kosu in potem rezem,ce je iz rulade tako hitro in preprosto. Moc navade!!:))) Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close