Rojstni dan – pogostitev
Lepo deževno jutro vsem skupaj,
Ta vikend pripravljam doma majhno pogostitev za rojstni dan, vendar še nimam niti ene ideje kaj naj naredim, razen torte, ta bo Sacher. Rada bi pripravlja nekaj v obliki hladnih narezkov (ne kanapejev in podobno), ker bo veliko ljudi, venar bi rada kaj nenavadnega in dobrega. Zato vas prosim, da mi pomagate s kakšno idejo kaj bi lahko pripravila in kako dekorirala. Ob prihodu bi rada ponudila neko sadje, pa so trenutno aktualne bolj mandarine, pomaranče, banane in jabolka, ki niso najbolj primerne, ker se morajo lupit, kaj predlagate.
Prosim za pomoč,….
Lp
T.
Hojla,
tudi pri nas je Sacher torta zakon za praznovanja, he, he…
Lansko leto sem naredila takole: prepražila sem različna semena: bučna, lanena, sezamova (neoluščena) in sončnična. Imam eno posodo s 6 predelki, kamor se lepo razdelijo in dobro izgleda. Poleg paše suho sadje vseh vrst ion sveži kalčki redkvice, in sveža jabolka, mandarine, ananas…Spekla sem domač kruh in naredila pašteto. Vse, kruh, pašteto in torto sem naredila že en dan prej. V iskalniku najdeš moje recepte. Gostje nato na kruh namažejo maslo ali kislo smetano in si potresejo semena po želji, poleg pa grickajo (suho) sadje in kalčke… Tako smo letos prvič prišli skozi brez narezka, naročanja pic ali preveč mojega dela in še drago ni bilo, gostje pa so bili navdušeni. Poleg tega, pa tistega kar je ostalo ni bilo potrebno zavreči.
prjetno
Tudi jaz sem letos hotela nekaj drugačnega, kot je bilo ponavadi, tako da za spremembo nismo pekli. Imeli smo torto in od peciva sem naredila še Mufine ( tiste, ta male, da dejansko samo enkrat ugrizneš in se od njih ne naješ).
Kot hrana pa sem jim pripravila filane francoske štručke s podobno vsebino kot je francoska, samo da sem dodala še salamo pa sir, zenf, svežo papriko, koruzo,… to je bilo hladno ( narediš en dan prej)
Kot toplo hrano sem jim dala pa: na rezino francoske štručke sem namazala namaz iz naribane salame, sira, naseklane kumarice in kisle smetane, na druge rezine sem namazala pa od Megle zeliščno maslo. Vse skupaj sem dala za 10 minut v pečico in jim stregla sproti, tako da je bilo konstantno toplo.
Bili so navdušeni, ker je bilo malo drugače in pa prevsem bilo je zelo nasitno. Drugače pa če imajo radi paradižnik jim lahko narediš paradižnikove kruhke ( seveda s svežim paradižnikom, ki ga prepražiš na olivnem olju, dodaš baziliko, česen in potem že praženo zmes naložiš na tople kruhke in postrežeš.
Kot predjed in zelo lahko pa je tudi kakšna francoska ali podobna solata zavita v rezini prešane šunke, že kar naložiš na krožnik, malo potreseš s suhim peteršilčkom, dodaš malo kisle smetane, ….
Malo experimentiraj pa bo najbolje!
Mi tudi praznujemo ta vikend. Ne bomo delali nič posebnega, imeli bomo dobro vino in torto, pa seveda kup sokcev.
Za hrano pa bom vzela različne kruhe in jih zrezala na majhne koščke, naredila nekaj različni namazov, narezala različne sire na kockice ter naredila hlano omakico za namakanje kruhov ter en sirov funde. Za otroke še kak čips ali smoki in čao.
Drugo leto, ko bo okroglo pa malo več.
Še jaz pristavim svoj piskrček: naribaj šunko (toast ali v črevu – slednja je bolj okusna), sir, na majhne koščke sesekljaj vložene šampinjone v kisu, dodaj malce vegete, celo jajce (število je odvisno od količin salame in sira) vse skupaj zmešaj in naloži na toaste, ki jih prej namažeš z margarino. Peci v pečici, da rahlo zarumeni. Postrezi toplo, dobri so tudi hladni, pa tudi naknadno se jih da pogreti (npr. v mikrovalovki). Po želji si vsak lahko doda še majonezo, kečap ali tabasco. Zelo dobri pa so tudi zeliščni in česnovi kruhki (Megle), ki jih kupiš že pripravljene in spečeš v pečici.
Vse je preverjeno in vedno to dvoje najprejzmanjka. LP
PS: Imam še en super recept za gobovo pašteto, ki jo lahko narediš en dan prej – ni za namazat ampak se nareže na tanke rezine (notri so žemlje, gobe, sir, šunka, jajca, peteršilj in ovito v slanino in pečeno v pečici v sopari) – pa je sedaj malo premalo časa. Mogoče drugič. Tudi to je preverjeno!
Na palčke (grisine) ali pa tiste, ki so posute s sezamom (v trgovini imaš malo morje izbire grisinov) navij pršut, ali pa na primer lososa.
Lahko pa greš še korak dlje in jih narediš (vzame več časa, so pa mljask):
kupiš vlečeno testo, ga razvaljaš, razrešeš na nekako dva centimetra široke in kakšnih dvajset dolge trakove. Polovico trakov nato posuješ s pekočo papriko, sezamom, narezanim pršuto, naribanim sirom (po želji in okusih), nato na te trakove gor položiš tiste, ki jih nisi posula in svak tak (sedaj dvojni trak) zaviješ v spiralo. Robove malo stisni, da ne bo preveč letelo ven, nato pa v pečico dokler niso pečeni (na 180 C za kakšnih 10 -20 min – se ne spomnim več natančno, ampak saj vidiš kdaj so pečeni). Pripraviš jih lahko že prej in jih spečeš, ko imaš goste že v hiši, tako da jim lahko ponudiš še tople. Zadeva je tako dobra, da računaj raje na vsakega enih par, da ti ne bo nerodno, ko jih bo zmanjkalo!
Lani sem za možev rojstni dan presenetila vse povabljene.
Zelo so bili navdušeni nad kombinacijo sira in sadja:
Poleg raznovrstnega sira, narezanega na kockice, sem namesto kruha ali omakic ponudila: grozdje, kivi, hruške – mmmmm, jabolka, (ker ima rojstni dan spomladi – tudi jagode)
Marsikdo med povabljenimi se je prvič srečal s takšno kombinacijo – pa so bili vsi navdušeni.
No in ob sladici (ki je vedno – na moževo željo – tiramisu) sem postregla šampanjec in jagode.
Natasha
Gobova pašteta
Potrebujemo: 4 male žemlje, 5 jajc, sladko smetano, sol (priporočam tudi malo vegete), poper, 1 velika čebula, malo olja, 1/2 kg svežih šampinjonov, nekaj vejic peteršilja, 25 dag sira (gauda ali ementalec), 30-40 dag prešane slanine (pravokotne oblike).
Podolgovat škatlast model obloži z alu folijo. Robovi naj bodo daljši, da maso pokriješ tudi na vrhu.
Na olju prepraži narezano čebulo, dodaj na lističe (ne nareži jih na preveč tanke lističe) narezane šampinjone, praži jih 10 minut in ohladi.
Na manjše kocke nareži žemlje, jih prelij s sladko smetano (ne preveč, vsaj tretjina kock žemlje naj bo še čisto suha, saj kasneje vse skupaj navlažiš še z jajcem – na splošno pazi, da masa ni preveč vlažna, zato jo med postopkom navlaži manj in jo po potrebi navlaži tik, preden jo daš v pečico). Zmiksaj jajca in prelij žemlje, dodaj ohlajene šampinjone, peteršilj, sol (vegeta), poper, nariban sir in na tanke trakove narezano slanino, ki ti je še ostala. Vse skupaj fino premešaj. S slanino namreč obložiš podolgovat pravokoten model, ki si ga obložila z alu folijo, ostalo slanino pa daš v maso. V model enakomerno porazdeli maso in jo fino potlači. Tudi na vrhu naj bo slanina. Tudi če se ti slanina kje pretrga ni hudega, ker se fino prime mase in sigurno drži skupaj. Vse skupaj prekrij z alu folijo. V večji pekač daj 3 cm vroče vode, v vodo postavi model z gobovo pašteto in peci na 200 stopinjah 1 uro. Model vzemi ven iz vode in ga ohladi. Iz folije ga vzemi šele potem, ko se malo ohladi. Nareži na 1 cm debele rezine.Lahko se je toplo ali hladno. Zraven lahko ponudiš vse vrste solate.
Upam, da je vse zapisano.
LP Lidija
Forum je zaprt za komentiranje.