roj.dan za otroke – kaj na mizo
Joj, v eni mojih knjig imam tako luštne ideje za “otroške” jedi. Gre predvsem za obliko. Narejene so pice v obliki ribic, zmajev, dreves (z raznimi nadevi)… Ali pa pogačke v obliki mišk, pujskov…
Mogoče tudi kakšne male “kanapejčke” oz. male sendviče (ali je to preveč za vrt?). Potem pa obvezno eno veliko skledo s sadjem ven postavit in kakšno lubenico narezat. Torta seveda tudi ne sme manjkat…
Če je že 12. rojstni dan, bi bilo pametno vprašati tudi slavljenca kaj si želi. Da ne bo kasneje kritik: “da je bilo bedno, saj so stari vse po svoje naredili”. Tudi pomaga naj zraven.
LP, Ela
PS: Nekaj je odvisno tudi od prostora. Kuhanje na prostem v kotlu ima svoj čar. Lahko pa se prej skuha in v času praznovanja samo pretrese v kotel in pogreje zunaj. Aja, pa sladoled je obvezen 🙂
otroci teh let so nori na pice…pa hamburgerje- na zalost ! lahko narocite par razlicnih pic /ne vem,koliko bo otrok/,ali pa sama naredis kaksno…ce je zar,speci nekaj podobnega pljeskavicam…pa potem v lepinjo…oz.pac neki kruhek….sladoled itak,pa kaksna sadna kupa…za starse pa ce je ze zar… recimo mesano meso,…malo piscanca,kaksen kotlet….pa se malo buck,melancanov…ce kdo ne je mesa! mogoce bodo kaj od tega jedli tudi otroci!?…lepo praznujte petra
Po mojem mnenju je, glede na to, da bo praznovanje na vrtu, idealno PECENJE NA ZARU. Za glavnega peka zadolzite enega izmed ockov, ali pa kar dva.
Pecete pa lahko od piscancjega mesa, cevapcicev, kotletov, nabodal, pleskavice, hrenovke…. do buck, krompirja,… Pac vse kar se da na zaru spect. Pa zraven kruh za hamburger ali hot-dog… Pa si naj vsak po svojem okusu sestavi, kaj bo jedel.
Pa seveda ne pozabit na sladoled in pa dosti socnega sadja… ter seveda pijaco.
LP
otroke je potrebno že zgodaj privajati-vzgajati na zdravo prehrano, ne pljeskavice,čevapi itd..hamburgerji,,,pizee….predlagam, da pripraviš veliko mizo jo pogrneš s prtom do tal in na mizo tik predno gostje pridejo znosiš veliko že narezanega in ohlajenega sadja….ananas…papaja….mango….banane….grozdje…melone….lubenice…toliko sočnega in raznobarvnega sadja, se bodo otroci najedli do sitega in še žejni ne bodo….nič drugega ne bodo potrebovali…..ti pa ne boš imela veliko dela s pripravo….miza bo zelo lepa na pogled, pa tudi videti bo zelo razkošna…..sladko -sočno sadje je glavna jed, sladica in pijača….lahko pa lubenico očistiš in jo v multipraktiku zmiksaš in postrežeš z ledom in barvnimi slaicami v ličnih kelihih……če imaš aparat za sladoled, lahko melono očistiš in zmiksaš in v aparatu narediš sladoled-melonin sorbet brez vseh drugih dodatkov……razmisli malo, kako nenavadna pogostitev…raznih barv in okusov in kako sočna in osvežilna za te vroče dni….za dekoracjo lahko daš na mizo še košaro z mešanim sadjem..pomaranče,kivi,grenivke…..LJUDJE, kaj res nimate nobene zdrave domišljije in otroke uničujete že od male dalje z mrtvimi trupli zaklanih živali…..
Da le ne bodo najprej doma z rojstnega dneva šli v hladilnik in potem bo glavna tema, da so bili na roj. dnevu lačni. g.Jože mi spoštujemo vas, ki ste npr. neke vrste vegetarijanec(ali karkoli-me ne zanima: veliko ste slabe volje, to se iz vaših postov čuti), vi pa seveda nimate pravice žaliti nas “mesojedcev”, ker nismo niti % slabši od vas, da si ne bi vi delali kakih utvar. Sploh pa nimate pravice žaliti kmetov, ki se trudijo in redijo živino… jejte, kar vam paše-seveda pa pustite nam, da se prehranjujemo, kot se zdi zdravo nam- vaše obsojanje samo meče slabo luč na ljudi, ki ne jedo mesa in zaradi takih kot ste vi izpadejo nestrpni.
S pečenjem na žaru se da pripraviti dobre-zrave jedi: puste zrezke, puranje, piščančje, goveje… zelenjava na žaru…. sadje “za povrh”, samo sadja pa ne bi svetovala, ker boste izpadli kar skopuški, če bodo prišli otroci k vam brez kosila, ker bodo starši menili, da bodo kaj dobili pri vas, vam bo še kak otroček, po večurnem tekanju po soncu omedlel… Sicer pa lahko poskusite res samo s sadnim bifejem, pa nam poročajte…
različni ljudje smo na tem ljubem svetu…eni povemo direktno kar si mislimo o določeni stvari, drugi povedo po ovinkih in zavijejo v celofan in so zato čutiti “boljši” od onih prvih, tretji pa vse v sebi držijo in si nič ne upajo povedati-ti zadnji so sevda čisto navadni hinavci…..seveda tisti prvi niso nikoli prav priljubljeni, pa kaj potem….bi vas pa prosil, da navedete kje sem jaz žalil kmete…in tudi iz česa sklepate, da jaz vas OBSOJAM…vidite spoštovana ANA1, vi mene napadate in obsojate za nekaj kar jaz sploh nisem storil in tudi nestrpen nisem….in ne mislite, da s tem, ko predlagate,naj otrokom pečejo umorjena živalska trupla kaj pomagate, niti slučajno ne.
ko bi ljudje vsaj malo pomislili, zakaj je bvsako leto več ugotovljenega raka povsod po telesu,zvišanega krvnega pritiska, debelosti, zamašenega ožilja,sladkorne bolezni,depresije,želodčnih ulkusov,zapacanega črevesja in posledično napetega-napihnjenega trebuha, vrenja v želodcu in da ne naštevam naprej…samo ne mi rečt draga gospa ANA1 da zaradi uživanja sadja in zelenjave…..pa dober tek vam želim in spomnite se name, ko boste posedali pa čakalnicah …..in ne nazadnje, ne mislite, da mi je tole pisanje v užitek in zajebancijo, ne draga gospa….vem, vsi bi bili radi zdravi, ampak zato ne bi nihče nič storil inh se ničemer odrekel….vsi plačujemo OBVEZNO zdravstveno zavarovanje, ker je pač OBVEZNO, samo da se eni kar naprej valjajo po ambulantah in državi in nam vsem delajo stroške…od požeruhov,alkoholikov,odvisnikov vseh vrst…vseh vrst zato, ker so tudi požeruhi odvisniki, kaj pa je drugega človek ki za kosilo poje pol kg mesa in zaradi tega dobi protin-sečno kislino in potem poje ogromno tablet da bi si jo zmanjšal, pa to je samo majčken primer, da vam ne naštevam na tisoče bolezni prfekomernega žretja živalskih trupel..-.
No, ponavadi mi za zapravljanje energije za take zadeve, samo tokrat pa ste šli res preko meje. Vse kar je prav, ampak omenjanje požeruhov, večne polemike glede bolezni (raka), živalska trupla… To pa mi vzame apetit. Pa ne zaradi mesa samega, ampak zato, ker na vsak način poskušate vcepiti svoj način življenja tudi drugim. Vidite, tu se pa razlikujemo…
Medtem, ko večino “mesojedcev” niti približno ne zanima, zakaj vegetarianec ali vegan jesta to kar jesta (ni rečeno, da se s tem strinjajo) in jim ponavadi ne solimo pameti, kako zdravo ali nezdravo je to (vsak ima pač svoje mnenje). Moram pa reči, da sem pri vegetarijancih v svojem (sicer kratkem) življenju doslej doživljala ravno nasprotno. Vsak mi je najprej povedal, da gre za živalska trupla (kot da tega sami ne vemo), kakooo živali trpijo, kako je taka hrana nezdrava in kako je človek glede na predhodnike rastlinojedec (eni očitno evolucijo bolje obvladajo kot znanstveniki sami).
Pa veste kaj: me ne zanima!! Res ne. Po domače rečeno: boli me…. In ne se mi spet izgovarjat na velike stroške, ki jih povročimo zdravstvu… Ker je toliko drugih reči, ki povzroči mnogo večje stroške. In konec koncev: živimo samo enkrat (no, razen za tiste, ki verjamejo v reinkarnacijo) – in v tem življenju bom jedla to, kar mi (po domače rečeno) paše. Brez slabe vesti.
Še nekaj: mene osebno želodček muči predvsem pri uživanju sadja… Pa ponudite kdaj kakšno lubenico, kak mango, kakšno sladko gozdje kakšnemu diabetiku – se vam bo samo lepo nasmehnil. Kar je dobro za ene, ni nujno, da je dobro za druge. Vsak ima svoj prebavni mehanizem z delujočimi in nedelujočimi potmi. In (na žalost) ni univerzalnega recepta, kaj je zdravo, kaj ne.
Zato lepo prosim: mnenje lahko poveste (večina ga že tako pozna) razne izpade in napade pa raje… Tja – če nekdo želi nasvet glede recepta ali ima splošno vprašanje kaj za kosilo, kaj za večerjo itd., tisti (in drugi, ki to berejo) najbrž noče cele pridige, kako so “mesojedci” manjvredna rasa itd. (vem, tega niste nikjer direktno rekli… ko sami pravite – marsikaj se da po ovinkih povedat…). Tako, dovolj bodi.
po sadju vas prav gotovo ne boli želodec in vam ne vre po črevesju…samo v primeru, da ste poleg sadja jedla tudi kaj v zvezi z moko,rižem,krompirjem, ker nastane reakcijo-alkoholno vrenje, zato pa marsikdo potem spije po vrhu še en konjak, da alkoholno vrenje ustavi…še enkrat pa vam povem , da jaz vsega tega ne pišem zato, da bi koga jezil, niti najmanj, vedno samo za dobro človeka….vprašajte se, zakaj mesojedi ljudje ne pišejo kako škodljivo je uživanje sadja in zelenjave…in dejstvo, da mesojedi ljudje zelo pogosto zbolevajo za tisočerimi boleznimi je gotovo dejstvo, pa si vi to priznate ali ne in tudi to je dejstvo, da tudi mi, ki smo zdravi plačijemo za mesojede stroške zdravstvenih uslug…..seveda, solidarnost boste rekli…hvala lepa za takšno solidarnost, ko nekdo nezdravo živi…..
Joj, pa saj sem kaj takega pričakovala, priznam… Glede (čistega) sadja (hruške, češnje, borovnice… – ne velja za vso sadje) mi lahko zaupate – če pa želite, vam posodim za osvežitev znanja o vrenju in drugih kemijskih reakcijah še kakšno mojih knjig… Alkohola pa že načeloma ne pijem. Vsaj malo manj stroškov za zdravstvene usluge ;).
Žal vas moram obvestiti, da živim zelo zdravo Jože-ne bi komentirala vaše želeje, da se znajdem v “čakalnicah??”-kaj vam pa je za božjo voljo človek?!. Na dan pretečem najmanj 10 km, veliko se ukvarjam s športom in jem samo pusto meso(ki mojemu telesu zelo dobro dene) in veliko zelenjave ter malo sadja (zaradi sladkorja, ki ga sadje lahko poveča, zato že preventivno pazim in seveda tudi zaradi zorenja sadja v zorilnicah ter dodatkov…) .V glavnem kaj bi vam razlagala, jaz vam seveda (za raliko od vas) ne privoščim nobenih čakalnic, želim vam zdravje in smeha(tega vam manjka). Kako bo z mojim zdravjem pa nihče ne ve-kot tudi za vas ne -hvala bogu je tako-jaz želim dobro zdravje vsem-ne glede na to kako se prehranjujejo-nihče od nas pa ne bo živel večno…
P.S. Kmetje vzrejajo ta po vašem sarkazmu imenovana “živalska trupla”, ki jih mi potem pojemo. In ne bodo jih spustili na “svobodo”… In ko bomo mi umrli, nas bodo pojedle male živalce (če nas ne bodo upepeljili) in krog gre naprej… Naša “trupla ” bodo pojedli…
Marinka je spraševala in jaz sem ji odgovoril-dal sem ji po moje dober nasvet, ki ga je tudi z veseljem sprejela in vesel sem za to…..nima smisla, da se v njenem kotičku prerekamo kdo ima prav in kdo nima…jejte kar vam paše, forumi pa so zato, da lahko poveš svoje mnenje in jaz ga većkrat povem, ali pa dam kakšen nasvet….in ne se zaradi tega razburjat
Forum je zaprt za komentiranje.