Rogljički iz MV
Dobro jutro!
Naše malo gospodinjstvo se je moderniziralo in opremilo z mikrovalovno pečico. Zaenkrat še kar gre, zanima pa me, kako speči npr. zmrznjene rogljičke (Pečjak ali Mercator)? Na embalaži so namreč navodila le za peko v navadnih pečicah… Torej, kateri program in vsaj približno koliko minut?
100 x hvala.
Tini
Draga Tini,
žal te moram opozoriti, da imajo zamrznjeni rogljički “E” dodatke,
od katerih so nekateri zelo škodljivi. Največ “E” dodatkov ima sladoled. Pregled škodljivosti “E” dodatkov je objavila že dvakrat revija AURA.
Razen tega, ti moram pokvariti veselje s mikrovalovno pečico, ker sem na veliko mestih brala, da je taka hrana iz mikrovalovke ožarčena.
1. Hvala za mnenje
2. In kaj je danes sploh še “zdrava hrana”? V trgovinah je vse “predelano”, moj vrt mi zaliva kisel dež, “bio hrana” na tržnici je z roba Ljubljanske obvoznice … Še dodatno pa me “s svojimi žarki osrečuje” GSM oddajnik zraven hiše … Torej lahko kar spakiram in grem, samo ne vem kam (žal). Ali pa se skušam vsaj malo prilagoditi najinemu trapastemu delovnemu času in življenju nasploh in kdaj pa kdaj z veseljem pojem “z E dodatki obogateno ožarčeno hrano iz MV”…
pa pa
Tini
Ponovne E histerije ki seka s praktično z vseh forumov ne bom komentirala. Vsak je kar mu pač paše. Na nas je, da smo osveščeni in informirani o stvareh, ki jih dajemo vase in svojim otrokom – s selekcijo zdrave pameti seveda. Ampak dokler bo na teh seznamih (ki naj bi izvirali iz neke bolnice ki tudi ne obstaja) tudi askorbinska kislina (C vitamin) ki naj bi povzročal raka, jim jaz ne morem (povsem) verjeti. Vsaj toliko ne, da bi upala te sezname distribuirati naprej kot navodilo za zdravo življenje
Pri mikrovalovki pa je pomembno ali ima tudi topel zrak (da rogljičke lepo zapečeš) ali samo MV. Samo z MV boš rogljičke samo skuhala in na vrhu posušila, ne bodo pa lepo dišeči in hrustljavi. Morda si boš lahko kaj pomagala s članki o kuhanju v MV na straneh kulinarične Slovenije (kulinarika.net). Zagotovo jih moraš prej odtajati in vzhajati na toplem. Nekaj pa je res – kvašeno listnato testo iz katerega so slastni francoski rogljički je eno od najbolj (z vidika zdrave prehrane) škodljivih in nezdravih – veliko prepečene maščobe in škrob.
Če nimaš zraven MV kakih posebnih navodil oz. knjižice z recepti, boš najbrž morala kak paket rogljičkov žrtvovati za poskuse. Pa piši si zraven na koliko časa, na kakšno jakost in kakšno količino daš v MV za posamezen poskus! Jaz to vedno pozabim in moram vedno znova ugibati.
Ja dobri pa so dobri. Ravno včeraj sem enega za zajtrk.
dober tek
tinca
Tinca, vedi da so rogljički blazno strupeni in te bodo nekega dne spravili v grob. Menda so pri rednih uživalcih nekaj normalnega nenadne smrti v starosti 97 let in 4 mesece…..
Pa še to… tudi problem ožarčenja ni tako majhen. Takoj po zaužitju rogljička tisti žarki silijo ven iz tebe… in je zelo nerodno, ko ti recimo sredi kino predstave sveti iz ušes.. iz nosu…. iz riti….. :)))))
Dragi arwen evenstar,
Francoski rogljički imajo naslednje E-je: 472e,471,300,412.
Mini rogljički: 472a,300.
jabolčna špirala: 414,401,450a,471,160a,472a,300.
Vse o E dodatkih si pa poglej na http://WWW.foodag.com/en/100.htm
Lep pozdrav E-liza,
Draga Eliza, vsekakor se strinjam, da je previdnost pri prehrani potrebna. Hkrati pa niso kar vsi E-ji po vrsti škodljivi in med naštetimi ne vidim nobenega nevarnega. E 300 je npr. vitamin C.
Treba je pač ravnati po zdravi pameti. Zanima me, kaj uživa nekdo, ki je tako previden kot ti?
Lep pozdrav, Arwen.
P.S. sem punca…
Draga Arwen,
gre za to, da se po možnosti izognemo nezdravemu.
Ja, kaj previdnica uživam ? Sveže kuhano hrano – nič pogrevanega, zelo malo mesa, sadje, doma pripravljeni sadni
sok itn.
Gotovo si pregledala izčrpen opis Ejev pod naslovom “E-dodatki”
tu malo bolj zgoraj.
Ko bom stara 100 let, se srečava.
Lepo te pozdravljam
E-liza (duhovito, zelo si me razveselila!)
Forum je zaprt za komentiranje.