Roberto Golobos
Davki so prenizki, 29.08.2025 ob 08:03
Tle sedim v avtu na parkirišču pred eno poslovno zgradbo v LJ. Sami audiji mercedesi, defenderji, porsche.
Slovenci majo še prenizke davke. Dokler ne bodo vsi v Cliotih so davki prenizki.
Jaz imam sosede, ki imajo 5 avtov in to same dobre. Kaj 2 osebi rabita 5 avtov? Pa to ni foušija, da me ne bi kdo napadel. Zame je avto nuja, sicer pa čisto nezanimiva stvar, mora biti varen, to je vse.
Holob ima preveč denarja…nekje na skritih računih v davčnih oazah. Zato mu nižji davki nič ne koristijo.
.https://youtube.com/shorts/6ReAhAc8KGQ?si=5EoJPFkRYlrQbrlv
to ni še nič, 29.08.2025 ob 08:11
Jaz imam sosede, ki imajo 5 avtov in to same dobre. Kaj 2 osebi rabita 5 avtov? Pa to ni foušija, da me ne bi kdo napadel. Zame je avto nuja, sicer pa čisto nezanimiva stvar, mora biti varen, to je vse.
A ni škoda denarija za pet avtov. Mar bi šla na potovanje, okrog sveta , pa dopust kamorkoli.
“Tle sedim v avtu na parkirišču pred eno poslovno zgradbo v LJ. Sami audiji mercedesi, defenderji, porsche.
Slovenci majo še prenizke davke. Dokler ne bodo vsi v Cliotih so davki prenizki.”
A si ti majmun iz džungle. Opica splezala z drevesa?
Skoraj v vseh takih primerih se gre za pranje mafijskega denarja.
1. Gotovinski posli
Restavracije, bari, kazinoji, nočni klubi, avtopralnice → poročajo več prihodkov, kot jih dejansko ustvarijo.
Primer: če lokal ustvari 1.000 € prometa na dan, prijavijo 3.000 €. Razlika (2.000 €) pride iz kriminalnih virov in se »opraviči« kot promet.
2. Offshore podjetja in davčne oaze
Ustanovitev podjetij v državah, kjer ni nadzora (Panama, Kajmani, Ciper …).
Denar se »posoja« ali »investira« med povezanimi podjetji in izgubi sled.
3. Fiktivni računi in fakture
Podjetja si med sabo izdajajo lažne račune za storitve (npr. svetovanje, marketing, transport).
Plačilo teh računov se uporabi za legalizacijo nezakonitega denarja.
4. Nepremičnine
Nakup stanovanj, hiš, poslovnih prostorov → pogosto z gotovino ali preko slamnatih lastnikov.
Pozneje jih prodajo in uradno dobijo »čist« denar iz prodaje.
Posebej priljubljeno, ker cene nepremičnin rastejo in se v praksi težko preverja vir denarja.
5. Igre na srečo in kazinoji
Denar se vloži v žetone, nekaj časa igrajo, nato pa zamenjajo žetone za »čisti« denar iz igralnice.
Včasih se dogovori znotraj sistema, da oseba ne izgubi veliko, ampak samo »obrača«.
6. Bančne strukture
Smurfing: razdelijo velike zneske na več manjših (pod pragom poročanja, npr. 10.000 €) in jih položijo na različne račune.
Uporaba posrednikov in slamnatih oseb, ki polagajo denar namesto njih.
7. Kriptovalute
Menjava gotovine za kripto (BTC, USDT …), potem premikanje po različnih denarnicah in borzah.
Uporaba mešalnikov (“mixers”, “tumblers”), ki zabrišejo sledi transakcij.
Konverzija nazaj v fiat denar preko kripto menjav ali P2P trgovine.
8. Luksuzni predmeti
Nakup dragih ur, avtomobilov, umetnin, zlata → kasneje prodaja ali prepis na drugo osebo.
Tako se kriminalni denar spremeni v opravičeno premoženje.
Forum je zaprt za komentiranje.