rjavi sladkor
Takole, nekaj sem skopirala, pa se mi ne da prevajat, je prepozno:))
White sugar
White sugar is known by many names, including sucrose, table sugar, cane sugar, beet sugar, grape sugar, refined sugar, or granulated sugar. It is derived from the juice of sugar cane and sugar beets. Once extracted, the sugar cane or sugar beet juice is processed extensively to produce a white, granulated substance. “Invert sugar,” a variation on sucrose, is used commercially because it is sweeter than equal amounts of sucrose.
Raw sugar
Raw sugar is produced in the initial stages of white sugar’s manufacturing process. Raw sugar is coarser than white sugar, and is brownish in color. Although true raw sugar is banned in the United States because it may contain bacteria, molds, or insect parts, manufacturers partially refine raw sugar to remove the impurities and sell the product as “demerera,””turbinado,” or “muscavado” sugar.
Brown sugar
Brown sugar is made by adding molasses to white sugar.
LP Barb
Se pravi je večina vrst rjavega sladkorja, ki ga lahko kupimo pri nas, le obarvan. Me prav zanima, kolikšen delež pri 100 g sladkorja predstavlja melasa.
A morda kdo ve, kje se da melaso kupiti? Zasledila sem, da se jo lahko v celoti uporablja namesto sladkorja v razmerju 1:2 (melasa:sladkor).
LP, Staša
Staša, melaso lahko kupiš v Kalčku in najbrž še kakšni drugi trgovini z bioprehrano, in pa v Leclercu. Jaz sem se nekaj časa mučila z njo, pa mi nekako ni in ni všeč okus. Med nosečnostjo sem bila kar malo slabokrvna, melasa ima kar nekaj železa, mešala sem jo v čaj, musli pa mi ni in ni šlo. Na koncu sem jo dala mamici. Sem se vrnila v biotrgovino in se mi je prodajalec smehljal: “A noče pomagat tam gor na polici, a?”
Melasa je pravzaprav stranski produkt pri rafinaciji sladkorja. Nekje imam primerjavo med rjavim in belim sladkorjem, pa je še nisem našla. Bom prilepila, ko jo odkrijem. Preveč knjig imam doma:))
LP Barb
Živjo!
Vprašanje je bilo sicer zastavljeno, ali je bolj zdrav beli ali rjavi sladkor, jaz pa odgovarjam , da naj bi bila boljša (bolj zdrava) od obeh fruktoza! Vendar pa je le-ta v tekoči obliki (oz. vsaj jaz poznam le takšno) zato je večinoma uporabna zgolj za sladkanje kave, čaja itd. , manj primerna, morda celo neuporabna pa za peko! Več ne vem!
Glede belega in rjavega sladkorja pa sem jaz za rjavega.
Čau,
Maja
Forum je zaprt za komentiranje.