Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika rjavi sladkor

rjavi sladkor

Dober dan,
zanima me ali je resnično rjavi sladkor bolj zdrav od belega (ne glede na višino kalorij). Hvala za odgovore, BB

Povsod pisarijo, da je, ker je neprečiščen in ima v sebi še druge snovi.
Predstavljam si, da podobno kot bela in polnozrnata moka.
Alenka

Več vitaminov in mineralov, kalorij pa enako. Moram malo pobrskat za primerjalno sestavo obeh, pa jo prilepim.
LP Barb

rjav sladkor je še kar naravna snov, bel sladkor je pravzaprav kemikalija. Škodljivo. Dobro.

Menda je rjavi sladkor ena izmed modnih muh, pa še precej dražji je. Ta sladkor ni prečiščen, zato je mikrobiloško oporečen. Vse ostale sestavine so takšne, kot pri belem, le “čistost” je problem.
Jaz sem ga tudi uporabljala, pa ga ne več.

Sama sem nekje prebrala, da gre pri rjavem sladkorju le za komercialno finto – razlika med obema bi naj bila v tem, da je rjavi le beli, obarvan z melaso!?

Ve kdo kaj več?

LP, Staša

Jaz uporabljam rjavi sladkor iz sladkornega trsa,nikoli iz pese.Nisem se poglabljala,ker sladkorja razen v sladicah ne uzivam.Res je,da nekateri recepti za sladice izrecno poudarijo rjavi trsni sladkor.Sama ga imam rada,ker ni tako sladak.
Lep p. babi

Takole, nekaj sem skopirala, pa se mi ne da prevajat, je prepozno:))

White sugar

White sugar is known by many names, including sucrose, table sugar, cane sugar, beet sugar, grape sugar, refined sugar, or granulated sugar. It is derived from the juice of sugar cane and sugar beets. Once extracted, the sugar cane or sugar beet juice is processed extensively to produce a white, granulated substance. “Invert sugar,” a variation on sucrose, is used commercially because it is sweeter than equal amounts of sucrose.

Raw sugar

Raw sugar is produced in the initial stages of white sugar’s manufacturing process. Raw sugar is coarser than white sugar, and is brownish in color. Although true raw sugar is banned in the United States because it may contain bacteria, molds, or insect parts, manufacturers partially refine raw sugar to remove the impurities and sell the product as “demerera,””turbinado,” or “muscavado” sugar.

Brown sugar

Brown sugar is made by adding molasses to white sugar.

LP Barb

Se pravi je večina vrst rjavega sladkorja, ki ga lahko kupimo pri nas, le obarvan. Me prav zanima, kolikšen delež pri 100 g sladkorja predstavlja melasa.

A morda kdo ve, kje se da melaso kupiti? Zasledila sem, da se jo lahko v celoti uporablja namesto sladkorja v razmerju 1:2 (melasa:sladkor).

LP, Staša

A to pomeni, da so tiste “boljše” vitaminske vrednosti na račun melase?

Ja. Ne vem, koliko je prisotnih vitaminov, vsebuje pa kar precej kalcija in kalija ter še nekatere druge minerale.

LP

Staša, melaso lahko kupiš v Kalčku in najbrž še kakšni drugi trgovini z bioprehrano, in pa v Leclercu. Jaz sem se nekaj časa mučila z njo, pa mi nekako ni in ni všeč okus. Med nosečnostjo sem bila kar malo slabokrvna, melasa ima kar nekaj železa, mešala sem jo v čaj, musli pa mi ni in ni šlo. Na koncu sem jo dala mamici. Sem se vrnila v biotrgovino in se mi je prodajalec smehljal: “A noče pomagat tam gor na polici, a?”
Melasa je pravzaprav stranski produkt pri rafinaciji sladkorja. Nekje imam primerjavo med rjavim in belim sladkorjem, pa je še nisem našla. Bom prilepila, ko jo odkrijem. Preveč knjig imam doma:))
LP Barb

Prepisano iz ene knjige o vegetarjanski prehrani, na žalost ne vem naslova, ker imam samo prefotokopirane tabele:
Vrednosti za 1 žlico rjavega/ belega sladkorja:
kalorije: 51/48
kalcij (mg): 11,6/0
železo (mg): 0,37/0,12

Torej je tako zanič okus? Škoda 🙁 Glede na to, da je dvakrat močnejša (slajša) kot sladkor, bi prišla prav, predvsem na račun manjše količine kalorij 🙂

Joj Staša, probaj prej. Nisem te želela odvrniti. Mnogim je ta okus všeč, le jaz se nisem znala sprijaznit z njim. Mogoče celo zame obstaja kakšna kombinacija. Saj prosa tudi nisem mogla videti, zdaj bi pa kar vsak dan nekaj čarala z njim:)))
LP Barb

OK, bom torej tvegala 🙂

LP

Živjo!

Vprašanje je bilo sicer zastavljeno, ali je bolj zdrav beli ali rjavi sladkor, jaz pa odgovarjam , da naj bi bila boljša (bolj zdrava) od obeh fruktoza! Vendar pa je le-ta v tekoči obliki (oz. vsaj jaz poznam le takšno) zato je večinoma uporabna zgolj za sladkanje kave, čaja itd. , manj primerna, morda celo neuporabna pa za peko! Več ne vem!
Glede belega in rjavega sladkorja pa sem jaz za rjavega.

Čau,

Maja

Meni se zdi odlična, posebno za kakšne mlečne (tudi kavo)napitke glede na to da ima nekoliko karamelni okus. Če te slednji ne moti, potem kar po njej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close