Rižota z zelenjavo
Vse rižote se pripravljajo na isti način. Pomembna je vrsta riža in tekočina s katero rižoto zalivamo. Poanta rižote je, da se riž napije okusov iz surovin, s katerimi pripravljamo rižoto. Za rižoto uporabljamo samo določene vrste riža (npr. arborio oz. tiste, pri katerih je na embalaži označeno, da so primerni za rižoto). Riž najprej pražimo na maščobi (olivno olje, maslo ali mešanica obojega). S tem ga pripravimo, da bo dobro vpijal tekočino. Nato ga zalijemo toliko, da se riž duši (ne kuha). Tekočina za zalivanje je juha (najboljša je prava goveja, kokošja, rižoto iz morskih sadežev zalivamo z ribjim fondom, za zalivanje gobove lahko uporabimo juho iz gobove kocke). Če želimo pripraviti zelenjavno rižoto, pražimo riž skupaj z zelenjavo ( na lističe/kocke narezana čebula, bučke, korenje, malancane, paprika, grah, paradižnik etc.). Prepražen riž in zelenjavo zalijemo z juho/fondom (zelenjavnim, če smo vegetarijanci, sicer lahko tudi z govejo juho). Rižoto dušimo (ne kuhamo) toliko časa, da se riž zmehča (in jo vseskozi mešamo, pri čemer pazimo, da se riž ne prime). Ko tekočina povre, spet dolijemo. Riž mora biti na koncu al dente. Posodo odstavimo z ognja in vmešamo nekaj smetane ter potresemo s parmezanom in premešamo.
Pripravis jo brez dodatka mesa.
Na olju preprazis cebulo z zacimbami kot npr::origano,timijan,rozmarin,mediteranka,malo sladke paprike,ko zacimbe zadisijo,dodam zraven suh riz in mesam, da postekleni. Nato dodam zelenjavo:por,korenje,grah,paradiznikgobe(blansirane v slani vodi ali suhe),premesam, da se sestavine med sabo sprimejo in dodam malo vec volumna vode, kot sem dala riza.Solim po okusu,premesam in pokrijem,ter pocakam,da se riz napne.Ko je skoraj kuhan,ugasnem plin, premesam,da se ne prime in pustim se 10 minut pokrito stati.
Dober tek
Alenka
Evo, Silvy, se podpišem pod tvoj post! 🙂
Sama uporabljam od Zlatega polja, se mi zdi, Parboiled, in pride super, vsaj rižek za sebe! 🙂
(zaradi pocastega riža, ki smo ga dobivali v šoli za kosila, pa se mi je riž v otroštvu tako zameril, da ga kakih 10 let sploh nisem jedla, v nobeni obliki, šele pred kakimi par leti sem si “opomogla” :-))
Maja pač sprašuje po receptu za rižoto. Rižote si nisem izmislil jaz, ampak sodi v železni repertoar severnoitalijanske kuhinje. Menim, da velja kulinarično tradicijo spoštovati, najsibo domača, italijanska ali katerakoli. In če v restavraciji naročim rižoto, jo bom, če bo skuhana z dolgozrnatim rižem, zavrnil. Ker to ne bo rižota, ampak riž z (zelenjavo, gobami etc.), pilav ali karkoli drugega.
Kulinarični šefi so iz tega, kakšen riž uporabiti za rižoto, napravili celo znanost, saj v Italiji pridelujejo različne vrste riža in nekateri prisegajo na tega, drugi na drugega. Vedno pa je to bolj okrogel, predvsem pa močno vpojni riž – kar je bistvo rižote.
Poznavanje kulinarike v Sloveniji je zelo skromno, a se izboljšuje, tudi po zaslugi takšnih forumov. Vesel sem, ko najdem med odgovori kako pojasnilo poznavalca in se tudi sam kaj novega naučim. Za domačo rabo lahko seveda katerikoli recept spremenimo na kakršenkoli način in ga imenujemo kakor nas je volja. Za javno rabo (kamor sodi tudi tale forum) pa mislim, da je prav, da se držimo besedišča, receptur, sestavin, ki so v kulinariki uveljavljene. Nič nimam niti proti predlogu, da denimo riž arborio kdo zamenja z dolgozrnatim parboiled rižem in da ga kuha, namesto duši s postopnim dolivanjem vode in mešanjem. Sem pa proti, da to potem imenuje rižota, ker to pač ni.
Pa še tale pripomba: rižota je resda nekoliko bolj redka, nikakor pa riž v njej ni zlepljen. Zlepi se razkuhan riž, kot pa je bilo že povedano, mora biti riž v rižoti kuhan al dente.
Pa brez zamere dekleta, raje si enkrat pripravite pravo rižoto in videle boste, da Italijani ne sodijo zaman v vrh svetovnih sladokuscev.
Oprosti, res, da je tale forum javen, vendar je za domačo uporabo.
Pa tudi tisti, ki na njem sodelujemo smo prej amaterji kot profesionalci. Zato tudi ne moremo soditi ali je imela Darja v mislih pravo rižoto ali ”po tvoje ” zelenjavni riž.
Svoj post sem dodala, ker iz lastnih izkušenj vem, da obstaja kar nekaj ljudi, ki so jim prave italijanske rižote preveč kremaste, oz. po domače ”spocane”.
jaz pa rižoto vedno kuham tako, da riž skuham posebej, omako pa posebej.
v vodo dam riž, malo začimb, malo korenčka in vse to kuham, da zavre, potem pustim še toliko časa, da je riž kuhan, nato ga precedim, tako kot makarone in polijem z hladno vodo, in takšen riž je vsak zase in zelo okusen. omake naredim po želji, od školjk, mesa, zelenjave, sira, sadja, kot kateri želi…lahko za eno kosilo več omak…
potem samo v omako stavim riž, vse skupaj še malo potenstam in to je to…
ta recept je zelo super za začetnice in tiste, ki se jim ne ljubi preveč packati… ali pa ki niso preveč vešče kuharice.
O kulinaričnem okusu Italijanov bi se dalo razpravljati. Ko sem na več dnevnem izletu jedla v njihovih hotelih (4 ali 4 *), mi je bila od vsega všeč le lazanja. Ne rečem, da jedo vsi Italijani tako hrano. Menim pa, da vsak zase najde recept, ki mu ustreza tako glede kuhanja kot glede konzumiranja.
Meni kar dobro uspe “rižota” ne glede na vrsto riža, najpogostejša zelenjava, ki jo dodam poleg obvezne popražene čebule, sta grah in korenček.
Obvezna zraven pa je solata, najbolje zelena. Brez nje bi se mi zdela še tako po pravilih narejena rižota s še tako sofisticiranimi dodatki zanič oziroma bi ji nekaj manjkalo. Pa lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.