Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika rižev narastek

rižev narastek

Zakaj se pri meni riž vedno prismodi, ko ga kuham v mleku? Pa sem zamenjala posodi, enkrat v teflonski enkrat v navadni, pa se nikoli ne skuha, ampak se samo kadi in prismodi na dno. Pomoč prosim.

Je treba mešat.

Jaz dam v mleko čisto malo margarine (res čisto malo), riž dam v vroče (ne vrelo) mleko. Ko zavre zmanjšam na minimum, ter večkrat s kuhalnico premešam. Če mi riž “popije” mleko, dodam kar hladnega.

Res pa je, kot pravi ys, večkrat je treba premešat.

Mene je pa mož naučil, da se ne sme mešati in se v resnici ne prižge. Ko zavre, ga dobro premešaš, naštimaš uro na 20 minut in to je to. Od doma sem pobrala, da je treba riž stalno mešati, ampak ne. Pskusi!

Povedala ti bom, kako je moja babica delala … skrivnost 🙂
Riž skuhaj v vodi, nato dokončaj v mleku.
Vode ne rabiš odlivat, če je ravno ni preveč. Samo doliješ mleko in kuhaš naprej. Seveda mešaš, ampak se ne prismodi, ker se pravzaprav prismodi mleko in se riž gor prilepi in se posledično prismodi še on.
Drugače pa za narastek pa res ne rabi bit razkuhan riž, sej se še dopeče v pečici.

na 150g riža dam 3/4 l mleka. se mi ne prismodi, prej prekipi, če ni čist na malo plin. not dam žlico margarine. kuham 20 min

Jaz riža nikoli ne mešam in se mi ne prismodi, v katerikoli posodi kuham. Sem pa navajena na plin. Riž v vodi – počakam, da zavre, dam ogenj na minimum in skuham. Riž v mleku – tu vsujem riž v vrelo mleko in dam ogenj na minimum. Vedno pa pazim, da je na koncu kuhanja še malo tekočine, odstavim riž ga pokrijem in počakam, da vse vpije, torej, ne pustim, da se kuha brez tekočine, ker takrat se pa začne smoditi – ampak ne meni, da se razumemo ;)))

“They may forget what you said, but they will never forget how you made them feel.” Buechner

Točno tako. Riž na mleku se obvezno počasi kuha na minimalnem ognju. Maksimalno ga premešaš 2x, da vidiš, če je že kuhan. Ko pisker odstaviš, mora biti not še mal mleka. Zdej pa lahko mešate riž do onemoglosti, če vam paše:-))

Riž kuhan na vodi je za narastek prav zanič. Brez okusa. Meni se ravno tako nikoli ne prismodi, ker znižam moč kuhanja. Razmerje med mlekom in rižem je 4 proti 1, in ni potrebno nikoli dolivat mleko. Rižev narastek pa delam po vendelininem receptu.

Riž ni kuhan le na vodi, vsaj pri meni ne. Ko je v bistvu kuhan, vodo odlijem, nalijem mleko, počakam, da zavre, in to je to. Jaz se se za to odločila čist iz gorenjskega razloga – namreč, se mi zdi, da če kuham na mleku, tega čisto preveč ponucam:)))))).

Najbolj sigurno se riž v mleku skuha v posodi z debelim dnom ( npr. za indukcijo ), ki potem, ko mleko zavre in znižaš T, ohranja toploto. Da se riž skuha, mleko ne rabi brbotati, ko zavre, zmanjšaš na najmanj, pokrovko gor in mešaš ali pa ne. Jaz vedno mešam, zato, da lahko potem kuhalnico obliznem.

Tudi mene je mama naučila, da se riža ne meša – oziroma če ga že pomešaš, ga moraš potem stalno mešati, dokler ga ne odstaviš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close