Riž – rižoto
Moji v družini pa imajo zelo radi takšno rižoto: riž (parboiled) skuham samostojno in malo pred koncem, ko je še al-dente, vmešam van cele majhne šampijone, katere sem približno pet minut podušila na zlatorumeno praženi čebulci. Istočasno dodam na male kockice narezano surovo bučko, dodam en strok nasekljanega česna, popopram in začinim z malo bazilike, ter vse skupaj pokuham še za par minut, tako da so bučke še čvrste, ko jih ugrizneš.
Ali pa rižota z veliko rdeče popečene paprike. Komaj čakam, da bodo cenejše, da si jih bom lahko veliko privoščila.
Tebi pa tudi dober tek, karkoli boš skuhala.
Naši imajo najraje riž z grahom, korenčkom, spomladansko čebulico in jajcem. Riž skuhaš, prav tako grah in korenček. Na vroče olje vržeš spomladansko čebulico, riž z grahom in korenčkom ter prepražiš. Nato dodaš jajce in pražiš dokler se jajce ne strdi. Ko postrežeš na mizo, posuješ s svežo spomladansko čebulico.
Pri nas imamo najbolj radi rižoto z bučkami. Na olivnem olju popražim česen, dodam narezane bučke in korenček, nekaj časa pražim, nato dodam riž, pol kocke in peteršilj. Pa že žlico kisle smetane. Pa tudi porova rižota je fina in hitro narejena. Na olju popražiš por, dodaš riž… pa parmezan seveda. V Italiji sem enkrat jedla rižoto z rdečim radičem. Mama je včasih naredila tudi iz melancan. V glavnem – receptov je veliko!
Forum je zaprt za komentiranje.