Riž – kot priloga
Če imam riž za prilogo k nap. zrezkom jaz najprej zrezke oz. meso spečem. Nato jih vzamem iz ponve in na soku, ki ostane zelo hitro spražim čebulo. dodam opran riž in ga pražim toliko časa, da postekleni. Zalijem z mešanico juhe in vode, dodam začimbe ( tu se lahko prepustiš domišljiji in lastnemu okusu, meni zelo paše če dodam suhe gobe ) in pokrito dušim, dokler se riž ne skuha. Pomembno je, da riža med dušenjem ne mešaš. Velikokrat pa rižu dodam še malo korenčka in graha, da jed izgleda bolj pisana.
Lp Tina
Za prilogo vedno skuham “al dente”, odcedim riž in vanj zamešam žličko masla ali margarine. Včasih dodam samo svež peteršilj, včasih, grah, korenček ali koruzo ali vse skupaj.
Potem vzamem zajemalko in naredim hlebček.
Če imate radi bolj “pacast” riž, kuhaš dlje ali pa pustiš v topli vodi – a za prilogo je vsekakor boljši nerazkuhan.
Jaz uporabljam riž parboiled, ki mi je še najbolj všeč. Zrna so kompaktna, čvrsta, v primerjavi z ostalimi vrstami, se ta ne razkuha, če si pazljiv.
Če delam riž na belo, kot jaz temu pravim, torej kot priloga, v kateri ni dodatkov, dam v kozico par žlic olivnega olja, na tem prepražim polovico čebule. Ko zarumeni, jo odstranim, vsujem riž in ga malce pražim. Nato zalijem s 3-kratno količino juhe (ob pomankanju časa tudi poblefiram z jušno kocko, vem, da ni zdravo, pa ni vedno časa ali juhe pri roki). Pokrijem in dušim toliko časa, kolikor navaja embalaža. Vmes kozico večkrat nežno pretresem (oz. krožim z njo, da se riž pomeša). Ko se skuha ga posujem z nasekljanim peteršiljem.
Forum je zaprt za komentiranje.