Najdi forum

Rimski lonec

Ali mogoče kdo ve, kje se lahko kupi rimski lonec (kraj in trgovina)? Primorska, Ljubljana ali Gorenjska…
Mislim tisti pekač iz porozne gline, ki se pred peko obvezno namaka v vodi, potem vse hkrati naložiš noter, meso, krompir in zelenjavo, pokriješ s pokrovom in brez odpiranja pečeš v pečici od začetka do konca. Lahko je brez dodane maščobe v lastnem soku, skratka dobro.

Temu, kar opisuješ, pravijo Dalmatinci in Istrijani “peka”. Moti me le to, ker oni naložijo vse surovine v navaden pekač, pokrijejo pa z litoželeznim pokrovom in naprej pečejo, kot opisuješ ti (pravilom na žerjavici), torej ne v glineni posodi. Sama doma delam to zelenjavo kar v voku in pečem v pečici na 180C. Od mesa uporabim vedno svinjsko kračo, ki ji odstranim kožo.

lp,
Modra

Gre za posebno posodo in je po moje ne more nadomestiti nobena druga posoda, saj gre za posebno obliko pečenja.
Sama sem to posodo kupila v eni čisto mali trgovini z ostalimi gospodinjskimi pripomočki (na Štajerskem).
LP.

Si že kaj pogledala po trgovinah v Rimu?

Mislim, da se dobi v večini velikih hipermarketov. Pazi, da bo imel potrebne oznake glede kakovosti in zdravstvene neoporečnosti (pred leti je bila cela panika glede strupenih substanc – težkih kovin – v glini in glazurah).

Pekač je res odličen in v njem lahko pečeš vse sorte mesa; za kaj drugega pa ga še nisem uporabljal. Vročega ne postavljaj na mokro, da ne poči, prav tako ga lahko pomivaš samo s čisto vodo in krpo (ali pa tisto ta kosmato gobico), nikakor pa ne s kakšnim čistilom ali v pomivalnem stroju. Če ga prej par minut namočiš z vodo, se prav lepo opere. Ostanki maščobe pa sčasoma naredijo nekakšno “glazuro”, ki da pečenki še posebno aromo.

Priporočam pa tudi pravi (težki, litoželezni) wok. Tam se lahko izživljaš v nedogled in vse je odlično. Tudi tu je pomivanje samo ročno, lahko pa z malo detergenta, kar potem dobro splahneš.

Dober tek !!!

Po mailu sem dobila pravi naslov (hvala), prepišem ga še za vse, ki jih zanima. To je lončarsko podjetje Komenda, http://www.tera-rd.com, tel. 01/834-21-71, cena okoli 6.000 SIT. Na njihovi spletni strani dobiš naslove trgovin v Komendi, BTC Ljubljana, Kamnik, Koper, G.Radgona…
Še enkrat hvala in upram, da bo koristilo še komu.

Ta lonec se imenuje RÖMENTROF in je iz porozne gline, največkrat podolgovate oblike.Dobi se v bolje založenih trgovinah s posodo in verjetno tudi v hipermarketih.
Zakaj ga imenujete RIMSKI LONEC?
LP

Ker Romentopf po nemško pomeni Rimski lonec. Zakaj pa se originalno tako imenuje, seveda ne vem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close