Najdi forum

ričet

Spadam med kuharske zacetnice in mi tako vsak vas nasvet in recept pride prav. Ker sem velika privrzenka enoloncnic (ta vikend sem delala joto po vasem receptu in je bila super), me zanima, ce imate na zalogi se kaksen preiskusen recept za ricet s cimvec zelenjave.
Hvala in lep pozdrav!

Ana,hej! Sem mislila,da ti bo kdo drug odggovoril,pa odgovora se ni.
Svetovala ti bom nekaj iz svojih izkusenj.Najprej bi morala vedeti,ali imas rada tudi kaj prekajenega v loncu,ali se tem uzitkom izogibas.Jaz ga najraje skuham z veliko zelenjave z olivnim oljem.Ze dolgo ne delam vec klasicnega riceta nasih babic,ampak se ravnam po pravilih zdrave prehrane.Ce te zanima ,se oglasi.
Lep pozdrav babi

ja, seveda me zanima…

Pozdravljena!
Ce imas rada suho prekajeno meso,das v lonec v mrzlo vodo reberca ali kos vratovine …,jecmencek,na pol prerezano cebulo,nekaj strokov cesna,narezan korencek,vejici petersilja,nekaj zeljnih listov,vrsicek zelene,malo pora,dva zrela paradiznika,razpolovljeno papriko,na koscke zrezano nadzemno kolerabico,malo graha ali lece in malo blitve.Skoraj bi pozabila,tudi list lovora.S fizolom pa je tako.Ce uporabljas suh fizol,ga cez noc namocis in das k jecmencku,da se vse skupaj kuha do mehkega.Ce uporabljas iz konzerve( meni je najbolj vsec sveze konzerviran znamke VALLEFRUTTA),ga dodas proti koncu kuhanja.Prav tako dodas, pol ure preden je jed gotova,nekaj na 4 kose narezanega krompirja,ali pa narezan na kolobarcke.Solis po potrebi(suho m.je slano),popopras in ce uporabljas Vegeto,se malo te.Enoloncnice ni treba dodatno zabeliti,ker je dovolj od mesa.Kuhati se mora recimo 2 uri,da se vse lepo prepoji.Krompir lahko malo pretlacis ali pustis v kosckih.Jed je gostljava.Ce skuham tudi za v zmrzovalnik,odvzamem nekaj kolicine stran in sele nato dodam krompir.Ne zmrzujem rada krompirja.Ko uporabljam iz zmrzovalnika ,dodam samo krompir in dokuham.Splaca se narediti vec in shraniti v zmrzovalniku.Tudi so take enoloncnice vedno boljse,ce se kuhajo v vecjih kolicinah.
Grah ali leco lahko spustis.Jaz imam to rada.Preden serviras,odstrani cesen,cebulo in paradiznikove lupine in meso narezes.Ko je grah mlad,dam tudi nekaj luscin grahovih strokov,ki jih seveda tudi odstranim.Dajo neverjetno prijeten okus. To je klasicen ricet.

Sama raje delam brez suhega mesa.Bolj dietno.Vse kot zgoraj,le da zelenjavo malo poprazim in podusim na olivnem olju in dodam v jecmencek,ko je ze skoraj kuhan.Zelo je dober nek italijanski jecmencek,ki se zelo hitro skuha.Ga imajo tudi pri nas.

Poznam pa tudi istrski nacin.Panceto ali slanino na tanko narezejo,dodajo nekaj cesna in petersilja.Vse to z mocnejsim nozem sekljajo tako dolgo,da dobijo fino,gosto maso oziroma zmes.Temu recemo TACO ALI PESTO.(Spominja me malo na zaseko.)To dajo v vodo takoj na zacetku z jecmenckom.Seveda je za moski svet bila dodana tudi kaksna klobasa.Isti taco dajo tudi v poznano istrsko jed BOBICI.
Kolicin nisem pisala,ker je to zelo individualno,le preredko ne sme biti.Lastne izkusnje so najboljse.

Vidis,to je vse.Verjetno se bo se kdo oglasil.Kot joto,verjetno tudi ricet vsak po svoje pripravi. Upam,da sem bila v pomoc.Lep pozdrav babi

Draga Babi,

jaz pa vas prosim za recept za bobiče, katerega prav gotovo obvladate tako kot vse ostalo. Prava mojstrica ste in ime Babi vam čudovito pristoja. Tako babi bi si nadvse želela imeti. Lepo pozdravljeni in hvala že vnaprej!

Draga mami,lep pozddrav in hvala za prisrcne besede! Ko bi ljudje vedeli,kako malo je treba,da ti nekdo polepsa dan,bi bil nas svet poln veselih ljudi.

Zdaj pa k bobicem.Mogoce si jih v Istri ze jedla in imas predstavo,kako jed zgleda.Cas julija in avgusta je cas mlade koruze ,iz katere skuhamo tipicno istrsko minestro.Najboljsa je tista koruza,ki ima malo okroglo zrnje.Branjevke tocno vedo,katera je najboljsa.Danes zrnje dobimo vlozeno v konzervah ali zamrznjeno,in tako bobice lahko skuhamo v vsakem letnem casu.Najboljsi pa so iz svezih,se mlecnih zrn,torej mlade koruze in mladega luscenega fizola.
Storze mlade koruze olupimo in populimo koruzne laske.Operemo jih in z nozemo dstranimo mlecna zrna od storza.Jaz jih dam v malo vode in ce je se kak lasek,priplava na vrh,tako ga odstranim.Vcasih jih tudi malo potolcem z lesenim batom(ce so malce starejsa).Ponujam ti dve varianti – z zrelim paradiznikom ali brez,s prekajenim mesom,ali brez.

Kolicine so spet problem,ker je odvisno od stevila oseb.Bom napisala bolj informativno,potem se bos ze znasla.
400 g zrn mlecne koruze,250 g mladega rjavega fizola v zrnju,500 g krompirja,
(4 stroki cesna,4 vecje vejice petersilja,panceta ali slanina -za pesto -glej pri ricetu po istrsko) ,korencek,vejica zelene,2 do 3 zreli olupljeni paradizniki,sol,poper in malo vegete,ce jo uporabljas.Ce nimate radi paradiznika,spustis.
V lonec damo mlad fizol in olupljen,na kose narezan krompir.Ce se odlocis za suho svinjsko meso,priporocam nemastna reberca ali vrsicke,ker dajo kosti boljsi okus kot samo meso.Jaz dam vcasih kar obrana reberca.Gre bolj za okus.Tudi to daj v mrzlo vodo ze na zacetku.Dodas pesto,malo soli(je meso ze slano), poper
in ostalo zelenjavo.Ko je fizol napol kuhan,dodamo koruzno zrnje in kuhamo naprej na zmernem ognju.Preden je vse kuhano,vzamemo iz lonca krompir,ga zgnetemo in vrnemo v minestro,da jo tako zgostimo.
Hcerka si to dopolni z malo limoninega soka in kislo smetano na koncu.To ni istrsko,to je po njeno.Kuha se 2 do 3 ure.

Isto naredis brez suhega mesa,pesto pa mora biti,in das se malo olivnega olja.
Sama vcasih dam tudi k.zrnje hkrati s fizolom in krompirjem,nic hudega.
Poletnega fizola ni treba namakati.
Jaz si poleti zamrznem k.zrnje in mlad luscen fizol;tako jemo bobice tudi pozimi.
Upam,da sem bila dovolj nazorna pri pisanju.Uzivaj v vlogi mamice kot jaz babice. Lepo se imej babi

babi hvala za recept,bom ta vikend prakticirala!

Res je, draga Babi, zelo malo je treba, toda dandanes smo ljudje večinoma tako zaposleni in v taki dirki s časom, da lepih malenkosti sploh več ne opazimo. Toda, izjeme se vedno najdejo, kajne? Najlepše se zahvaljujem za recept za bobiče, takoj danes se bom lotila kuhanja te zame tako odlične “čorbice” po vašem receptu. Lansko leto sem jo slučajno jedla pri neki znanki v Istri in mi je bila strašansko všeč, nato pa sem jo po spominu skuhala doma, vendar vidim, da sem malo usekala mimo. Vaš recept je mega!

Lep pozdrav in še lepši dan vam želim!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close