Najdi forum

Ričet

Kako bi neredila ričet?
Imam zmrznjeno mešano zelenjavo(minestrone), če ima katera kakšen predlog-recept bi bila zelo vesela. Ali je treba ješprenj prej namočit?
Hvala in LP
Tina

Ješprenja ni treba namakat, čeprav večina to počne – verjetno zaradi fižola, ki se ga mora namakat in ga pač namakajo skupaj z ješprenjem. Ješprenj sam pa je hitro kuhan.
Ješprenj pristavi v slano vodo, dodaj zelenjavo (peteršilj, zeleno, korenje, poper, lovor list, majaron..), ko zavre dodaj rahlo prepraženo čebulo in česen, malo paradižnika, po želji še krompir in fižol (lahko kar iz konzerve). Soliš po okusu. Kuha naj se vsaj eno uro, da se sestavine dobro prevežejo.
Seveda je ričet boljši, če notri plava kaka žival. Mislim seveda kak suh kos prašiča ali klobasa.

Pa dober tek!

Maja

Jaz ričet vedno namočim, pa ne zaradi fižola, ker ga ne dam vedno. Meni je všeč, da je ričet res mehek in ga potem, čeprav je že prej namočen kuham dve uri.
Ješprenj dam kuhat, kmalu za tem dodam jaz kar nekaj narezanega korenčka. Vse to vre, in ko je že skoraj kuhano, posebej prepražim malo čebule, ko postekleni dodam malo rdeče mlete paprike, paradižnikovo mezgo ter malo zalijem z mrzlo vodo. Ko zavre, to dodam ješprenu in pustim, da še nekaj časa vre. Noter še stisnem kake tri stroke česna, ter dodam lovorjev list. Še prej lahko dodaš korenino peteržilja, ki jo pozneje odstraniš. Jaz dam zraven soli še malo vegete. Kadar dodam fižol v zrnju, ga dodam kuhanega takrat skupaj s čebulo. Lahko pa noter daš še kakšen konc kranjske, ali kako drugo prekajeno meso, dober pa je tudi z govedino. Kar imaš raje in kar imaš pri roki. Za štiri osebe dam jaz pribl. 20 dag suhega ješprenja. LP

primorski ričet

na drobno sesekljaj petršilj,čebulico, česen in košček slanine
olupi krompir in ga zreži na majhne kockice.
v visok lonec daš vodo,krompir, ječmen(ričet), korenček,kuhan fižol,paradižnik,
sesekljan petršilj,čebulico,česen in slanini, soliš in mogoče dodaš po želji še kako začimbo.
vse skupaj počasi kuhaš kaki dve uri, priporočam pa ti, da dodaš še kak cel krompir ki ga po želji gostore na koncu zmečkaš ali pa odstraniš. stvar okusa.
to naj bi bila ječmenova mineštra, seveda pa zelen dodajaš po okusu in ječmena ni potrebno predhodno namakati, saj se v dveh urah skuha.

Definitivno pa je ričet najbolj okusen, če se kuha skupaj z svinjskimi rebrci.
D.t.

Hvala vsem.
Vendar bom šele danes kuhala( včeraj je prišlo nekaj vmes, pa je bila pizza).
HVALA Tina

Samo še to bi dodala, da ričet, ko ga operem ,ga dam v vodo in ko zavre to vodo odlijem ,ga splahnem in nato kuham z rebrci in vso jušno zelenjavo, lahko pa dodaš tudi malo graha.Fižol dodam na koncu.
Veliko uspeha pri kuhanju.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close