ribje olje
MOJE razmisljanje:
Ribje olje je zelo bogato z omega-3 mascobnimi kislinami(o-3Mk). Ucinki o-3MK pa so:
*vse esencialne MK, zlasti pa o-3MK pomenbno volivajo na razvoj, strukturo in delovanje zivcnega sistema, mozganskega tkiva in ocesne mreznice
*znizujejo krvni tlak
*znizujejo lipide v krvi (holesterol in trigliceride)
*zmanjsujejo zlepljanje trombocitov
in zagotovo se kaj!
Nobena skrajnost seveda ni dobra. Naj povem, da je pri o-3MK najbolj pomenbno razmerje med njimi in ostalimi mascobnimi kislinami (zlasti omega-6). Vcasih, ko se niso jedli toliko rafiniranih zivil, je bilo razmerje o-3/o-6 =1/3, dandanes pa je tudi do 1/15. No, ribje olje ima razmerje 1/5, kar je zelo zelo dobro! Idealno je 1/5-10. Repicno olje ima 1/2, tako da je tudi zelo uredu za izboljsanje povprecja. Pa ne uporabljaj zdaj samo repicno olje!! Dobro bi bilo, ce bi nasa gospodinjstva premogla vsaj 2 vrsti olja: eno za solate (nerafinirano; oljcno, bucno) in eno za kuho. V oljih je danes ze cela znanost in ni lari fari, ce pise na steklenici olje za solato, za cvrtje,… ne gre le za okus, tudi za kemijsko sestavo.
Moje mnenje je, da kapsule niso tako slab vir, sploh ker je v njih olje zasciteno pred oksidacijo. Ne pozabi, najslabsa je oksidirana mascoba!! Ce ga bos kupila v lekarni pa se drzi roka uporabnosti in hrani ga v temi in na hladnem – hladilnik. Ce ga bos sla kupit, prosim napisi koliko stane, ker sploh nimam obcutka.
Forum je zaprt za komentiranje.